08 Mayıs 2015 12:00

Suudi blog yazarına uluslararası destek

17 ülkede Suudi Arabistan elçiliklerini ziyaret eden Af Örgütü eylemcileri, Raif Bedevi ve diğer düşünce suçlularının serbest bırakılmasını talep eden bir basın açıklaması yaptı.

Paylaş

Üç yıl önce ‘Suudi Arabistanlı Liberaller’ adında bir blog kuran Raif Bedevi, Suudi Arabistan yönetimince ‘İslam’a hakaret’ suçuyla tutuklanmış ve 2014 Mayısında 10 yıl hapis, bin kırbaç ve ağır para cezasına çarptırılmıştı. 9 Ocak’ta halk önünde 50 kez kırbaçlanan Bedevi’nin vücudundaki yaralar iyileşmediği için diğer kırbaçlanması ertelendi. Ululararası Af Örgütü Suudi yetkilileri insanlık dışı kırbaç cezasından vazgeçmeye çağırdığı bir kampanya yürütüyor. Cezaevi doktorunun önerisiyle ertelenen kırbaç cezasının her hafta 50 kırbaç vurulması şeklinde 20 hafta boyunca sürdürülmesi planlanıyor. Bianet’te yer alan habere göre 7 Mayıs günü 17 ülkede Suudi Arabistan elçiliklerini ziyaret eden Af Örgütü eylemcileri, Raif Bedevi ve diğer düşünce suçlularının serbest bırakılmasını talep eden bir basın açıklaması yaptı. Eylemler şu ülkelerde gerçekleştirildi: Türkiye, Hollanda, Danimarka, Şili, Arjantin, Almanya, Güney Kore, Yeni Zelanda, İrlanda, ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Belçika, Norveç, İtalya, Fİnlandiya, İsviçre. 

İNSAN HAKLARI İHLAL EDİLİYOR

Türkiye’de İstanbul Başkonsolosluğu önünde gerçekleşen gösteride, Suudi Arabistan’da ifade, örgütlenme ve toplanma özgürlüklerini kullandığı için cezaevinde bulunan çok sayıda insan bulunduğunu hatırlatan Gizem Edin, sözlerine “İnsan hakları savunucuları yetkililer tarafından hedef alınıyor, keyfi bir şekilde gözaltında tutuluyor ve adil olmayan yargılamalar sonucunda mahkum ediliyor. İnsan hakları ihlallerine karşı gerçekleştirdikleri barışçıl eylemler terörle mücadele kanunları aracılığı ile bastırılıyor.” şeklinde devam etti. Bedevi’yle birlikte birçok insan hakları savunucusunun avukatlığını üstlenen Velid Ebu El-Hair de 6 Temmuz 2014’te, yetkileri açıkça belirtilmemiş olan Özel Yetkili Ceza Mahkemesi tarafından “hükümrana itaatsizlik” ve “Dışarıya kamu düzenini tehdit eden bilgiler sızdırmak” gibi suçlardan 15 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Uluslararası Af Örgütü’nün Suudi Arabistan yönetimine çağrısı sürüyor. Kampanyayı internet üzerinden de desteklemek mümkün:acileylem.org.tr (MEDYA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Adana'da HDP'nin pankartları indirildi

SONRAKİ HABER

Reyhanlı patlamasında ölenlerin aileleri: Sorumlu olan herkes cezalandırılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...