06 Mayıs 2015 11:08

Bismil'de ev baskınları: 16 gözaltı

Bismil'de aralarında Bismil Belediye Eşbaşkanı Cemile Eminoğlu'nun evinin de bulunduğu çok sayıda eve askerler baskın düzenledi. Baskınlarda 16 kişi gözaltına alındı.

Paylaş

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde sabah saatlerinde Bismil Jandarma Komutanlığı'na bağlı askerlerin ilçe merkezinde, aralarında Bismil Belediye Eşbaşkanı Cemile Eminoğlu'nun da evinin de bulunduğu çok sayıda eve yapılan baskın sonucunda gözaltına alınanların sayısı 16'ya ulaştı. Dosya hakkında verilen "gizlilik" kararı nedeniyle gözaltı gerekçesi öğrenilmezken, jandarmadan talep edilen dosya numarası dahi avukatlara verilmedi.

DBP İlçe Örgütü, konuya dair açıklama yaparak baskını kınadı. Belediye binası önünde yapılan açıklamaya Bismil Belediye Eşbaşkanları Cemile Eminoğlu, Resul Sarı, DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Ali Şimşek, İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada konuşan Şimşek, yaklaşan seçimlerle birlikte AKP'nin bölgede kirli oyunları devreye koyduğunu belirtti.

Belediye Eşbaşkanı Cemile Eminoğlu'nun evinin kapısını kararak evin içine giren jandarmanın, daha sonra "yanlışlıkla girdik" dediğini aktaran Şimşek, "Komik, akla ziyan söylemlerle bunu örtbas etmeye, işledikleri bu suçtan sıyırmaya çalışan bu yaklaşım, seçime giderken halkın iradesini değiştirme, dönüştürmeye çalışmadır" diye konuştu. HDP'yi kimsenin durduramayacağını belirten Şimşek, "Kürt halkın geçmişte bu tür baskılarla yıldırmaya çalıştılar. Kürt halkının geçmişte olduğu gibi bu tür baskı ve şiddetlerle yılmayacağını herkesin çok iyi bilmesi gerekiyor" dedi.

Bölgede ve Türkiye'de hak ihlallerin her geçen gün daha da arttığına dikkat çeken HDP Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ise yaşanan hak ihlallerinden duyulan kaygıyı dile getirdi. Hak ihlallerine dair araştırma yapmak amacıyla ilçede bulunduklarını belirten Bilici, "Kamu güvenliği" adı altındaki yasalar ile keyfi bir şekilde ev baskınları, gözaltı gibi hak ihlallerin artacağına işaret etti.

Yapılan açıklamaların ardından kitle 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Eylem "Baskınlar bizi yıldıramaz" slogan ve alkışlar ile sona erdi.

Gözaltına alınıp Bismil Jandarma Komutanlığı'nda bekletilenlerden isimleri öğrenilenler şöyle: Çekdar Kılınç, Şehmus Demir, Mahsun Erkek, Eşref Alsaç, Aziz İlham, Hasan Kılınç, Mahsun Aktar, Metin Çelik, Mehmet Ayaz, Yusuf Kılınç, Akif Onur. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yandex işten atmalarla ilgili açıklama yaptı

SONRAKİ HABER

Üç fidan Dicle Üniversitesi'nde anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa