08 Mayıs 2015 15:25

İran rejimine göre Mahabad halkı kışkırtılıyor

Suskunluğunu bozan rejim yetkililerinden Urmiye Vali Yardımcısı Alireza Radfar, 'Bu olay o kadar mühim bir olay değildi. İran karşıtı medya ve bazı siyasi partiler Mahabad'ın gençlerini kışkırttı' dedi.

Paylaş

Doğu Kürdistan'ın Mahabad kentinde, ailesinin geçindirmek için çalışan 25 yaşındaki bilgisayar mezunu genç Kürt kadını Ferinaz Xosrawanî'nin çalıştığı Tara Oteli'nde, tecavüzünden kurtulmaya çalışırken intihar etmesinin yol açtığı ayaklanma, Tara Oteli'nin halk tarafından yakılması ile yayılarak devam ediyor.

Ayaklanmanın başladığı Mahabad'da İran güçlerinin saldırısı sonucu 2 kişinin yaşamını yitirdiği öne sürülürken, 50'ye yakın kişinin yaralandığı ve onlarca kişinin ise gözaltına alındığı kaydediliyor.

İran direnişine ilişkin Ulusal Konseyi'nin yaptığı açıklamada, 50'ye yakın sivil yaralandığını ve en az 30 tanesinin de gözaltına alındığını aktarıldı. Ayrıca, protestolar sırasında yurttaşların rejime ait araç ve motosiklet ile bayrakları da indirip ateşe verdiğini de aktarıldı.

'7'Sİ POLİS OLMAK ÜZERE 25 YARALI VAR' 

Protesto gösterileri meydana gelinceye kadar suskun kalan İran makamları ise, ancak otelin yakılması ardından açıklama yapmak zorunda kaldı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin resmi ofisinden yapılan açıklamada, olayın acilen aydınlatılmasını isterken, bugün de Urmiye Vali Yardımcısı Aliraza Radfer, dün düzenlenen protesto gösterilerinde sadece 25 kişinin yaralandığını ileri sürdü. Radfar, yaptığı açıklamada yaralananlardan 7’sinin polis olduğunu kaydetti.

'O KADAR MÜHİM BİR OLAY DEĞİLDİ'

Protesto sırasında polislerin halka ateş açtığını reddeden Radfar, “Bu olay o kadar mühim bir olay değildi. İran karşıtı medya ve bazı siyasi partiler Mahabad'ın gençlerini kışkırttı. Bahsi geçen kişi müfettişti, istihbarat elemanı idi. Güvenlik güçleri gayet ılımlı davrandı ancak protestolar devam ederse bu durum değişir” diye tehdit etmekten de geri durmadı.

MAHABAD VALİSİ DE OLAYI DOĞRULADI 

Mahabad Valisi Cafer Ketani, resmi haber ajansı IRNA'ya yaptığı açıklamada, olay hakkında incelemenin sürdüğünü, tüm delillerin ve telefon kayıtlarının toplandığını söyledi.
Kesin bir bilgiye ulaşılmadan dosyaya ilişkin ayrıntı verilemeyeceğini belirten Ketani, "Sanık yakalandı ve soruşturma tamamlanıncaya kadar gözaltında tutulacak. Sanık, basında iddia edildiği gibi herhangi bir resmi kurum mensubu değil, otel çalışanlarındandır" sözleriyle tecavüz girişimi iddialarını doğrularken, tecavüzcülerin istihbarat elemanı olup olmadığı sorularını cevapsız bıraktı.

Dün Mahabad'ta başlayan ayaklanmanın, Doğu Kürdistan'ın Bokan, Kamyaran, Meriwan, Sine ve Piranşar kentlerine de yayıldığı ve buralarda protesto gösterilerinin sürdüğü ve İran rejiminin bölgede olağanüstü hal ilan ettiği belirtiliyor.

Sosyal medyadaki kimi kaynaklar ise İran rejiminin Mahabad kentinin telefon, elektrik ve internet hatlarını kapatarak, dünya ile iletişimini kestiğini ileri sürüyor. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere’de seçimi Muhafazakar Parti aldı ama... Bu iktidar baş ağrıtır!

SONRAKİ HABER

Diyarbakırlı çiftçiden Tarım bakanlığına isyan: 4 yıldır alacaklıyız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...