07 Mayıs 2015 17:11

Geriş RES'in acele kamulaştırmasının yürütmesi durduruldu

Danıştay 6. Dairesi'nin, Muğla'nın Bodrum ilçesi, Geriş Mahallesi'nde kurulmak istenen rüzgar enerji santralinin (RES) acele kamulaştırmasının yürütmesini durdurması köylüler ve yaşam savunucularını sevindirdi.

Paylaş

Danıştay 6. Dairesi'nin, Muğla'nın Bodrum ilçesi, Geriş Mahallesi'nde kurulmak istenen rüzgar enerji santralinin (RES) acele kamulaştırmasının yürütmesini durdurması köylüler ve yaşam savunucularını sevindirdi. Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu üyeleri, kararı geçen 4 Mayıs'ta kalbine yenilen kurucuları fotoğraf sanatçısı Nayil Kabak'ın mezarı başında ailesiyle paylaşıp, bir kez daha yapılmak istenen RES'leri alkışlarla protesto etti.

Geriş Mahallesi'nde, Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından yapılma istenen RES için verilen 15 Temmuz 2014 tarihli kamulaştırma kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için avukatlar Remzi Kazmaz ve Mehmet Horuş, Danıştay 6. Dairesi'nde dava açtı. Danıştay 6. Dairesi, dün (Çarşamba) kararını verip, acele kamulaştırma kararının yürütmesini durdurdu. Akyarlar RES'in ardından Geriş RES'in de acela kamulaştırma kararının durdurulması Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu üyeleri, köylüler ve çevreciler tarafından karşılandı.

Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 150 kişilik bir grup, 4 gün önce 62 yaşında yaşamını yitiren ve RES'lere karşı mücadelesiyle tanınan kurucu üyeleri fotoğraf sanatçısı Nayil Kabak'ı bugün öğlen mezarı başında ziyaret etti. Ellerinde, 'Sen Bizim Liderimizdin Hep Kalplerde Yaşayacaksın', 'Verdiğimiz Sözü Tuttuk RES'i iptal Ettirdik', 'İşte Geriş İşte Direniş, Bu Senin Sloganındı', 'Çeşme, Foça Karaburun Bodrum'dan Uzak Durun' yazılı dövizlerle Geriş mezarlığı'na gelip, RES'leri alkışlarla protesto etti.

MAHKEME KARARI AİLESİNE VERİLDİ

Avukat Remzi Kazmaz, Danıştay 6. Dairesi'nin acele kamulaştırma kararı Kabak'ın eşi Ayşe ve çocukları Orkun ve Nazire Kabak'a verdi. Kazmaz, buradaki konuşmasında, "Şirketi defalarca, 'İleride telafisi imkansız zararlar olabilir' diyerek, uyarıp, mahkeme kararlarını beklemelerini söyledik. Ama dinlemediler. Halk da bunun üzerine onların anladığı dilden konuştu ve iş makinelerini araziden çekmek zorunda kaldılar. Hatta kendilerini bu konuda basın aracılığıyla, panellerde hatta yüz yüze uyardık. Ancak, onlar her zamanki gibi bildiklerini okumaya devam etti. Fakat, Danıştay son sözünü söyledi ve 'RES'lere dur' dedi. Nayil Kabak kardeşimize söz vermiştik. Bu sözümüzü tuttuk, mahkeme kararını mezarına koyduk. Sen rahat uyu Nayil kardeşim" dedi.

BABAM RAHAT UYUYACAK

Orkun Kabak da babasının bugünleri görmek için çok çalıştığını belirtip, "Buranın değerini çektiği fotoğraflarla yaptığı sergilerle anlatmaya çalıştı. Ölümünden 3 gün sonra kazanılan bu zafer sayesinde babam yattığı yerde rahat uyuyacak. Umarım bu karar diğer RES alanları içinde örnek olur" diye konuştu.

Konuşmaların ardından emekli imam Süleyman Bozdağ, Kabak için dua okudu. İmam Bozdağ, duanın bir bölümünde "Bundan birkaç gün önce RES davası uğrunda mücadele ederken, ani bir şekilde gözlerini hayata yuman, kardeşimizin dualarını da mücadelesini de kabul eyle yarabbi" demesi dikkati çekti. (Bodrum/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Fırtına ve yağış yurda giriş yaptı

SONRAKİ HABER

Mahallelinin 'toz' tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...