08 Mayıs 2015 14:26

HDP Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

Halkın Demokratik Partisi (HDP) seçim güvenliğinin ihlal edildiği ve Cumhurbaşkanı'nın Anayasadaki yetkilerini aşarak bir parti lehine seçim çalışması yürüttüğü gerekçesiyle YSK'ye yaptığı ve reddedilen başvurulardan sonra Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.

Paylaş

Halkın Demokratik Partisi (HDP) seçim güvenliğinin ihlal edildiği ve Cumhurbaşkanı'nın Anayasadaki yetkilerini aşarak bir parti lehine seçim çalışması yürüttüğü gerekçesiyle YSK'ye yaptığı ve reddedilen başvurulardan sonra Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. 

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ali Ürküt, HDP Merkezi Hukuk Komisyonu üyesi Hülya Çapar Duran, bireysel başvuru kapsamında saat 16.15'te Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Daha önce YSK'ye başvuruları reddedilen HDP, YSK'nin kararının kendisine tebliğ edilmesinden sonra jet hızıyla Anayasa Mahkemesi'ne gitti. 

HDP'nin başvurularını reddeden YSK, red kararlarına gerekçe olarak kısaca, "YSK ancak seçim iş ve işleyişlerine göre karar verebilir. Cumhurbaşkanının faaliyetleri bizim takip edeceğimiz iş ve işleyişlerimiz dışındadır" nedenlerini paylaştı. 

AİHS VE ANAYASA MADDELERİ İHLAL EDİLDİ

Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi'ne giden HDP, seçme ve seçilme hakkını düzenleyen Anayasa'nın 67/2. maddesi, yasama organlarının seçilmesinde halkın karar ve kanaatlerinin özgürce açıklanmasını düzenleyen AİHS'nin 3. maddesine ve Cumhurbaşkanlığının tarafsızlığını düzenleyen Anayasa 101/4 maddelerinin ihlal edildiğini bildirdi. HDP başvuru gerekçesinde, Cumhurbaşkanı'nın Siyasi Parti ile ilişiğinin kesilmesi ve TBMM üyeliğinin sona ermesine ilişkin hükmünün ihlal edildiği belirtilerek, bu durumun yaratacağı sonuçların telafisinin mümkün olmayacağını, başvurunun öncelikli olarak incelenmesini ve tedbir kararı alıması istendi. 

YSK 'BEN CUMHURBAŞKANINA DOKUNAMAM' DİYOR

Konuya ilişkin bilgi veren HDP Merkezi Hukuk Komisyonu Üyesi Hülya Çapar Duran, başvuruda YSK'nin Anayasanın 79'uncu maddesine aykırı olarak seçim güvenliğine ilişkin yetki ve görevlerini hiçe saydığını ve bunun üzerinden Anayasa Mahkemesine gitmek zorunda kaldıklarının altını çizdi. Duran, Anayasa Mahkemesi'nin iç tüzüğünün 73/75 maddelerine göre tedbir talepli ve öncelikli incelenmesi talebiyle başvuru yaptıklarını belirterek, "Çünkü sözkonusu ihlaller süreklilik arz etmekte, seçimlere az bir süre kaldığı için her gün ihlale konu bir işlem söz konusu olacağından hareketle Anayasa Mahkemesinin hem tedbir kararı vermesini ve başvurumuzu öncelikli olarak incelemesini talep ettik" dedi. YSK'nin başvurularına ilişkin kararını da yorumlayan Duran, "YSK burada 'Cumhurbaşkanı her istediğini yapabilir bu seçime yönelik ihlal olsa bile ben bir şey yapamam, ona dokunamam' diyor" şeklinde konuştu. 

EYLEMLER DOSYADA YER ALDI

HDP hem YSK'ye hem de Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurularda, Cumhurbaşkanı'nın hangi eylemlerinin ihlalle neden olduğunu da ayrıntılı bir şekilde örnekleriyle birlikte bildirdi. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batman, Mardin, Siirt ve diğer bölgelerde yaptığı mitinglerde, "benim gönlümde bir parti var, bunlara dersini verin" şeklindeki sözleri ve HDP ile diğer muhalefet partilerine yönelik yönelttiği eleştirileri bilgi olarak dosyada yer aldı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

AKAM’ın anketine göre HDP yüzde 11.8 ile barajı aşıyor

SONRAKİ HABER

Hakkari halkı Ferinaz için sokağa çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...