10 Mayıs 2015 11:30

Engelli yurttaşlar, eşit hak ve bağımsız bir yaşam talep etti

Ankara'da, Engelli Hakları Forumu tarafından düzenlenen mitingde, engelli yurttaşlar, eşit hak ve onurlu bir yaşam taleplerini haykırdı.

Paylaş

Türkiye toplumunun önemli bir kesimini oluşturmalarına rağmen varlıkları görülmeyen engelli yurttaşlarca oluşturulan Engelli Hakları Forumu, Ankara'da "Eşit haklar ve bağımsız bir yaşam" taleplerini haykırdı. 

Kolej Meydanı'nda bir araya gelen engelli yurttaşlar, buradan Sakarya Meydanı'na kadar yürüdü. Engelliler Konfederasyonu, Türkiye Kas Hastalıkları Derneği ve Türkiye Sakatlar Derneği'nin bulunduğu 174 engelli derneği üyelerinin yanı sıra HDP Ankara Milletvekili Adayı olan engeli yurttaş Serkan Özkan de katılarak destek verdiği yürüyüşte, sık sık ''Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber engelli ya hiçbirimiz'', ''Hükümet uyuma engelline sahip çık'', ''Eşit yurttaşlık istiyoruz'', ''Dilenmiyoruz direniyoruz haklarımız için birleşiyoruz'', ''Söz yetki karar engellilere'' sloganları atıldı. 

Kitlenin Sakarya Meydanı'na ulaşması sonrası 174 engelli örgütü adına ortak basın açıklaması kendisine bir engelli olan Vahide Çakır isimli yurttaş okudu. 

'ENGELLİLER EĞİTİM VE İSTİHDAM OLANAKLARINDAN YOKSUN'

Engellilerin 9 milyona yakın büyük bir kitle olduğunu söyleyen Çakır, maruz kaldıkları eşitsizliği ''Engelli olmayı yada engelli doğmayı kendimiz seçmedik'' diyerek dile getirdi. Devamında da Türkiye'de olumsuz yaşam koşulları ve hükümetlerin ağır ihmallerin engellilere bir ''armağanı'' olduğunu dile getiren Çakır, Türkiye'deki engelli nüfusunun yüzde 90'ından fazlasının istihdam ve eğitim olanaklarından yoksun olduğunu, toplam nüfusun yüzde 12'sini engellilerin oluşturmasına rağmen ulusal gelirin on binde 28'inin engelliler için harcandığını kaydetti.

Çakır, Türkiye'de engellilere yönelik ayrımcı değer yargılarının, tutum, davranış ve uygulama zihniyetinin hakim olduğu üzerinde de durdu. Engelli çocukların ve kadınların her türlü ihmal, istismar ve şiddete karşı korunmasız olduğunu belirten Çakır, engelli kadınların genel engelli tablosuna bakıldığında daha da fazla haksız ve ayrımcı uygulamalara maruz kaldığını ifade etti. Engelliler olarak yaşananlara karşı isyan ettiklerini belirten Çakır, ''Bu olumsuz gidişe dur! Diyor ve yetkilileri göreve çağırıyoruz'' ifadelerini kullandı. 

ENGELLİ YURTTAŞLARIN TALEPLERİ

Çakır, iktidar ve muhalefet partileri dahil olmak üzere tüm siyasal parti temsilcilerine şu taleplerde bulundu: 

* Bizler, himaye, acınma, sadaka değil, herkesle eşit haklara, fırsatlara ve olanaklara sahip, kendine yeten onurlu yurttaşlar olarak yaşamak istiyoruz.

* Hak öznesi yurttaşlar ve toplumsal bir taraf olarak kabul edilmek istiyoruz.

* Kimsenin yardımına gereksinim duymadan yaşamını sürdüren, kendi kendine yeterli bağımsız bireyler olmak istiyoruz. 

* Tüm dezavantajlı grup, ve bireylere yönetilen ayrımcılık, dışlama, şiddet,taciz ve istismarın sona erdirilmesini istiyoruz.

* Sosyal hayatın her alanında, bilimde, sanatta ve siyasette etkin olarak yer alabilmemiz için engellerin kaldırılmasını istiyoruz.

* Tüm yurttaşlara, ücretsiz bakım hizmeti sunulabilmesi için bir an önce bakım sigortasının kurulmasını istiyoruz. Bakıma muhtaç engelli çocuğu olan anne ve babaların 'biz ölürsek çocuğumuza kim bakacak' kaygısı giderilmelidir."

Taleplerin dile getirilmesinin ardından miting, müzik dinletileriyle sona erdi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Bahar yağmurlarıyla buluşan tandır ekmekleri

SONRAKİ HABER

Kenan Evren’in yasakladığı şenlik 36 yıl sonra ölümünde kutlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...