11 Mayıs 2015 05:38

AKP medyası HDP'ye karşı yalanda seri üretime geçti

Seçim kampanyasını HDP'nin 7 Haziran seçimlerinde barajı aşmaması üzerine kuran AKP, kontrolündeki medya gücü eliyle de HDP'ye yönelik psikolojik savaş kampanyası yürütüyor. Asılsız haberler üzerine üretilen yorumlar ve bunların daha geniş bir kitleye ulaşmasının hedeflendiği yayınları ile AKP medyası, HDP'yi 'din karşıtı' ve 'paralel örgütle işbirliği içerisinde' gösterme çabası içerisinde.

Paylaş

Bir aydan kısa bir süre kalan genel seçimlere yaklaşılırken, tüm kesimlere dokunan "Yeni Yaşam" projesi ile toplumsal ilgi odağı haline gelen HDP'nin yükselişinden duyulan korku ve rahatsızlık, günden güne AKP'li siyasetçilerin söylemlerine daha çok yansımaya başladı. Bu yükselişin önüne geçmek için elinden gelen tüm çabayı gösteren AKP, güdümündeki medya ile de HDP'ye yönelik karalama kampanyası içerisinde.

Tek merkezden yönetildiği anlaşılan HDP karşıtı bu medya faaliyetlerinin ilk basamağında partiyi kamuoyunun gözünden düşürme ve itibarsızlaştırmaya dönük asılsız haberlerin üretilmesi ve dolaşıma sokulması sözkonusu. Üretilen asılsız haberlerin, aynı anda Akşam, Sabah, Yeni Şafak Star ve Akit gibi gazeteler ve internet sayfaları ile AKP'ye yakın televizyon kuruluşları tarafından yaygınlaştırılarak topluma empoze edilmeye çalışıldığı görülüyor.
Bu yolla üretilip yaygınlaştırılan asılsız haberlerin devamında ise yine sözkonusu bu yayın organlarındaki yazar kadroları üzerinden HDP'yi hedef alan yazılara ağırlık verilmesi geliyor.
Üçüncü aşamayı da yine sadece HDP karşıtı propaganda üzerinden yapılan televizyon programları oluşturuyor. Uzman sıfatı adı altında birçok isim canlı yayınlara çıkartılıp, saatlerce HDP aleyhinde konuşturuluyor. A Haber, TV Net, Ülke Tv ve Kanal 24'deki haber ve canlı yayın programlarına davet edilen AKP güdümündeki bu isimler, "HDP din karşıtı", "Paralel örgütle ilişki içinde", "Demirtaş bir proje", "HDP Bölge halkını silahla tehdit ediyor" "Terörle ilişki halinde", "Sokakları yeniden yakıp yıkacaklar", "Demirtaş 6-7 Ekim cinayetlerinden yargılanmalı" şeklinde üretilen kara propaganda söylemlerini tekrarlayarak HDP ve özellikle de Demirtaş hakkında kamuoyunda olumsuz algı üretme çalışması yürütüyor.
Medya üzerinden topluma empoze edilen bu iddialar, son aşamada ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve diğer AKP'li siyasetçilerin seçim meydanlarındaki konuşmaları ile yeniden bir döngüye sokuluyor.

YALAN HABERLERİN MERKEZ ÜSSÜ AKŞAM
HDP ve Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı hedef alan gerçek dışı, çarpıtma haberlerin çıkış noktası olarak, Ethem Sancak'ın sahibi olduğu ve Murat Kelkitoğlu'nun Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı Akşam Gazetesi öne çıkıyor.
Gazete, hemen her gün HDP'yi hedef alan bir manşetle çıkıyor. 14 Nisan'da "Kirli ittifak sınırı aştı" manşetini atan Akşam, HDP ile "paralel yapı" arasında ilişki olduğu propagandasını dolaşıma soktu. Herhangi bir temele dayanmayan bu iddia Başbakan Davutoğlu tarafından "HDP'nin paralel yapıyla ilişkisini tespit ettik" şeklinde seçim meydanlarında hala dillendirilmeye devam ediyor.
Akşam'ın 15 Nisan'da attığı "Organizatör HDP" manşeti, HDP'nin hedef alındığı ikinci manşet oldu. Kaleme alınan haberde, HDP'nin Ağrı'daki çatışmayı organize ettiği ileri sürülerek parti hedef gösterildi. Bu haberin ardından HDP Genel merkezi 18 Nisan'da silahlı saldırıya uğradı.
Gazetenin HDP'ye yönelik attığı diğer bazı manşetler ise şunlar oldu: "Bu mu Türkiye partisi"-18 Nisan, "Senaryo 6-7 Ekim hedef 1 Mayıs"- 20 Nisan, "Diasporanın Demirtaş'ı" -21 Nisan, "HDP tehdit barajı aştı"-30 Nisan, "Ceset siyaseti"-4 Mayıs, "Belediyeyi yönetemiyor Türkiye'ye talip", "HDP çöplüğü" 7 Mayıs, "HDP'nin Kobani provakasyonu son anda önlendi. DAEŞ kılığında katliam planı" -8 Mayıs ve "Diyanet'i yuhlattı"-10 Mayıs.
Yalan haber üretme konusunda seri üretime geçen Akşam, dünkü manşetinde Demirtaş'ın iki gün önce Elazğ'da yaptığı mitingde Diyanet'i kitleye yuhalattığını iddia etti. Söz konusu asılsız haber, mitingin yapıldığı 8 Mayıs akşamı Yenişafak, A Haber, Sabah, Star, Akşam, Haber7. Akit internet sitelerinde dolaşıma sokuldu. Haber, Doğan Haber Ajansı mahreçli gösterildi ancak DHA'nın bu içerikte bir haber servis yapmadığı ortaya çıktı. Buna rağmen Akşam Gazetesi, iki gün önce internette dolaşıma sokulan yalan haberi bugün manşetine taşımaktan geri durmadı.

Akşam ve Star gazetelerinin sahibi Ethem Sancak: HDP barajı aşarsa Türkiye 40 yıl geriye gider

HER FAALİYETİ ÇARPITARAK YANSITIYORLAR
Psikolojik savaş merkezi gibi çalışan AKP medyası, HDP'nin açıklamaları ve Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın konuşmaları başta olmak üzere partinin seçim kampanyasındaki tüm faaliyetlerini de özel olarak çarpıtma çabası içerisinde
Demirtaş'ın, Taksim Meydanı ve Diyanet ile ilgili değerlendirmelerini çarpıtarak yansıtan AKP medyası, bunu bir kampanya şeklinde hala sürdürüyor. Bunu Van İpekyolu'nda, seçim çalışmaları sırasında kadınların açtığı "Biz kadınız, kimsenin emaneti değiliz" yazılı Kürtçe pankart izledi. A Haber kanalı, bu pankartı "HDP şimdi de Hadis-i Şerife hakaret etti" şeklinde iki gün boyunca haber bültenlerinde işledi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Gün kömürden daha karanlık

SONRAKİ HABER

Sancak: HDP barajı aşarsa Türkiye 40 yıl geriye gider

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa