08 Mayıs 2015 00:57

İtiraz eden işçiye kapı gösteriliyor

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) işsizlik tehdidi ve zorlu yaşam koşulları işçileri kölelik koşullarına mahkum çalışmaya zorluyor.

Paylaş

Fatma KESKİNTİMUR
Antep

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) işsizlik tehdidi ve zorlu yaşam koşulları işçileri kölelik koşullarına mahkum çalışmaya zorluyor. Son birkaç ayda, on binlerce işçinin ‘kriz, üretimde durgunluk’ gibi gerekçelerle işten çıkarıldığı Başpınar OSB’de, bir işten çıkarma haberi de CMS İplik’ten geldi. Ücret alamadıkları için fazla mesailere de kalmak istemeyen 15 işçiyi işten atan CMS İplik’te yaşanan süreci ve çalışma koşullarını işçilerle konuştuk.

MESAİYE KALMAYINCA İŞTEN ATILDIK

CMS’deki çalışma koşullarını gazetemize değerlendiren Cuma adlı işçinin anlattıkları, Başpınar OSB’deki durumu özetler nitelikte. Maaşlarının 20 gün gecikmesi nedeniyle mesaiye kalmak istemediklerini belirten Cuma, “Bilmediğimiz bir nedenle maaşlar gecikti, hem de 20 günü geçti. Biz de dedik ki madem paramızı alamıyoruz, hafta içine de pazar mesaisine de kalmayalım. Hafta içi mesailere kalmadık, hemen bizi işten attılar” dedi.
İşten çıkarılan işçilerin hepsinin sigortalı olduğunu belirten Cuma, “Niyetleri, daha çok sigortasız işçi çalıştırmak” diyor. Bunun yaygın bir uygulama olup olmadığını sorduğumuzda ise Cuma’nın cevabı “İşletme şu anda bile emekli işçiler ve Suriyelilerle dolu. Çünkü sigortasız çalıştırabiliyorlar” oluyor.
Yaşanan durgunluk, kriz ve özellikle Antep gibi illerde son yıllarda Suriyeli mülteciler, işçilere işten çıkarma için gösterilen gerekçelerin başında geliyor. Suriyeli işçiler gelmeden önce durumun nasıl olduğunu soruyoruz. Cuma, “Aslında yıllardır sömürülüyoruz. Pazar, bayram demeden 12 saat köle gibi çalıştırılıyoruz. Patronların işleri tıkırında, yazlıklar, apartmanlar, sülalece sıfır arabalar ve fabrika zincirleri… Patronların bu bolluğu, işçiye daha çok çalışmak, daha çok sömürü olarak yansıyor” diyor.

1 LİRA ZAM YOK

Cuma’ya yıllardır süren bu çalışma temposunda aldıkları ücretleri soruyoruz. Cevap yine Başpınar OSB işçileri için tanıdık; “Hükümetin verdiği 20 lira zamma 1 lira ilave yok.” Bu yıl Başpınar’da birçok fabrikada asgari ücret zammı haricinde zam alınamadığını hatırlatan Cuma, “Olmayan kriz bahane ediliyor, teşvik talebi ya da sigortasız Suriyeli işçi çalıştırma niyetiyle sürekli işten çıkarmalar var. Oysa bana göre burada krizin ‘k’si bile yok. Ambarlarda bir kilo bile mal birikmezken nasıl kriz oluyor” diyor. İşten çıkarılan diğer arkadaşları gibi Cuma’nın da mart ayından bile ücret alacakları var. Cuma, tazminatlarını alabileceklerinden de emin değil; “Mart ayının parasını alamadık, nisanın parası belirsiz, ihbar ve tazminatlar zaten muamma” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Hasankeyflilere baraj sürgünü

SONRAKİ HABER

‘Benden olmayan düşman’ anlayışı işyerlerine kadar indi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...