05 Ağustos 2011 09:46

Kürtçe savunmaya 24 yıl hapis cezası

VAN 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Delila Gençlik Kültür Merkezi yöneticisi Servet Kurt, Kürtçe savunmada ısrar ettiği için rekor hapis cezasına çarptırıldı. Ana dilde savunmayı “örgütsel tavır” olarak değerlendiren mahkeme, ceza artırımına giderek Kurt’a “Örgüt üyesi olmak&rdqu

Kürtçe savunmaya 24 yıl hapis cezası
Paylaş
Sıddık Güler

VAN 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Delila Gençlik Kültür Merkezi yöneticisi Servet Kurt, Kürtçe savunmada ısrar ettiği için rekor hapis cezasına çarptırıldı. Ana dilde savunmayı “örgütsel tavır” olarak değerlendiren mahkeme, ceza artırımına giderek Kurt’a “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 24 yıl ağır hapis cezası verdi.

Van’da 2010 yılı başlarında gözaltına alınan ve çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan Delila Gençlik Kültür Merkezi Yöneticisi Servet Kurt hakkında açılan davada mahkeme Kürtçe savunmada ısrara rekor ceza ile karşılık verdi. Kurt hakkında Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın iddianamesinde savcı “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” ve “Örgüt adına suç işlemek” suçlamalarıyla cezalandırılmasını istedi. İlk duruşmada Van Barosunda görevlendirilen avukatla birlikte savunma yapan Kurt, hakkındaki bütün suçlamaları reddetti. Sonraki duruşmalarda avukatı olmadığı için “savunma” hakkından yoksun giren Kurt, Kürtçe savunma talebinde bulundu.

CEZA İKİYE KATLANDI

Kürtçe savunma yapacağı ısrarı devam eden duruşmaların hiçbirinde kabul edilmediği için Kurt, ondan sonra devam eden duruşmalarda da hakkındaki iddialara cevap veremedi. 28 Temmuzda görülen karar duruşmasında Kurt’un Kürtçe ısrarından dolayı mahkeme heyeti iddianamede talep edilen suçlamalar yerine “Örgüt üyesi olmak”, “Patlayıcı madde temin etmek”, “KIamu malına zarar vermek” suçlamalarından ceza verdi. Kurt’un ana dilinde savunma yapmasını “örgütsel tavır” olarak değerlendirerek yarı yarıya ceza artırımına giden mahkeme heyeti, Kurt’a 24 yıl ağır hapis cezası verdi. Mahkeme ayrıca denetimli serbestlik tedbirlerinin uygulanmasını da kararlaştırdı.

Kurt’un Ankara’da çalıştığını ve kente geri geldikten bir ay sonra tutuklandığını belirten baba Şemsettin Kurt, oğluna Kürtçe de ısrar ettiği için bu kadar büyük bir cezanın verildiğini dile getirdi. Verilen cezanın insanlığın vicdanıyla bağdaşmadığını anlatan baba Kurt, maddi durumu iyi olmadığı için avukat tutup itirazda da bulanamadığını belirterek, İHD’ye başvurduğunu söyledi. (VanDİHA)

ÖNCEKİ HABER

Demirbaş’ın sağlık durumu kötüye gidiyor

SONRAKİ HABER

İhracatçılar ‘Kur 1,70’i geçmesin’ diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...