11 Mayıs 2015 12:04

‘Evka-5 TOKİ’leri acilen boşaltılmalı’

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Toprak kaymasına bağlı olarak binalarda çatlamaların olduğu Çiğli Evka-5 TOKİ konutlarında inceleme yapan Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Jeoteknik Çalışma Grubu Başkanı Hakkı Batur Demiray, bölgenin acilen afet bölgesi ilan edilmesi ve evlerin boşaltılması gerektiğini söyledi. 

Gazetemize konuşan Hakkı Batur Demiray, bölgenin jeolojik ve jeoteknik etütlerinin yapılmadan imara açıldığını ifade ederek, “Yamaç kazalarında yamaçtan çıkan malzemeyi, riskli olmayan bir yere nakletmek yerine yamaçlar üzerine seriliyor. Dolayısıyla taşıma maliyetlerinden kurtulmak için yamaçların üzerine aşırı yük bindirmiş ve yamaç drenajını engellemiş oluyoruz. Doğa bu tip hataları affetmiyor” dedi.
Demiray çözüm olarak ise şunları söyledi: “Buranın acilen bir afet bölgesi ilan edilmesinin ve buradaki vatandaşların emniyetli konutlara yerleşmesinin sağlanmasının, bunun giderlerinin devletçe karşılanmasının yararlı olacağı düşüncesindeyim.”

‘BİR YIL BOYUNCA İZLENMELİ’

Bölgede yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Demiray, “Burada DEÜ Jeoloji Mühendisliği etütlere başlamış durumda. Etüt sonucunda edilecek neticelere göre orada heyelanı önleyici projelerin geliştirilip derhal uygulanması lazım. Çeşitli ölçüm raporlarına bağlı kalarak eğer heyelanın durduğuna dair kanaat getirilirse, bölgenin tekrar yerleşime açılması vatandaşların hem maddi hem de manevi risklerini azaltacaktır” dedi.

Bu hataların sebebinin uygulamada, yapı denetim mevzuatında, uzman jeoloji mühendislerinin bulunmamasından kaynaklı olduğunu aktaran Demiray “O yüzden yapı denetiminde jeoloji mühendisinin olması şart” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Trabzon'da CHP aracına taşlı saldırı

SONRAKİ HABER

‘Yaşanabilir Türkiye’den yana olanlara oy verin’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...