10 Mayıs 2015 10:05

SYRIZA'dan Bournos: HDP korkuya karşı umudu yükseltiyor

SYRIZA Siyasi Sekreterya Üyesi Yiannis Bournos, HDP'nin 7 Haziran seçimlerindeki başarısının Türkiye'nin demokratikleşmesi için önemli olduğunu vurgulayarak, 'İçerisinden geçilen kriz döneminde, korkunun galip gelmesine karşı umudun mesajının yükseltilmesi gerekiyor ve HDP de bu umudu yükseltiyor' dedi.

Paylaş

SYRIZA Siyasi Sekreterya üyesi Yiannis Bournos, bir dizi ziyaret gerçekleştirdiği İstanbul'da seçimler öncesi HDP'nin Seçim Strateji Merkezi'ni de ziyaret etti.

Ziyarette HDP'nin İstanbul milletvekili adayları Sezai Temelli ve Serpil Kemalbay'la görüşen Bournos, 7 Haziran seçimlerinde demokrasi için geniş bir alan açacağını belirttiği HDP'ye seçimlerde başarılar dilerken, HDP'nin Türkiye'deki sistemin demokratik bir şekilde yenilenmesi için de önemli bir parti olduğunu söyledi. 

'TÜRKİYE'NİN DEMOKRATİK OLARAK YENİLENMESİ İÇİN ÖNEMLİ'

Seçim süreci üzerine değerlendirmelerde bulunan ve tüm dünyada ve özellikle bölgede demokratik güçlerin faşizmin yeniden ortaya çıkmasına engel olacaklarını belirten Bournos, içerisinden geçilen kriz döneminde, korkunun galip gelmesine karşı umudun mesajının yükseltilmesi gerektiğini ve HDP'nin de bu umudu yükselttiğini söyledi. Türkiye'deki sistemin demokratik olarak yenilenmesi ve demokrasi açısından geniş bir alanın açılması için HDP'nin seçim başarısının önemli olacağını belirten Bournos, "Türkiye'deki ilerici güçlerle bir yakınlığımız zaten var. Bu anlamda resmi olarak Syriza olarak başarı dileklerimi iletiyorum" dedi.

Demokrasiyi korumanın en iyi yolunun da mecliste daha fazla sesin olması olduğunu ifade eden Bournos, bütün sosyal grupların taleplerinin mecliste yerini bulması açısından da HDP'nin barajı aşarak meclise girmesinin önemli olacağını vurguladı. Bournos, "HDP'nin barajı aşarak meclise girmesinin Türkiye'de demokratikleşme anlamında iyi bir işaret olacağı açık. Demokrasinin özünün çoğulculuk olduğuna inanıyorum. Bu yüzden tüm toplumsal kesimlerin sesinin duyulması lazım. Çok kültürlü toplumlarda yaşıyoruz. Bütün farklı grupların sesinin duyulması demokrasi açısından çok önemli" diye konuştu.

'SEÇİM SİSTEMİ ANTİDEMOKRATİK' 

Türkiye'deki anti demokratik seçim sistemine ve yüzde 10 barajına dair de eleştiriler getiren Bournos, Türkiye'deki seçim sisteminin tamamen anti demokratik olduğunu söyledi ve "Milyonlarca insanın sesinin Meclis'in dışında kalmasını doğru bulmuyoruz. Parti olarak barajsız bir seçim sistemine inanıyoruz" dedi. HDP'nin anti demokratik sistemde barajı aşmasının bu açıdan da ayrı bir anlam taşıdığını dile getiren Bournos, "HDP'nin seçim barajını aşması aynı zamanda bu tür politik sistemde bile bir değişimin başlamakta olacağını gösterecektir" değerlendirmesini yaptı. 

HDP'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı başarının da çok olumlu bir işaret verdiğini kaydeden Bournos, " Çünkü ilerici politikalar için geniş bir alan açtı. Kişisel olarak bu alanın bu seçimlerde daha da genişlemesini umuyorum. Çünkü bu çoklu kriz zamanlarında sosyal haklar ve demokrasi için uğraşacak ilerci güçlerin daha da güçlü olması lazım. Ülkelerimizin halkları pek çok ortak sorunu paylaşıyor. Ortak çözümler için birlikte çalışmamız gerekiyor. Sosyal değişim için mücadele eden güçlerin seçim başarısı Avrupa'daki tüm ilerici güçler tarafından memnuniyetle karşılanacaktır. HDP'ye iyi şanslar diliyorum. HDP'nin seçmenlerine ve destekçilerine en sıcak selamlarımı iletiyorum" mesajı verdi. (İstanbul/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

İki uçakta bomba araması

SONRAKİ HABER

Şam ve Cisir El-Şiğur’da çatışmalar şiddetlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...