07 Mayıs 2015 13:44

Gemi söküm işçileri savcıları göreve çağırıyor

Aliağa Gemi Söküm tesislerinde çalıştığı gemiden düşerek hayatını kaybeden ve önceki gün toprağa verilen Behlül Gökduman’ın arkadaşları, Savcılığı bilirkişi eşliğinde olay yerinde inceleme yapmaya çağırdı.

Paylaş

Turan KARA
İzmir

Aliağa Gemi Söküm tesislerinde çalıştığı gemiden düşerek hayatını kaybeden ve önceki gün toprağa verilen Behlül Gökduman’ın arkadaşları, Savcılığı bilirkişi eşliğinde olay yerinde inceleme yapmaya çağırdı. 

Arkadaşlarının cenazesine katılmak için iş durduran işçiler, arkadaşlarının nasıl öldüğü ile ilgili olarak emniyet görevlileri ve Savcılığın bilirkişi eşliğinde inceleme yapması gerektiğini belirtiyor. Şimdiye kadar bunun hiç olmadığını belirten işçiler, sadece patronun ifadesine başvurulduğunu ve bu ölüm olaylarının sonuç olarak kayıtlara “işçi hatası” olarak geçtiğini söylüyor. Uzun zamandır burada çalıştığını söyleyen bir işçi, “Kendi hatasıyla öldü” denilmesinin bile nadir bir durum olduğunu belirterek, “Ya pamuk tarlasında ya yolda giderken ya evinde öldü diye geçer genelde” diyor. 

Gemi sökümdeki işçi ölümlerinin bitmesinin, devletin buraya gereken önemi göstermesine bağlı olduğunu belirten işçi, “Öncelikle devlet olması, kanun, yasa olması lazım. Burada devlet yok, yasa yok, kanun yok. Bir savcı nasıl inanır böyle bir şeye” diye soruyor. 

İşçi, “Burası küçük bir yer gemi söküm bölgesi de kapalı. Burada devlet de yasa da Ticaret Odası ve patronların derneği. Devlet olmadıkça biz karşı çıksak ne olur? Sadece ekmeğimizden oluyoruz. Bir daha hiçbir şirket bizi işe almıyor. Kolları ta İstanbul’a ulaşıyor, oradaki tersaneler bile bizi almıyor” diyor. 
Bir başkası, “Devlet olsa, denetim olsa ‘gemide yangın çıktı’ diye geçiştirilen olayların zehirli atıkları imha çalışması olduğu da anlaşılır. Ama kapkara bulutlar saatlerce göğe karışır tek bir savcı çevre müdürü emniyeti uğramaz buralara” diyor.

Behlül Gökduman Öge Gemi Söküm şirketinde çalışıyordu. Birçok defa kaza olan şirkette herhangi bir inceleme yapılmıyor.

ÖNCEKİ HABER

İnek bayramında, Soma duası!

SONRAKİ HABER

Suriye sınırına 10 kilometrelik hendek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...