05 Ağustos 2011 11:06

TEDAŞ kaza geçiren işçisine sahip çıkmadı

25 yıllık TEDAŞ İşçisi Necati Tütmez geçirdiği iş kazasında vücudunun büyük bölümünü saran yanıklar nedeniyle ölümlerden döndü. 52 gün yoğun bakımda kalan Tütmez, çalıştığı kurumun kendisine hiç sahip çıkmadığından ve kusurlu olan kurum yöneticilerinin suçu &u

TEDAŞ kaza geçiren işçisine sahip çıkmadı
Paylaş
Özer Akdemir

ÇOK ACI ÇEKTİM

25 yıl TEDAŞ’ta elektrik baş teknisyeni olarak çalışan Necati Tütmez’in yaşamı geçtiğimiz yıl kasım ayında gönderildiği iş sonrası tam bir kabusa dönmüş. Kurum müdürünün talimatı ile Güzelbahçe’de sokak lambalarındaki arızayı gidermek için görevlendirilen Tütmez, TEDAŞ’a ait olmayan bu işte elektrik çarpması sonucu ağır şekilde yaralanmış. Tütmez kazayı ve sonrasını şöyle anlatıyor; “Kaza yaptığımda elimde alçak gerilim eldiveni de vardı. Eldivende yandı benimle beraber. Bütün emniyet tedbirlerini almışken oldu bu kaza. Elektrik olmayan yerde elektrik çarptı ve elektrik geçirmeyen eldivenlerde yandı. Yanımdaki adam da iç güvenlik sorumlusu. Hiçbir şey yapmadan seyretti 7 dakika boyunca. Yerlerde yuvarlandım yanan vücudumu söndürmek için. Ağaçlar bile yanmış. Her sene emniyet kursu alan adam nasıl beni kurtarmaz aklım almıyor. Ambulans geldi, ağrı kesici yok ambulansta. Çok acı çektim”.

ÖLÜLER KONUŞAMAZ YA

Yöneticilerin “Kurumu şikayet ederse burada çalıştırmayız” dediklerini aktaran Tütmez, “Kontrol kalemi ile kontrol ettim, elektrik yoktu.  Elektrik olmayan yerde elektrik çarptı yani. Burada ihmal kurumun. Ölüler konuşamaz ya, benim de öleceğimi düşündüler, gerçekleri söyleyemeyeceğimi hesapladılar sanırım. Bu nedenle üzerime ifade verdiler. Güzelbahçe savcısı TEDAŞ görevlilerini tutuklayın demiş. Haberimiz olmadan işe gitmiş diye üzerime ifade vermişler. Bunu da daha sonra öğrendim. Mahkemeye verdim, süreç devam ediyor” dedi. Hakimin kendisine neden kurum dışında özel bir işe gittiğini sorduğunu kaydeden Tütmez, hakime “Üç tane çocuğum var, ekmek parasından korkuyoruz. İşe gitmek zorundayız. Gitmesek adamı sürerler’ dedim hakim de sesisin çıkarmadı” diye konuştu.

ALEVİYİM DİYE Mİ?

Kurum müdürünün kendisini oraya göndermesinin suç olduğunu vurgulayan Tütmez, kaza sonrasında kurum yöneticilerinin arayıp bir kere bile geçmiş olsun demediklerini kaydetti. Tütmez, “Kaza geçiren bir arkadaşa TEDAŞ yardım ederdi hep. İşçi arkadaşlar hepsi geçmiş olsuna geldi. Kaza yaptığım şube hariç Manisa’ya kadar bütün arkadaşlar geldi, sordular. Yönetici kadrosundan böyle bir husumet yapılmasına anlam veremedim. Narlıdere kurumda Sorumlu Müdür Bülent Özveren, hiç ilgilenmedi. Toplantı yapmış burada çalıştırmayız, bizi nasıl şikayet eder falan demiş. Öteki ilan edildim kurumda. Ben bilerek çarpılmadım ki elektriğe. Kurumun bana yardım etmemesinin nedeni ne acaba?. Aleviyim diye, solcuyum  diye mi?​” dedi.

KEFENİMİZ BOYNUMUZDA

Kazanın ardından 4 ameliyat geçirdiğini ve doktorlar tarafından tedavisinin 7-8 ay kadar daha süreceğinin söylendiğini belirten Tütmez, “Üzerindeki yanık giysilerini devlet karşılamıyor. Bin lira kadar olan bu giysileri cebimden ödedim. Vücudum çeşitli derecelerde baştan ayağı yandı. Vücudumda izler kalacak. Tedavisi çok zor. Gidip gelmek de pahalı. 9 aydır kendi olanaklarımla gidip geliyorum. İlk üç ay üç günde bir gidip geliyordum. Güneşe çıkmamam gerekiyor ama SSK’ya evrak bırakıyorum, kendileri getirmiyor”. Yaptığı işin son derece tehlikeli olduğuna dikkat çeken Tütmez, “Her işe çıktığımızda kefenimiz boynumuzdadır” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Uğur Arslan serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Yelkenler Yoros’a

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...