08 Mayıs 2015 15:15

Avrupa’da imamlar sandık başkanı oldu!

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Türkiye’de 7 Haziran Pazar günü yapılacak genel seçimler için gümrük kapılarının yanı sıra Almanya, Fransa, Belçika, İsviçre ve Danimarka’da seçmenler oy kullanmaya başladı. Ancak seçim güvenliği ile ilgili tartışmalar yaşanıyor. YSK Almanya’da sandık başkanı olarak imamları görevlendiriyor. 

Oyların güvenliği konusunda yaşanan endişeye bir de Almanya’daki imamların YSK tarafından sandık başkanları olması eklendi. Yurtdışındaki temsilciliklerde ya da temsilciliklerin belirlediği yerlerde başlayan oy kullanma işleminde sandık görevlileri çoğunlukla Diyanet İşleri Başkanlığı’nın memurları. Diyanetin Avrupa’daki uzantısı olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) bünyesinde görevli imamlar YSK tarafından sandık başkanı olarak atandı. Köln Başkonolosluğu’nda kurulan beş sandıkta da DİTİB imamı görev yaptı.

HDP Avrupa Seçim Komisyonu üyesi Nav-Dem Eşbaşkanı Yüksel Koç gazetemize konuşarak, konsolosluğun imamlar konusunda kendilerine bilgi verdiğini söyledi. Koç, “Sandık başkanlarının DİTİB bağlı camilerde görev yapan imamların olması kabul edilemez. Başkonsolos, bize öğretmenleri görevlendiremeyeceklerini, bu nedenle imamların görevlendirildiğini bildirdi. Bu da seçim güvenliği konusunda endişelerimizi artırıyor” dedi.  Avrupa’da kurulan seçim sandıklarında sandık başkanı imamın dışında AKP, CHP ve MHP görevli bulundurabiliyor. HDP ise ancak müşahit bulundurabiliyor. 

3 HAFTADA NELER OLUR ENDİŞESİ

Yurtdışında kayıtlı 2 milyon 865 bin seçmenin en fazla olduğu Almanya’da 13 konsolosluk bölgesinde sabanın erken saatlerinden itibaren hareketli anlar yaşandı. İlk kez oy kullananların heyecanlı olduğu gizlendi. 31 Mayıs’a kadar sürecek oy kullanma ilk gün vatandaşlar yoğun ilgi gösterildi.
Toplam 1 milyon 408 bin seçmenin olduğu Almanya’daki konsolosluklarda oy kullanma işlemi hafta içinde ve hafta sonunda saat 10.00- 19.00 arasında kullanılacak. Köln’deki Türkiye Başkonsolosluğu önünde sabah erken saatlerden itibaren beklemeye başlayan bir vatandaş, 40 yıldır Almanya’da yaşadığını ve hayatında ilk kez oy kullandığını belirterek çok heyecanlı olduğunu söyledi. Konsolosluk bahçesinde kurulan çadırlarda açılan 5 sandıkta kullanılmaya başlanan oylar, gün sonunda sayılacak. Böylece her konsoloslukta kaç oyun verildiği tespit edilecek. Oyların hangi partilere verildiği konusundaki sayım Türkiye’de yapılacak.

YSK tarafından yayınlanan genelgede toplam bin 200 oy atılan her sandık görevliler ve partilerin temsilcileri tarafından birlikte çuvallara konup ağızları mühürlenecek. Mühürlü torbalar konsolosluklarda özel odalarda muhafaza edilecek. Odalara YSK ve siyasi parti temsilcileri aynı anda girebilecek. Kapılar dört anahtarla açılacak. Her temsilcide bir anahtar olacak. Anahtarlardan biri eksik olursa kapı açılmayacak. Ancak buna rağmen, üç hafta boyunca oyların saklanması konusunda endişeler varlığını devam ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Dedeleri ve babalarından kalmış gibi yiyorlar

SONRAKİ HABER

Alanya’da HDP’li kadınlara ırkçı saldırı girişimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...