07 Mayıs 2015 13:04

İşçi komitelerinden ortak deklarasyon: Metal işçileri kazanacak, bizler kazanacağız

İstanbul'da bulunan Esenyurt, İkitelli, GOP, Çağlayan, Tuzla, İMES gibi sanayi havzalarında bulunan işçi komiteleri, nakış ve inşaat işçileri Bursa'daki metal işçilerinin eylemlerine destek deklarasyonu yayınladı.

Paylaş

İstanbul'da bulunan Esenyurt, İkitelli, GOP, Çağlayan, Tuzla, İMES gibi sanayi havzalarında bulunan işçi komiteleri, nakış ve inşaat işçileri Bursa'daki metal işçilerinin eylemlerine destek deklarasyonu yayınladı.

Ortak deklarasyon şöyle:

Bizler İstanbul’da bulunan Esenyurt, İkitelli, Çağlayan, Tuzla, İMES sanayi havzalarındaki işçi komiteleri, nakış ve inşaat işçileri olarak Bursa’da bulunan Oyak Renault, Tofaş, Coşkunöz fabrikalarında çalışan işçiler başta olmak üzere metal işçisi kardeşlerimizin Türk Metal Sendikası ve işverene karşı vermiş oldukları mücadeleyi takip ediyoruz. Renault işçilerine eli sopalı çeteleri saldırtan Türk Metal yöneticilerinin bu tutumunu şiddetle kınıyoruz.

İşçi kardeşlerimiz, Bosch fabrikasında imzalanan sözleşmenin kendi fabrikalarında da uygulanması talebiyle başlatmış oldukları mücadele karşısında Türk Metal Sendikasının mafyavari tutumu ve işverenin işten atma tehditleri ile karşı karşıya kaldı. Arkadaşlarımızı, baskı, şiddet ve yalnızlaştırarak mücadelelerinden vazgeçirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Kendi örgütleri olan Türk Metal Sendikasının yöneticileri ve temsilcilerinin taşlı sopalı saldırısına maruz kalıyorlar. Renault işvereni 16 işçi arkadaşımızı işten çıkarttı. Hem sendikaların bu tutumu hem de işverenin tutumu işçi kardeşlerimizin ne kadar haklı bir mücadele verdiklerini bizlere gösteriyor.

Türk Metal Sendikası işverenle ortak hareket etmeyi bırakıp işçilerin ortak taleplerinin arkasında durmalıdır. İşçi kardeşlerimize saldıran eli sopalı kişiler derhal görevinden alınmalı ve bir daha sendika yöneticisi yapılmamalıdır. Türk Metal Sendikası anti demokratik uygulamalara derhal son vermelidir. Sözleşme imzalanmadan önce işçilerin görüşlerini alıp, onların onayı sonrasında sözleşmeyi imzalamalıdır. İşçiler kendi temsilcilerini kendileri belirlemelidir. Türk Metal Sendikasını kendi üyelerinin tepkilerine kulak vermeye ve derhal üyelerine uyguladıkları çeteci yöntemlerden vazgeçmeye çağırıyoruz.
İşverenler Oyak Renault fabrikasında yaptığı gibi işçileri işten atarak dize getiririm anlayışından vazgeçmelidir. Oyak Renault işçisi kardeşlerimiz, atılan arkadaşlarına sahip çıkarak, vermiş oldukları kararlı mücadele sonrasında işe geri alınmalarını sağlamıştır.

Artık tüm sendikalar üç maymunu oynamaktan vazgeçmeli, örgütlü oldukları işyerleri başta olmak üzere Bursa’da yaşanan gelişmelere duyarsız kalmayıp metal işçileri ile mücadelenin ortaklaşması için açıklamalar yapıp tepkilerini dile getirmelidir.
Bizler biliyoruz ki metal işçisi kardeşlerimiz, örgütlü oldukları işyerlerinde dahi, ikramiye ve sosyal yardımlar çıkartıldığında asgari ücrete yakın ücret alıyorlar.  Uzun mesailere kalmadıkları sürece geçinmeleri mümkün değil. Ayda 100 saate yakın mesaiye kalmalarına rağmen geçinemiyorlar.

Bu yoğun çalışma koşulları iş kazalarına ve meslek hastalıklarına neden oluyor. Henüz 30-35 yaşlarında olan arkadaşlarımız bel, boyun fıtığı gibi hastalıklara yakalanarak çalışamayacak hale geliyorlar.

Sendikalar işverenle ortak hareket ederek işçilerin kayışının kopmasına ve motorların yanmasına kadar süreci getirmişlerdir.
Bizler biliyoruz ki kayış koparsa, motor yanarsa üretim olmaz, iş hukuku bozulur.

Bizler metal işçisi kardeşlerimizin haklı taleplerinin arkasındayız. Çalıştığımız işyerlerinde, bulunduğumuz sanayi havzalarında kardeşlerimizin haklı mücadelelerini diğer işçi kardeşlerimize anlatıyoruz.

Metal işçilerinin yaşadığı sorunları bizler de kendi iş yerlerimizde iliklerimize kadar hissediyoruz. Metal işçilerinin kazanımlarının bizim kazanımlarımız olduğunu çok iyi biliyoruz. Sendikal bürokrasiye, sendika ağalarına ve işverenin haksız tutumlarına karşı mücadelemizi büyüteceğiz. Metal işçileri kazanacak, bizler kazanacağız.

ESENYURT İŞÇİLERİ KOMİTESİ
İKİTELLİ SANAYİ KOMİTESİ
GOP İŞÇİLERİ KOMİTESİ
NAKIŞ İŞÇİLERİ BİRLİĞİ
İNŞAAT İŞÇİLERİ BİRLİĞİ
ÇAĞLAYAN İŞÇİLERİ KOMİTESİ
İMES SANAYİ KOMİTESİ
TERSANE İŞÇİLERİ KOMİTESİ
TUZLA SANAYİ İŞÇİLERİ KOMİTESİ

ÖNCEKİ HABER

Kadın hakimden taciz zanlısına: Kadın hayır demişse bitmiştir

SONRAKİ HABER

400 bin İİBF'li atama bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...