07 Mayıs 2015 13:38

Batman'da 18 öğrenci darbedilerek gözaltına alındı

Batman Üniversitesi'nde sivil polislerin kampüs alanına girmesini protesto eden öğrenciler, polis saldırısına uğradı. 18 öğrencinin gözaltına alındığı olayda, çok sayıda öğrenci yaralandı.

Paylaş

Batman Üniversitesi'nde okuyan 'yurtsever' öğrenciler, 2 öğrenci arasındaki gerginlikte, olaya müdahale eden sivil polislerin öğrencileri darbetmesini protesto etti. Sivil polislerin olay esnasında havaya ateş açtığını ve öğrencileri darbettiğini belirten öğrenciler, polisin kampüsten çıkmasını isteyerek, alkış ve sloganlarla rektörlük binasına kadar yürüyüş düzenledi. Rektör odasını işgal ederek, rektörü istifaya çağıran öğrenciler, odada seslendirdikleri ezgiler eşliğinde halay çekti. Bir süre rektörün gelmesini bekleyen öğrenciler, gelen Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Aydın Durmuş'a yaşananları anlatarak, sivil polislerin üniversiteden çıkarılmasını istedi. Polislerin içeriye alınmamasını isteyen öğrenciler ile Durmuş arasında görüşmeler devam ederken, onlarca çevik kuvvet polisi ve sivil polis rektörlük binasına girdi. Polisin geldiğini gören öğrenciler, rektörlük odasının kapısını kapatarak, polisin içeriye girişine izin vermedi. Rektör odasının kapısını kırarak içeri giren polisler, biber gazı kullanarak, öğrencilere saldırdı. Polis, saldırı sonucunda darbettiği 10'u aşkın öğrenciyi gözaltına aldı. Darp sonucu yaralanan öğrenciler sürüklenerek gözaltına alındı.

DİHA MUHABİRİNİN KAMERASINA EL KONULMAK İSTENDİ

Öğrencilerin eylemini görüntülemek amacıyla içerde bulunan DİHA muhabiri de polis saldırısını çekerken, darbedildi. Basın kartını göstermesine rağmen darbedilen DİHA muhabirinin, fotoğraf makinesi ve içindeki karta el konulmaya çalışıldı.

18 GÖZALTI

Polisin rektörlük odasındaki saldırısı devam ederken, kampüs içerisinde çevik kuvvet polislerinin saldırısını protesto eden öğrencilere de polis plastik mermi ile saldırdı. Polisin saldırısına gençler de taşlar ile karşılık verdi. Öte yandan üniversite dışında toplanan öğrencilere de polis saldırdı. 18 öğrencinin gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınan öğrenciler, doktor kontrolünden geçirilerek, Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken, üniversitenin etrafı ise polisler tarafından sarıldı.

Üniversitedeki olaylar devam ederken HDP'li milletvekili adayları ve HDP ile DBP'li yöneticiler üniversiteye geldi. Emniyet yetkilileri ile görüşen HDP'liler, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi. Üniversite önünde toplanan öğrenciler de arkadaşlarının serbest bırakılması için yeniden toplandı. Daha sonra yaşananları protesto etmek ve gözaltına alınanların serbest bırakılması için Emniyet Müdürlüğü'ne yürümek isteyen kitle, polisin engellemesiyle karşılaştı. Yürümelerine izin verilmeyen kitle, tekrardan üniversite kapısının önünde gelerek oturma eylemi başlattı.

Üniversiteye gelen Batman Barosu Başkanı Ahmet Sevim ve HDP'liler, polislerle görüştü ardından gözaltına alınanların serbest bırakılması için Batman Valisi ile görüşmeye gitti.

EĞİTİME ARA VERİLDİ

Olaylar sona ererken HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, öğrencilerin serbest bırakılması için Batman Valisi ile görüşürken, Batman Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan öğrencilerin adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

Batman Üniversitesi Rektörlüğü de, Pazartesi gününe kadar eğitime ara verdi. (Batman/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık emekçileri: Çalışırken ölmek istemiyoruz

SONRAKİ HABER

İnek bayramında, Soma duası!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...