08 Mayıs 2015 07:21

Usta Oyuncu Zeki Alasya hayatını kaybetti

Karaciğer hastalığı sebebiyle 22 Nisan'dan beri tedavi gören ünlü Oyuncu Zeki Alasya bugün saat 10:32'da hastanede vefat etti.

Paylaş

Türkiye’nin önemli komedi oyuncularından Zeki Alasya hayatını kaybetti. Koç Üniversitesi Hastanesi, sanatçının ölüm haberini "Karaciğer hastalığı sebebiyle 22 Nisan 2015 tarihinden beri  tedavisi devam etmekte olan Zeki Alasya bugün saat 10:32'de vefat etmiştir" diyerek duyurdu.
18 Nisan 1943, İstanbul doğumlu sanatçı 72 yaşındaydı. Robert Koleji’nden mezun olduktan sonra sanat hayatına 1959'da MTTB tiyatrosunda amatör olarak başladı. Arena, Genar ve Ulvi Uraz tiyatrolarında çalıştıktan sonra Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile birlikte Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer aldı. Toplumsal ve politik taşlamaya oyunlarında başarıyla yer veren ekip, kendisine özgü üslubuyla kabare türünün Türkiye’deki önemli temsilcilerinden oldu. İlk dönemde daha çok Haldun Taner’in yazdığı oyunları oynayan topluluk, zamanla çeşitli yerli yazarların oyunlarını sahneledi. Devekuşu Kabare'nin, Aşk Olsun, Beyoğlu Beyoğlu, Deliler, Dün Bugün, Reklamlar ve Yasaklar adlı oyunları önce ses kaydı, daha sonra video kaydı olarak yayınlanmıştır. Ancak o dönemde görüntü ve ses kaydı yapılan Geceler oyunu, Sansür Kurulu tarafından fazla müstehçen bulunduğu için, tüm kayıtları imha edildi. Tiyatro 1992 yılında kapandı.

Film çevirmeye 1973'ten sonra başlayan Alasya, yıllarca aynı sahneyi paylaştığı Metin Akpınar ile birlikte Türkiye sinemasında yeni bir ikili oluşturdular. Zeki-Metin ikilisi Her Gönülde Bir Aslan Yatar, Mirasyediler, Dönme Dolap, Güler Misin Ağlar Mısın, Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Hasip ile Nasip gibi filmlerin ana karakterleri oldular. 1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca Devlet Sanatçısı unvanı alan Alasya, Akasya Durağı dizisinde Nuri Baba karakterini canlandırdı. Son olarak, Kanal D ekranlarında yayınlanan Küçük Ağa dizisinde Mehmet Ağa karakterini canlandırmıştı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ROL ARKADAŞLARI: ÇOK ÜZGÜNÜZ...

ÖNCEKİ HABER

Bismil'de biri çocuk 7 kişi tutuklandı

SONRAKİ HABER

Demirtaş, yeni seçim şarkısı için stüdyoya girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...