06 Mayıs 2015 15:04

'Annesi sokakta oynayan çocuklara Nihat’ı soruyor'

Cizre’de, 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ı öldüren polislerin yargılanmasına bugün başlanıyor. Dava öncesi konuştuğumuz baba Mehmet Emin Kazanhan, “Adalete güvenmiyorum. Ama başka çocuklar ölmesin diye adalet mücadelesi vereceğiz” diyor.

Paylaş

Beyar ÖZALP
Şırnak

Cizre’de 14 Ocak’ta, polislerce katledilen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan davası bugün başlıyor. Nihat Kazanhan’ı öldüren polis memuru ile cinayette sorumlulukları bulunan diğer polislerin yargılanacağı davasının ilk duruşması yarın Cizre Ağır Ceza Mahkmesinde görülecek. Dava öncesinde Nihat Kazanhan’ın babası Mehmet Emin Kazanhan ve ailenin avukatlarından Filiz Ölmez ile davayı ve Cizre’deki katliamları konuştuk. Baba Kazanhan’ın anlattıkları Nihat’ın ölümüyle bütün bir ailenin yaşamının nasıl değiştiğini gözler önüne seriyor. Psikolojisi bozulan ve sürekli sinir krizleri geçiren bir anne, çalıştığı işi bırakan bir baba, annesine yardım etmek için okulu bırakan bir abla... Nihat’ın babası adalete güvenmediklerini ama adalet için mücadele edeceklerini söylüyor. En azından adalet istiyor.

NİHAT’IN ÖLÜMÜYLE YAŞAMI DEĞİŞEN BİR AİLE

Nihat Kazanhan’ın babası ile görüşmek için Nihat’ın katledildiği çevre yoluna yakın olan evlerinin bulunduğu sokakta yürürken Nihat’ın arkadaşlarının yazdığı duvar yazıları dikkatimizi çekiyor. Evde bizi karşılayan baba Mehmet Emin Kazanhan’a Nihat’ın annesiyle de sohbet etmek istediğimizi söylüyoruz ancak anne Ayşe Kazanhan’ın ve aslında ailenin diğer fertlerinin çoğunun da olaydan sonra psikolojik sorunlar yaşadığını söyleyen baba, teklifimizi nazikçe geri çeviriyor. Nihat henüz yaşıyorken sürekli oyun oynadığı bahçede, baba Mehmet Emin Kazanhan’la sohbete başlıyoruz. Mehmet Emin Kazanhan, olay günü yaşananları anlatarak başlıyor. TIR şoförü olduğunu, o gün yola yeni çıktığını ve olayı duyar duymaz Cizre’ye geri döndüğünü söyleyen Kazanhan, anne Ayşe Kazanhan’ın oğlunun morgdaki cansız bedenini gördükten sonra psikolojik sorunlar yaşamaya başladığını ve eşine destek olmak için Nihat öldürüldüğünden beri çalışmadığını söylüyor. Kazanhan, “Eşim olaydan çok kötü etkilendi. O günden sonra psikolojik sorunlar yaşamaya başladı. Belli dönemlerde sinir krizi geçiriyor ve hastaneye kaldırıyoruz. Büyük kızım, sırf kardeşlerine bakmak ve annesine yardımcı olabilmek için okulu bıraktı” diyor.

CİZRE’DE AKREP SİRENİ ENDİŞE DEMEK...

Annenin sağlık sorunlarının ne boyutta olduğunu sorduğumuzda Kazanhan, “Durumu kötü. Bazen sokakta oynayan çocuklara Nihat’ı soruyor. Daha ne kadar bu acıya dayanabilecek bilmiyorum” diyor. Tam bu sırada baba Kazanhan, birden ayağı fırlayarak, dışarı çıkıyor ve çevre yoluna doğru yönelerek orada oyun oynayan çocukları kontrol ediyor. Biz ne olduğunu anlamaya çalışırken, Mehmet Emin Kazanhan endişeli bir yüz ifadesiyle “Bir polis akrebinin sesini duydum” diyor. Çocukların başına bir şey gelip gelmediğini kontrol etmek için yerinden fırladığını anlıyoruz. Sohbetimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Olaydan sonra herhangi bir devlet yetkilisinin kendileri ile görüşüp görüşmediğini merak ediyoruz. Kazanhan, hiçbir devlet yetkilisinin aramadığını, Cizreli olan AKP Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar’ın da başsağlığı dilemek için bile aramadığını söylüyor. AKP’li Dindar’ın katıldığı bir televizyon programında HDP’li Faysal Sarıyıldız’a söylediği “Katili kendi bahçenizde arayın” sözlerini hatırlatan Kazanhan, “Görüntüler ortaya çıktıktan sonra katilin kimin bahçesinden çıktığını net bir şekilde gördük” diyor. AKP Hükümetinin görüntülerin ortaya çıkmasından sonra olayı Cemaatin üzerine yıkarak kendisini kurtarmaya çalıştığını söyleyen Kazanhan, “Cemaat mi Hrant Dink’in katili olan polisi Cizre’ye atadı” diye soruyor.

