08 Mayıs 2015 15:37

‘İthal patates ülke çiftçisini bitirir’

Paylaş

Türkiye’de patates üretiminin 5’te birinin gerçekleştiği Niğde’nin Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, ‘patates ithalatı’ söylentisinin bile çiftçiyi olumsuz etkilediğini belirterek, “Türkiye’ye ithal patates gelmesi halinde Niğde, Adana ve Ödemiş üreticisi iflas eder” tespitini yaptı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin patates fiyatının artmasıyla ilgili yaptığı “Patates üreticide 1 lira iken pazarda 5 lira. İthalat yaparak spekülatörlere dünyanın kaç bucak olduğunu göstereceğiz” açıklaması tartışma yarattı. 

1 milyon ton üretim ile Türkiye’nin patates deposu olarak bilinen Niğde’nin Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Türkiye’ye ithal patates gelmesinin çiftçilerin iflası anlamına geldiğini kaydetti. 

‘BİZ PAHALIYA ÜRETİYORUZ’

Geçtiğimiz yıllarda patatesin para etmediğini, ancak kimsenin bu işin üzerine gitmediğini vurgulayan Kenar şunları söyledi: “Bu yıl patates biraz yükselince bunun çiftçi bazında yükseldiğine bakılarak bu işlemler yapılıyor. İthalatın açılması demek, Türk çiftçisinin bitmesi anlamına gelir. Çünkü biz civar ülkelerde üretilenden kat kat pahalı üretiyoruz. İran’dan, Ukrayna’dan diğer Avrupa ülkelerine göre biz pahalı ürettiğimiz için bu ülkelerden ithal patates gelmesi demek Niğde çiftçimizin, Adana, Ödemiş çiftçimizin batmasına sebep olacak diye düşünüyoruz. Çünkü bizde tohum gübre, mazot gibi girdilerimizin pahalı olduğunu görüyoruz. Böyle bir ithal söylentisinden dahi çiftçilerimizin çok etkileneceğini düşünmekteyim.”

BU FİYATLAR DOĞAL

Mazot, tohum, gübre gibi girdilerin pahalı olmasından dolayı şu anda 1 kilo patatesin üretim maliyetinin 1.30 lira civarında olduğunu belirten Kenar şöyle konuştu: “Çiftçi patatesi 1.50 liraya tarlada satıyor. Çiftçi eğer bunun altında patates satarsa zarar edecektir. O zaman önümüzdeki yıllarda tekrar patates ekiminde zorluk görecektir, ekemeyecektir. 2- 3 yıl içerisinde patates iyice bitme noktasına gelecektir, yine böyle yüksek fiyatlara ekebilen kalacaktır. Fiyat yüksekliği üreticiden kaynaklanmıyor. Bu nedenle bu fiyatların böyle gitmesinin doğal olduğunu düşünürüz.” (NİĞDE)

ÖNCEKİ HABER

YPG/YPJ’lilerin cenazeleri Diyarbakır'a doğru yola çıkarıldı

SONRAKİ HABER

Ekonomi Bakanına esnaf tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...