08 Mayıs 2015 07:49

Mahabad, Farinaz Hosravani için ayaklandı

İran’ın Kürt kenti Mahabad’da istihbaratçıların tecavüz girişimi sonrası otelin 4. katından düşerek yaşamını yitiren 25 yaşındaki Farinaz Hosravani’nin ölümü sonrası isyan çıktı. Binlerce kişi Tara Oteli’ni ateşe verdi, kentte isyan çıktı.

Paylaş

Mahabad kentinde bulunan Tara Oteli'nde çalışan Ferinaz Xosrowanî, dün İtlaat elemanlarının tecavüzünden kurtulmaya çalışırken, çalıştığı otelin 4'üncü katından 3'üncü katına balkondan inmeye çalışırken, yere düşerek yaşamını yitirdi. 

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, otel sahibi Nadir Moludi, otelini 4 yıldızlıdan 5 yıldızlıya çıkarmak istemiş, İtlaat yetkilisi ise kendisine Ferinaz Xosrowanî ile bir "randevu" ayarlaması şartıyla bunu yapabileceğini belirtmiş. Olan bitenden haberi olmayan Ferinaz, 4 Mayıs'ta otel sahibi tarafından İran istihbaratçı ile otelin bir odasına kilitlendi. Bunu üzerine durumu ve istihbaratçının insanlık dışı "niyetini" anlayan Ferinaz, tecavüze uğramamak adına binanın 4'üncü katından 3'üncü katına inmeye çalışırken, hayatını kaybetti. 

Xosrawani'ye yönelik tecavüz bu girişimi, otelin güvenlik kameraları tarafından da kaydedildi. 

OTEL ATEŞE VERİLDİ

Ferinaz'ın ölümünün ardından başta ailesi olmak üzere Mahabadlılar, İran rejimine olayı aydınlatması ve sorumluların cezalandırılması çağrısında bulunmuş, cevap alamadıkları takdirde protesto gösterileri düzenleyeceklerini kaydetmişti. İddialara göre rejimin, tecavüzcü ve katil istihbaratçılarını koruması üzerine ise halk, dün öğleden sonra otelin bulunduğu sokağa çıkıp, "rejimin tecavüz odası" olarak adlandırdıkları Tara Oteli'ni ateşe verdi. 

Otelini içine kadar giren öfkeli halk, içeride bulunan eşyaları ve mobilyaları pencerelerden dışarı savurdu. Xosrowanî'ye dönük tecavüz girişiminde parmağı olan Tebrizli Otel Müdürü Seyid Murteza Haşimi'nin de halkın protestolarının başlaması ardından gözaltına alınarak polis tarafından korunduğu belirtildi.

BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Protesto gösterisinde bulunan halka, İran polisinin gerçek mermilerle saldırıp, 10 kişiyi yaralamasının ardından, çatışmaların fitili iyice ateşlendi.

Kent geneline yayılan çatışmalar nedeniyle rejim, kentte Olağanüstü Hal ilan etti. OHAL'in ilanıyla beraber binlerce asker ve polisin kenti kuşatmaya aldığı öğrenildi. Gece boyunca protestoların sürdüğü kentte, 2 yurttaşın yaşamını yitirdiği öne sürülüyor. Ayrıca söz konusu saldırılarda 27 kişinin yaralandığı ve onlarca yurttaşın da gözaltına alındığı kentten gelen haberler arasında. 

Gece boyunca rejim güçleriyle çatışan halk, kentteki rejim bayraklarını indirip, kimi resmi araçları ve kimi zırhlı araçları da ateşe verdi. Siyasi Tutsakları Savunma Kampanyası'nın verdiği bilgilere göre, protestolarda 6'sı polis olmak üzere 50 kişi yaralandı ve yaralı sivillerden biri olduğu belirtilen Akam Kelac'ın durumunun ağır olduğu bilgisine ulaşıldı. Gece saatlerinde isyana dönüşen çatışmalarda, halkın öfkesi bir an için dinmezken, İran rejim güçlerine ise yetkililer tarafından geri çekilme çağrısında bulunulduğu ve çatışmaya girilmemesi konusunda uyarıda bulunduğu da ileri sürüldü.

KÜRT HALKI SOKAKLARA ÇIKACAK

Protesto gösterileri meydana gelinceye kadar suskun kalan İran makamları ise, ancak otelin yakılması ardından açıklama yapmak zorunda kaldı.İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin resmi ofisinden yapılan açıklamada, olayın acilen aydınlatılması istendi. 
Ayrıca, yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, bugün Rojhilat'ın her kentinde sokağa çıkılıp, kitlesel protesto gösterileri düzenlenecek. Yarın ise farklı ülkelerde Xosrawanî için eylemlerin düzenleneceği belirtiliyor. 

CENÎ ve KJAR'dan SAHİPLENME ÇAĞRISI

Doğu Kürdistan Özgür Kadınlar Topluluğu (KJAR) Koordinasyonu da Kürt halkına Ferinaz Xosrawani'ye sahip çıkma çağrısında bulundu. 

Devletin tecavüzcüsünü koruduğunu belirten KJAR, "İran rejimi kadınların kendilerini savunmalarını istemiyor, kendilerini savunanları da Reyhane Cebariyan gibi asıyor. İran, kadına yönelik çok yönlü, sistematik ve vahşice şiddet geliştiren devletlerden birisidir. İran devleti kadına yönelik ve düşmanlıkta hızından hiçbir şey kaybetmiyor. Her yere Besic güçlerini yerleştiren İran ve bir kuş bile uçtuğunda haber alan İran devleti, sıra kadına karşı şiddete geldiğinde göz yummakta ve görmezlikten gelmektedir" açıklamasında bulundu. KJAR başta Kürt kadınları olmak üzere tüm İran ve dünya kadınlarını yaşanan vahşete karşı tutum sahibi olmaya çağırdı.

Avrupa Kürt Kadın Barış Bürosu (CENÎ) ise tüm Kürt halkına ve dostlarına Ferinaz'ın şahsında mücadeleyi büyütme kadını kıyıma tabi tutan zihniyetten intikam almaya çağırdı. Özgecan Aslan için gösterilen toplumsal refleksin Ferinaz için de gösterilmesi gerektiğini kaydeden CENÎ, "Kürdistan'ın her parçası Mahabad için seferber olmalı ve kadın katliamını uygulayan zihniyeti kınamalıdır" çağrısında bulundu. (DİHA) 

ÖNCEKİ HABER

Seçimi kaybeden 3 muhalefet lideri istifa etti

SONRAKİ HABER

İnşaatın 8'inci katından düşen işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...