07 Mayıs 2015 20:59

Hasankeyflilere baraj sürgünü

HASANKEYF’i binlerce yıllık tarihi ve kültürü ile birlikte sular altında bırakacak olan ve yapımına yeniden başlanan Ilısu Barajı için Hasankeyflilere sürgün kararı çıktı.

Paylaş

Hasan YOLDAŞ

HASANKEYF’i binlerce yıllık tarihi ve kültürü ile birlikte sular altında bırakacak olan ve yapımına yeniden başlanan Ilısu Barajı için Hasankeyflilere sürgün kararı çıktı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2 Mayıs’ta geldiği Batman’da Ilısu Barajı’nı Batmanlılara bir lütuf gibi sunup, 1 milyar avroya mal edildiğini söylemesinin ardından Hasankeyf’te yaşayanların evlerinin kamulaştırılması için Resmi Gazetede genelge yayımlandı. Hasankeyflilerin kamulaştırmanın ardından evlerini 30 gün içerisinde terk etmeleri kararlaştırıldı. Genelgede evlerini terk etmemekte ısrar edenlerin de Batman Valiliği tarafından 15 gün içerisinde zorla evlerinden çıkarılacağı belirtildi. Genelge Hasankeyf Kaymakamlığına da ulaştırıldı.

80 BİN İNSANA GÖÇ YOLU

12 bin yıllık tarihi Hasankeyfi sular altında bırakarak, hem insanları mağdur edecek hem de doğa katliamına neden olacak Ilısu Barajı, Hasankeyf ilçe merkeziyle birlikte 95’i köy ve 104’ü mezra olmak üzere toplam 200 yerleşim yerinin neredeyse tamamını sular altında bırakacak. Baraj nedeniyle bölgede 55 bin ile 80 bin arasında insan göç etmek zorunda kalacak. Devlet tarafından yaşam alanlarından zorla çıkarılmak istenen Hasankeyflilerin, yerleşmeleri için TOKİ tarafından yapılan suni Hasankeyf görünümlü konutlar için ise devlet, yurttaşları borçlandırarak satacağı arsa bedeli sadece hariç konutlar için 54 bin TL fiyat belirledi.
Hasankeyf Yaşatma Girişimi Sözcüsü Kemal Üner, Resmi Gazete’de yayımlanan genelgenin Hasankeyfliler için sürgün anlamına geldiğini söyledi. Üner, “Genelge kapsamında yapılacak düzenleme ile mağduriyet artacak. Hükümet ve bakanlar kurulu, bu genelgede hak sahiplerini ve bu sürgün kararını keyfi bir biçimde ele almışlar. Halkın taleplerini görmezden geliyorlar” dedi.
Ilısu Barajı, yok edeceği kültür ve tarihi mirasın yanında Dicle Nehri’nin içinden akıp geçtiği Heskêf Kalesi yüksekliğindeki kanyonu, Kaplumbağa Rafet ismi ile de bilinen Rafetuseuphraticus, çöl varanı gibi sürüngenler, kocagöz, toy, kızılca gibi pek çok kuş türü, endemik balık türleri, çizgili sırtlan, karakulak, vaşak, su samuru gibi memeli türlerinin aralarında bulunduğu çok sayıda canlının da yaşam alanlarını ortadan kaldıracak. (Batman/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

8 Mayıs’a kayıtsızlık ne anlama geliyor?

SONRAKİ HABER

İtiraz eden işçiye kapı gösteriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...