07 Mayıs 2015 20:41

Uçan Süpürge ‘tescil’ istemeyecek

Uçan Süpürge Film Festivali programda yer alan tüm eser sahiplerine kendi risklerini üstlendiklerini kimseden kayıt tescil belgesi istemeyeceklerini duyurdu.

Paylaş

Uçan Süpürge Film Festivali programda yer alan  tüm eser sahiplerine kendi risklerini üstlendiklerini kimseden kayıt tescil belgesi istemeyeceklerini duyurdu.

8 Mayıs’ta başlayacak olan festival yerli filmlerden ‘kayıt tescil belgesi’ talep etmeden gösterme kararı aldı. Festivalin bu kararına sinemacılardan da destek geldi. Yaklaşık 20 sinemacı filmlerinin festival programında gösterilmesine karar verdi.

FİLMLERİMİZİN GÖSTERİM SORUMLULUĞUNU ÜSTLENİYORUZ

Eylül’ün Kadın Yüzleri filminin ekibinden A. Ayben Altunç ve Bülent Yarbaşı, Lina filmiyle Arzu Görgülü, Hakkâari’nin Gizemli Taşları filminden Bahriye Kabadayı Dal ve Burak Dal, Komşu komşu, Huuu! filminin yönetmeni Bingöl Elmas, Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku filminin yönetmeni Çiğdem Vitrinel, Ziazan filminden Derya Durmaz ve Emine Yıldırım, Arkadaşımı Merak Ediyorum filminden Füsun Arda, Özge Yolcu ve Şükran Mengirkaon, Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek filminin yönetmeni Reyan Tuvi, Tepecik Hayal Okulu’nun ekibinden Güliz Sağlam ve İlker Berke, Çirok filmiyle Muhammet Beyazdağ, Edifice filmiyle Irmak Karasu ve Çörek, Ulucanlar filmiyle Pelin Asal, Li ezmani / Gökyüzünde filmiyle Özlem Güler ve Hellim filmiyle Mügen Terzioğlu yaptıkları ortak açıklamayla filmlerinin gösterim sorumluluğunu üstlenerek festivalde gösterilmesine kararlaştırdıklarını açıkladılar.

Sinemacılar, bu vesileyle, yakın tarihe kadar filmlerin festivallere katılımında şart koşulmamış olan, yabancı filmlere değil sadece yerli filmlere uygulanan ve sinema sanatı üzerinde bir sansür aracına dönüşen “kayıt tescil”  uygulamasına itirazlarını sürdüreceklerini de ifade ettiler.

Hiçbir  yasa ya da yönetmelik sanatta ifade özgürlüğünü sınırlayamayacağını söyleyen sinemacılar, “belgesel, kısa film ve bağımsız yapımların üretim ve gösterim koşulları dikkate alınmadan uygulanan  bu yönetmeliğin bir an önce kaldırılması için yasal değişiklik talebimizin altını çizmek istiyoruz” dediler. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tiyatro yönetmeni liman müdürlüğüne sürüldü

SONRAKİ HABER

22 vagonlu ‘Emek Treni’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...