09 Mayıs 2015 08:24

Uçan Süpürge 18. kez havalandı

Bu yıl 18.'si gerçekleşen Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali açılış töreniyle başladı. 38 ülkeden 133 filmin 17 bölüm altında izleyicilerle buluşacağı festival 18 Mayıs’a kadar devam edecek.

Paylaş

Derya KAYA
Ankara

18. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali dün akşam Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde gerçekleşen açılış töreniyle başladı. Festival açılışında sinema ve tiyatroda tanınmış birçok isim yer alırken, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve kadın alanında çalışmalar yürüten akademisyenler de törene katıldı. Sunuculuğunu oyuncu Başak Daşman ve Yetkin Dikinciler’in yaptığı gecenin açılışında, yaşamını yitiren tiyatro ve sinema oyuncusu Zeki Alasya anıldı. Festival Genç Kurul Başkanı Damla Sönmez açılış konuşmasında son dönemde yaşanan sansür tartışmalarına dikkat çekti. Bu yılki festivalde “sinema özgürce yürüsün” diye baskıya ve sansüre karşı tutum aldıklarını söyleyen Sönmez, "Festivalin bu yılki teması “Gülmek direnmektir”. İktidarlar ve güç peşinde olanlar gülmekten ölesiye korkuyor, çünkü gülmek bulaşıcı, tehlikeli ve kolektif bir eylem" şeklinde konuştu.

'KADINLAR SÜPÜRGELERİNİ HİÇ BIRAKMASINLAR’
Festivalde Bilge Olgaç Başarı Ödülüne kurgu dalında layık görülen Aylin Zoi’ye ödülünü Yönetmen Derviş Zaim verdi. Kadın olmanın başlı başına sorun olduğu bir coğrafyada böyle bir ödül almanın çok anlamlı olduğunu söyleyen Zoi, "Kadınlar ellerinden süpürgelerini hiç bırakmasınlar” dedi.
Görüntü Yönetmenliği dalında ödüle hak kazanan Deniz Eyüboğlu’na ise ödülünü tiyatro oyuncusu Bülent Emin Yarar takdim etti. Eyüboğlu da sinema alanında kadın olarak kendini kanıtlamanın zorluğuna dikkat çekerek, yaşadıklarının hiç kolay olmadığını söyledi.
Senaryo dalındaki ödüle “Kusursuzlar” filmiyle hak kazanan Emine Yıldırım da sette ilk çalışmaya başladığında set ekibinin kendisini bir kadının yapımcı olmasının çok zor olduğunu söyleyerek vazgeçirmeye çalıştığını söyledi. Yıldırım, “İyi ki onları dinlememişim, hiç kimsenin böyle bir hakkı yok, bütün kadınlar istedikleri her işi yapabilir” dedi.

'8 MAYIS TARİHİ BİR GÜN'
Bu yılki Tema Ödülü'nü Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin ilk kadın öğretim görevlisi 94 yaşındaki Prof.Dr. Nermin Abadan Unat öğrencilerinin elinden aldı. Sahneye kadın öğrencileriyle birlikte çıkan Unat, seyirciler tarafından da ayakta alkışlandı. Unat, ödülünü 8 Mayıs’ta almasının kendisi için çok önemli olduğunu söyleyerek “Bugün 2. Dünya Savaşı’nın sona erdiği gün. Bugün bir diktatör intihar etti. İnsanlar tekrar demokratik bir gelecek için umut etmeye başladılar” dedi. Unat, kadın cinayetlerine dikkat çekerek, kadınların daha çok mücadele etmesi gerektiğini söyledi.
Onur Ödülü’nün sahibi Hümeyra da ödülünü sinemaya gönül vermiş, bütün zorluklara rağmen devam eden kadınlar adına aldığını söyledi. Kalben'in müzik dinletisiyle açılış son buldu.

ÖNCEKİ HABER

Ford Otosan’da işten atmalar sürüyor

SONRAKİ HABER

Zafer Günü için Kızıl Meydan'daki en büyük kutlama yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...