09 Mayıs 2015 10:46

İran rejimi, OHAL'i Doğu Kürdistan'a yaydı

Ferinaz Xosrawanî isimli Kürt kadının çalıştığı Tara Oteli'nde, İran istihbarat örgütü (İtlaat) elemanlarının cinsel istimrarından kurtulmaya çalışırken yaşamını yitirmesi üzerine Rojhilat'ta başlayan ayaklanma ve olağanüstü hal devam ediyor.

Paylaş

Nedim TÜRFENT

Doğu Kürdistan'ın (Rojhilat) Mahabad kentinde, 25 yaşındaki bilgisayar mezunu genç Kürt kadını Ferinaz Xosrawanî'nin ailesini geçindirmek için çalıştığı Tara Oteli'nde, İran rejimine bağlı istihbarat örgütü İtlaat elemanlarının cinsel istismarından kurtulmaya çalışırken yaşamını yitirmesinin yol açtığı ayaklanma ve olağanüstü hal devam ediyor.

KÜRT KENTLERİ ABLUKA ALTINDA
Kürdistan İnsan Hakları Ağı'na (KHRN) göre, giriş çıkışların yasaklandığı Mahabad'da OHAL devam ederken, Doğu Kürdistan'ın her şehrinde binlerce zırhlı araç ile asker ve polisin konuşlandırıldığı belirtiliyor. Miyandoab ve Tebriz'den getirilen askeri güçlerin Kürt kentleri arasında konumlandırıldığını söyleyen KHRN, Doğu Kürdistan'da özellikle Mahabad'a giden yollarda onlarca arama noktaları da kurulduğunu ve şehirlerarası geçişlerin kısıtlandığını da ekledi. Ancak tüm engellemelere rağmen Sine ve Bokan'dan hareket eden bir grubun farklı yollar üzerinden Mahabad'a giriş yaptığı aktarıldı. Özellikle Bokan, Şino, Sine ve Meriwan kentlerinde sokakların zırhlı araçlarla doldurulduğu öğrenildi.

SAĞLIKLI BİLGİ EDİNİLEMİYOR
Mahabad'da internetin ve telefon hatlarının çoğunlukla kesildiği ve iletişimin engellendiği belirtilirken, ayaklanmanın başladığı Mahabad'da İran güçlerinin saldırısı sonucu başlayan çatışmalarda ölü ve yaralı sayısı ile sonrasında yapılan baskınlarda gözaltına alınanların sayısı hakkında bir türlü sağlıklı bir bilgiye ulaşılamıyor. İranlı yetkililerin verdiği bilgilere göre, 7'si polis olmak üzere 27 kişi yaralandı. Yaralıların çoğunun nerde olduğu bilinmezken, 5 tanesinin bir zindana tutulduğu kaydedildi. Tutuklanan sivillerden birinin Omid Osmani olduğu öğrenildi.

XALÎD DERYANUŞ HER İKİ GÖZÜNÜ DE KAYBETTİ
Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, iki önce Tara Oteli'nin ateşe verilmesi esnasında İran devrim muhafızları tarafından plastik mermilerle her iki gözünden vurulan Xalîd Deryanuş adlı Kürt gencinin iki gözünü de kaybettiği öğrenildi. Deryanuş'un ilkin şehirde bulunan hastaneye ardından da Tebriz'e de kaldırıldığı kaydedildi. Yine, çatışmalarda gerçek mermi ile vurulan ve hayati tehlikesi bulunan bir başka sivilin de Urmiye'de bulunan bir hastaneye götürüldüğü, ancak son durum hakkında bilgi edinilemediği aktarıldı.

İran rejimine göre Mahabad halkı kışkırtılıyor

DEVLET AJANSI İSYANA 'DUYGUSAL' TEPKİ DEDİ!
Ferinaz'ı canından eden tecavüz girişimi sonrası çıkan olaylar İran devlet haber ajansı İRNA tarafından "duygusal" bir tepki olarak verilmesi ise Kürt kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Haberde "Mahabad yetkilileri şüphelinin yakalandığını ve suçlu bulunursa ağır bir şekilde cezalandırılacağını söyledi" denilirken, yetkililer yakalanan zanlının hükümet görevlisi olmadığını iddia etti.
Bir başka devlet ajansı olan Tasnim'e konuşan İran Polis Teşkilatı Müdür Yardımcısı Said Montazerolmahdi ise gözaltına alınan kişinin ismini ve görevini vermekten kaçınırken, söz konusu kişinin suçunu itiraf ettiğini söyledi.

VALİ YARDIMCISINDAN AKIL ALMAZ İDDİA!
Yine, Urmiye Vali Yardımcısı Aliraza Radfer ise Adli Tıp Kurumu'nda çıkan otopside herhangi bir tecavüz izine rastlanmadığını söyledi. Skandalı saptırmak için farklı yöntemlere başvuran Radfer, Ferinaz'ın otelde bir erkekle ilişkisi olduğunu iddiasında bulunarak, "Otel yetkilileri bundan haberdar olmuş ve otel sahibi Nadir Moludi aileyi aramış. Bunun üzerine Ferinaz bir odadan başkasına balkon üzerine gitmeye çalışırken düşmüş" gibi akıl almaz bir görüşü ileri sürdü. Bu arada yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, aynı zamanda korucu olan Nadir Moludi'nin de olayda parmağı olduğu ve rejim güçleri tarafından koruma altında tutulduğu belirtiliyor.

RAJAVİ: FERİNAZ CESARETİYLE NE DENLİ ONURLU BİR KADIN OLDUĞUNU GÖSTERDİ
Öte yandan Mahabad direnişine bir destek de İran Direnişi Ulusal Konseyi Üyesi Maryam Rajavi'den geldi. Ferinaz Xosrawanî için isyana bürünen Mahabad halkının selamlayan Rajavi, "Ferinaz Xosrawanî, İran ruhani rejimine ve onunu istihbarat ajanlarına büyük bir insanlık dersi vermiştir. Ferinaz cesaretiyle ne denli onurlu bir kadın olduğunu göstermiştir. Kadın düşmanı ruhani rejim, onun sapkın paragöz tipleri ile paramiliter askerleri, kadınların iradesi ile karşılaştığı zaman onlardan korkuyor" diye konuştu. Rajavi, İran kanuoyu ve kadınlarına da Mahabad halkına destek vermeye çağırdı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan önce sıkı yönetim geliyor

SONRAKİ HABER

Figen Yüksekdağ: AKP barış deyip savaş verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...