08 Mayıs 2015 15:24

İngiltere’de seçimi Muhafazakar Parti aldı ama... Bu iktidar baş ağrıtır!

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta seçimin galibi Muhafazakar Parti oldu. 

Resmi olmayan sonuçlara göre Muhafazakar Parti oyların yüzde 36’sını aldı. Parti, bu oy oranıyla 650 koltuklu Avam Kamarasında 328 milletvekilliği kazanarak, seçim öncesi anketlerin öngördüğünün aksine, tek başına iktidar olma şansını elde etti.

BU İKTİDAR BAŞ AĞRITIR!

Genel seçimlerin sonuçları bir çok kişiyi şaşırtırken, tek başına hükümet kurma çoğunluğuna ulaşan Muhafazakar Parti’yi zorlu bir dönem bekliyor. Özellikle İskoçya Ulusal Partisi’nin başarısı, Avam Kamarası’nı zorlayacak. Tekrar bağımsızlık referandumunu zorlayacak olan SNP, tarihinin en güçlü ekibi ile Londra’da olacak.

İşçi Partisi ise büyük bir yenilgi ile güvenini iyice kaybetti. Başta sendikalar olmak üzere bir çok kesimin İşçi Partisi’ne olan desteğini gözden geçireceği tahmin ediliyor. Oyların sadece yüzde 30.5’ini alan İşçi Partisi lideri Ed Miliband hemen istifa etti. Liberal Demokrat Parti lideri Nick Glegg de, felaket denebilecek sonuçların ardından istifa etmek zorunda kaldı ve sebebini, “İktidarın küçük ortağı olmanın sonuçları” diye açıkladı.

ANTİDEMOKRATİK SİSTEM TARTIŞILIYOR

Bir diğer sürpriz ise, daha önceki seçimlerde yüzde 4 oy alan Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’nin (UKİP), bu seçimlerde oyunu yüzde 12.6’a çıkarması oldu. Buna rağmen parti sadece 1 milletvekili çıkartırken, SNP sadece İskoçya’dan seçime katıldığı için yüzde 4. 8 oy aldı.  Ama 56 milletvekili çıkardı. Dar bölgeli seçim sistemine sahip olan Birleşik Krallık’ta şimdiden seçim sisteminin antidemokratik olması tartışılmaya başlandı.

Göçmen karşıtı ve Avrupa Birliği (AB) karşıtı bir çalışma yapan UKİP de, buradan oyunu arttırırken, Muhafazakar Parti ile İşçi Partisi de benzer bir propaganda yaptı. Bunun etkisiyle Başbakan David Cameron, 2017’de AB referandumu yapacağını söylemişti. Bu söylemden de oy alan Muhafazakarları zorlu günler bekliyor. Cameron, ya Avrupalı ortaklarıyla daha iyi bir anlaşmaya gidecek, ki başta Alamnya olmak üzere bu talebin reddedilmesi bekleniyor, ya da bunu başaramazsa referanduma gidecek.

KEMER DAHA NE KADAR SIKILACAK?

Kemer sıkma politikalarını hızlandırarak devam edecek olan Muhafazakar Parti’ye karşı işçi ve emekçiler de “Artık yeter” diyecek. Bir çok sendikanın seçimde İşçi Partisine umut bağlamış olmaları, kemer sıkma politikalarına karşı daha geriden bir mücadele yürütmelerine neden oluyordu. Fakat İşçi Partisinin de bir işçileri bir nevi arkadan vurmuş olması, işçilerin kendilerinin doğrudan müdahale etmesine yol açacak. Mücadeleci sendikacılar şimdiden sendikaların ortak mücadelesinin oluşması gerektiğini söylüyorlar.

BAĞIMSIZLIK TARTIŞILACAK

UKİP lideri Nigel Farage, milletvekili seçilmemesi durumunda istifa edeceğini söylemişti. Oyunu arttırmasına rağmen seçilmediği için istifa eden Farage, Eylül ayına kadar liderliğini devam ettirecek. UKİP’in de bu seçimlerden sonra düşüşe geçeceği tahmin ediliyor.
Avam Kamarası’nın tamamen koltuk sahipleri değişti. Birleşik Krallık politikalarına 30-40 yıldır sürdüren bir çok politikacı seçilemedi. Liderler istifa etti. Yeni partiler girdi. Bundan sonra tartışmaların ve yetki politikalarının daha fazla konuşulacağının göstergesi. Özellikle İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’nın bağımsızlığı gelecek 5 yıl içinde en çok konuşulan konular olacağa benziyor.

ÖNCEKİ HABER

Alanya’da HDP’li kadınlara ırkçı saldırı girişimi

SONRAKİ HABER

İran rejimine göre Mahabad halkı kışkırtılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...