07 Mayıs 2015 06:21

AKP’li adaylardan HES’e karşı direnen köylülere HES ‘müjdesi’!

2008 yılından bu yana köylerinde yapılmak istenen Hidroelektrik Santrali (HES) projesine karşı direnen Şên (Aladana) köyü sakinleri, HES istemediklerini defalarca kamuoyuna duyurmalarına rağmen, AKP Bitlis milletvekili adayları Vedat Demiröz ve Edip Safter Gaydalı, köylülere kendi doğalarını kendilerinin katletmesi teklifinde bulundu. “Size HES yapacağız, 50 kişiyi de kadrolu işe alacağız” diyerek köylülere adeta “HES müjdesi” veren AKP’li adaylara, köylüler tepki gösterdi.

Paylaş

Meltem OKTAY

Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Şên (Aladana) köyünde 2008 yılında Arzu İnşaat tarafından yapılması planlanan Hidroelektrik Termik Santrali (HES) projesini hayata geçirmek için köye gelen ve suyun debisini ölçmek için cihaz kuran firma yetkilileri köylüleri “Deprem fay hattını ölçüyoruz” diyerek köylüleri kandırmaya çalışmıştı. AKP’li Bitlis milletvekili adayları Vedat Demiröz ve Edip Safter Gaydalı’nın ise, seçim çalışmaları için gittikleri Şên köyünde yurttaşlara “müjde” verir gibi “Köyünüze HES yapacağız, 50 kişiyi de kadrolu işe alacağız” diyerek seçim vaadinde bulunduğu öğrenildi. AKP adayları Demiröz ve Gaydalı, köylülerin yıllardır yapılmak istenen HES projesine karşı defalarca eylem yaptıklarını ve HES istemediklerini basın aracılığıyla kamuoyuna duyurmalarına rağmen köylülere HES “müjdesi” verdi. 

TALANCI ZİHNİYET HER YERDE

Köyde yapılması planlanan HES projesinin hayata geçmesi durumunda 6 köyün suyu kesilecek, yetişen birçok bitki ve meyve ağacı da doğa talanından nasibini alacak. Köylülerin HES’e karşı olan tepkilerine kulak vermesi gereken AKP’li adaylar ise köylülerin işsizlik durumunu istismar ederek yurttaşlara kendi doğalarını kendilerinin katletmesi teklifinde bulundu. Yapılacak olan HES’te kadrolu olarak çalışma vaatleri sunan AKP’li vekil adayları bu şekilde köylülerden oy toplamaya çalışıyor. Tek geçim kaynakları köylerinde besledikleri küçükbaş hayvancılık, bir yılda elde ettikleri 10 ton ceviz, arıcılık, sebze yetiştiriciliği, dağda topladıkları ışkın (Revas) ve mantar olan köylüler,HES’in yapılması durumunda doğanın bütün bu güzelliklerinin ve üretim kaynaklarının ellerinden gideceğini ifade ederek, AKP’li vekil adaylarının vaatlerine tepki gösterdi. 

‘BİZİ KADROYLA KANDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR’

Konuya ilişkin konuşan köylülerden Çetin Göl adlı yurttaş, yıllardır köyde yapılmak istenen HES projesine karşı direndiklerini belirterek, HES’in yapılması durumunda birçok köyün suyu ile beslendikleri derelerin yok olacağını söyledi. HES’in yapılmasına köylüler olarak karşı durduklarını ifade eden Göl, önceki gün AKP’li adayların HES beyannameleri ile köylerine geldiğini ve seçim çalışması yürüttüklerini söyledi. AKP’li adaylardan yapılmak istenen HES’i durdurma sözünü vermelerini beklediklerini ifade eden Göl, “Tam tersine biz ‘Buraya HES yapacağız. Sizi de kadroya alacağız'. Kadrolu olursunuz burada çalışırsınız' dediler. Biz HES falan istemiyoruz. Bu köylerde 50 bin küçükbaş hayvan besleniyor. HES yerine bize bir süt ürünleri fabrikası neden yapmıyorlar. Bizi kadroyla kandırmaya çalışıyorlar” diyerek AKP’li adayların vaatlerine kanmayacaklarını söyledi. 

‘DOĞAMIZI YOK ETMEMİZİ İSTİYORLAR’

Süleyman Orhan adlı yurttaş ise, köylerinin 90’lı yıllarda askerler tarafından yakılıp yıkıldığını ve bunun sonucunda köylerinden Türkiye’nin birçok iline göç ettiklerini söyledi. Ardından 2004 yılında köylerine geri döndüklerini ve burada yaşamlarını sürdürmeye devam ettiklerini ifade eden Orhan, yapılmak istenen HES projesi ile ikinci bir göçe zorlanmak istendiklerini belirtti. HES projesine karşı olduklarını ve yapılması durumunda doğal güzelliğin ve verimin tamamen yok olacağının farkında olduklarını belirten Orhan, AKP’li adayların “Size HES yapacağız” diye vaat sunmalarına ise tepki gösterdi. Orhan, “AKP’li aday gelip seçim çalışması yürüterek ‘Size baraj yapacağız, sizi de işe alacağız’ dedi. Bunun üzerine bizde onlara kesinlikle baraj istemediğimizi söyledik. Baraj yapıp doğamızı katledecekler. Bunun yerine bize farklı iş imkanları sağlayabilirler. Bugüne kadar bunu düşünmediler. Şimdi gelip doğamızı yok etmemizi istiyorlar” diye konuştu. 

‘YA BU HES’İ YAPTIRMAYIZ YA DA BU KÖYDEN ÖLÜMÜZ ÇIKAR’

2008 yılından bu yana HES projesi ile köylüleri kandırmaya çalıştıklarını belirten Metin Göl adlı yurttaş da, Bitlis Valisi’nin “HES’in size zararı olmaz” diyerek yurttaşları ikna etmeye çalıştığını aktardı. “Size iş vereceğiz” diyerek kendilerine boş vaatlerde bulunduklarını ifade eden Göl, AKP’li adayların da bunların izlerinden gittiğini, istemedikleri HES projesi ile köylüleri kandırarak oy toplamaya çalıştıklarını belirtti. Göl, “Bizim geçim kaynağımız, emeğimiz, ekmeğimiz bu deredir. Biz gidip metropollerde yaşayamayız. Biz daha önce göç ettik. Köylülerimizin yarısı henüz dönmedi bile. Biz mecburen direneceğiz. Bu HES projesini kabul etmeyeceğiz. Buna izin vermeyeceğiz. Sesimizi duyurmak istiyoruz. Kesinlikle kabul etmiyoruz. Ya bu HES’i yaptırmayız ya da bu köyden ölümüz çıkar” diye konuştu. (Bitlis/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Roma Havalimanı'nda yangın: THY seferleri iptal

SONRAKİ HABER

Lüksemburg Parlamentosu, Ermeni Soykırımı kabul etti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...