11 Mayıs 2015 08:42

Davutoğlu muhalefetin asgari ücret vaatlerini patronlara şikayet etti

Paylaş

Davutoğlu ve Erdoğan’ın, HDP ve CHP’nin seçim bildirgelerinde asgari ücreti artıracaklarını belirtmesi üzerine içine girdikleri telaş devam ediyor. İşçileri bin TL’nin üstünde asgari ücretin çok olduğuna ikna etmeye çalışan Davutoğlu şimdi de muhalefeti patronlara şikayet etti.  

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Toplantısı'na katıldı. Çırağan Sarayı'ndaki toplantıda konuşan Davutoğlu salonu dolduran ihracatçılara muhalefet partilerini şikayet eden şikayet ederek, "Hükümetlerin kısa dönemli seçim politikaları uygulama lüksü yok. Muhalefet, popülist yaklaşımlarla gerçekleşmeyecek birçok vaadi gündeme getirebilir. Bir asgari ücret üzerinden yapılan tartışmalara doğrusu bütün sanayimiz gibi ihracatçılarımızın da rasyonel ekonomi bağlamında, ışık getirici bir biçimde yorum getirmelerine ihtiyaç bulunuyor" dedi. 

Asgari ücretin, işverenlerle işçilerin bir araya gelerek, kamunun da bulunduğu bir ortamda, optimum bir noktada belirlenmeye çalışılan bir ücret olduğunu iddia eden Davutoğlu şöyle konuştu; “Burada yapılabilecek uygulamaların, popülist yaklaşımların, ihracatımızda rekabeti ne kadar olumsuz yönde etkileyeceğini en iyi sizler bilirsiniz. Böyle bir dönemde, seçime doğru giderken, hükümet olarak Türkiye'nin orta ve uzun dönem hedeflerinden hiçbir taviz vermeden, rasyonel ekonomik politikalarla geleceği planlamaya devam edeceğinden hiçbir şüpheniz olmasın.”

‘İKİ ELİMİZ KANDA OLSA GELİRİZ’

Hükümetinin en çok önem verdiği husususun, Ankara'da karar alırken alanda bu hizmeti gerçekleştirecekler arasındaki istişare zeminini güçlü tutmak olduğunu öne süren Davutoğlu, "Seçim kampanyamız yoğun bir şekilde devam ediyor. Ne olursa olsun kaybedecek bir dakikamız yok. Bir yandan seçim çalışmalarını sürdürüyor, bir yandan da hükümet işlerimizi yürütüyoruz" dedi. Seçim kaygısıyla alınacak kararların ertelenmesinin telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açacağını söyleyen Davutoğlu, "Söz konusu ihracatçılarımızsa iki elimiz kanda olsa geliriz. Sizler ticari anlamda akıncılarımızsınız, öncülerimizsiniz" şeklinde konuştu.

MUHALEFETE ELEŞTİRİ

Hükümetlerin kısa dönemli seçim politikaları uygulama lüksü olmadığını ileri süren Davutoğlu sözü muhalefet partilerinin seçim vaatlerine getirerek, "Muhalefet, popülist yaklaşımlarla gerçekleşmeyecek birçok vaadi gündeme getirebilir. Bir asgari ücret üzerinden yapılan tartışmalara doğrusu bütün sanayimiz gibi ihracatçılarımızın da rasyonel ekonomi bağlamında, ışık getirici bir biçimde yorum getirmelerine ihtiyaç bulunuyor. Asgari ücret işverenlerle işçilerin bir araya gelerek, kamunun da bulunduğu bir ortamda, optimum bir noktada belirlenmeye çalışılan bir ücrettir. Burada yapılabilecek uygulamaların, popülist yaklaşımların, ihracatımızda rekabeti ne kadar olumsuz yönde etkileyeceğini en iyi sizler bilirsiniz. Böyle bir dönemde seçime doğru giderken, hükümet olarak Türkiye'nin orta ve uzun dönem hedeflerinden hiçbir taviz vermeden rasyonel ekonomik politikalarla geleceği planlamaya devam edeceğinden hiçbir şüpheniz olmasın" diye konuştu.

PATRONLARA TALEPLERİNİ YERİNE GETİRME SÖZÜ

Toplantıda gündeme getirilecek her türlü talebin göz önüne alınıp, tek tek not edileceğini söyleyen Davutoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı; "Onun için bir çok bakan arkadaşımızla burada birlikteyiz ve seçim sonrasındaki hükümet programımızda mutlaka yer alacaktır. Bundan hiç tereddüttünüz olmasın. Söz havada kalmayacak, kayda geçecek. Kayıt defterde kalmayacak, inşallah hükümet programına geçecek. Hükümet programlarında zikredilen hususlar da mutlaka uygulamalara geçecek. Türkiye sizin de desteğinizle inşallah 500 milyar dolar ihracata ve dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girecek..."

BASINA KAPALI DEVAM ETTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasının ardından basın mensupları salon dışına çıkarıldı. 25 ayrı sektörden temsilcilerin Başbakan ve bakanlara sorunlarını ve isteklerini iletecekleri öğrenildi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Ücretlerini alamayan Modül Çelik İşçileri iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Libya'da vurulan geminin IŞİD kontrolündeki bölgeye gittiği iddia edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...