AKP’NİN BARIŞ İSTEDİĞİNE İNANMIYORUM

Silahların sustuğu dönem boyunca devlet tarafından katledilen onlarca Kürt çocuktan biri olan Nihat’ın babasıyla konuşurken, söz çözüm sürecine geliyor. Kazanhan, “AKP’nin barış istediğine inanmıyorum. Sadece kendi iktidarını sağlamlaştırmak için halkı oyalıyorlar” diyor. Sonra ekliyor, “Eğer barış sürecindeysek artık çocuklarımız ölmemeli. Ama çözüm süreci 3 yılı geçmesine rağmen hâlâ çocuklar katlediliyor. Süreç ile beraber birçok demokratik talepler karşılanacaktı. Ancak tam tersine çıkardıkları paketlerle elimizde olan demokratik haklarımızı bile almaya çalışıyorlar. Bakın işte geçen hafta 1 Mayıs’tı. Talepleri için alanda olan emekçilere saldırdılar, yüzlerce kişiyi gözaltına aldılar” diyor.

BAŞKA ÇOCUKLAR ÖLMESİN DİYE...

Türkiye haklarına da bir çağrıda bulunan baba Kazanhan, “Birileri bu savaşın bitmesini istemiyor. Yıllardır biz işçi ve yoksullarının çocukları ölüyor. AKP 13 yıl önce Kürt sorununu çözmek vaadiyle iktidara geldi. Ancak tek amacının kendisini zengin etmek olduğu ortaya çıktı. AKP’den önce de birçok parti bu ülkeyi yönetti. Ama hiç biri bu savaşı bitirmek istemedi. Şimdi yeniden Nihatların ölmemesi için HDP’nin Mecliste olması gerekiyor. Bu nedenle yoksul emekçiler olarak oyumuzu HDP’ye verelim” diyor. İlk duruşması yarın görülecek olan davadan beklentisini de sorduğumuz Kazanhan, adalete güvenmediğini söylüyor. Nihat’ın ölümüyle birçok yerde yapılan eylemlerle ne kadar çok insanın kendilerini desteklediğini gördüğünü söyleyen Kazanhan, “Birçoğunu tanımamamıza rağmen, davada 116 avukat görev alacak. Tüm bu insanlarla birlikte, suçluların ceza alması için adalet mücadelesi vereceğiz” dedi.


NİHAT İÇİN 116 AVUKAT ADALET ARAYACAK

Nihat Kazanhan’ın katil zanlıları ve cinayette sorumluluğu olan diğer polis memurlarının yargılanacağı dava için çeşitli illerden 116 avukat görev alacak. Davaya ilişkin konuştuğumuz ailenin avukatlarından Filiz Ölmez, şu anda sadece 1 polis memurunun tutuklu olduğunu, 4 polis memurunun ise tutuksuz yargılandığını hatırlatarak, “Polis memurlarından ikisi kasten adam öldürmekten, diğer üçününse ‘Kamu personelinin suçunu bildirmemekten’ yargılandığını söyledi. Yarın görülecek olan duruşmada suç işleyen tüm memurlarla beraber, suçtan haberi olan ve gizlenmesine yardımcı olan tüm kamu personellerinin yargılanıp ceza almasını isteyeceklerini söyleyen Ölmez, “Duruşmada 116 avukat olarak Kazanhan ailesi adına adalet arayacağız. Cizre’de küçük bir çocuk; taş attığında, en yüksek cezayı alması için ceza kanununda bulunan tüm suçlardan ayrı ayrı yargılanıyor. Ancak polis bir çocuğu öldürdüğünde ceza almaması için her şey yapılıyor ve en fazla ‘Adam öldürmekten’ ceza alıyor. Ama onlar başta görevi ihmal suçu olmak üzere birçok suçu bir anda işliyorlar” şeklinde konuştu. Polisin Cizre’de iktidarın politikalarını uyguladığını ve iktidar halka ne kadar düşmanca davranıyorsa, polisin de o kadar düşmanca davrandığını dile getiriyor. Ölmez, “Polis, İçişleri Bakanlığından ne talimat alırsa onu uyguluyor” sözleriyle Cizre’de yaşananların hükümetten bağımsız olmadığına dikkat çekiyor.

Sanık polislerin avukatlarının, ‘güvenlik’ nedeniyle davanın başka bir yere alınmasını talep ettiğini, ancak mahkemenin ilçede yeterli güvenlik önlemi alındığını belirterek, bu talebi reddettiğini belirten Ölmez, “Yine de sanık polisler duruşmaya gelmeyebilir. Bulundukları yerden ifade verebilirler. Biz adil bir yargılanma için polislerin kamu personeli olma gücünün arkasına sığınmalarına izin verilmeden, yargılanıp hak ettikleri cezayı almalarını istiyoruz” dedi. Davaya başta İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Diyarbakır olmak üzere birçok barodan avukatların katılacağını dile getiren Ölmez, “insan hakları savunucularının davayı takip etmesini bekliyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

MİT TIR'ları soruşturmasında 5 tutuklama

SONRAKİ HABER

Demirtaş'tan Akdoğan'a: Kendisi de az konuşsa daha süper olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...