06 Mayıs 2015 11:06

Yandex işten atmalarla ilgili açıklama yaptı

Paylaş

Yüzlerce assessorünü (arama motoru düzenleyici ve iyileştiricileri) işten çıkaran Yandex konuyla ilgili açıklama yaptı. Bianet’in ulaştığı Yandex Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Peter Bulut Ağca’nın verdiği açıklamada çıkarılan işçi sayısıyla ilgili yine kesin bir rakam verilmedi. Çalışan 750 kişinin hepsine ihtiyaç duyulmadığı ifade edilen açıklamada “Optimizasyon süreci kapsamında şartların gerekli kıldığı destek veren sayısındaki azalmanın, süreçten etkilenen kişiler için üzücü olduğu anlaşılır bir durumdur” dendi.

YANDEX’İN AÇIKLAMASI ŞU ŞEKİLDE:
 

“Yandex, Türkiye dahil olmak üzere faaliyet gösterdiği tüm ülkelerdeki işleyişini ve kaynaklarını optimize etmektedir. Söz konusu optimizasyonlar, bu ölçekteki şirketler için düzenli olarak gerçekleştirilen süreçlerdir ve performans değerlendirmesinin yanı sıra, farklı şirket departmanlarının şirketin tamamı üzerindeki etkisi gibi faktörler de göz önüne alınarak yapılmaktadır. 2015 yılı kapsamında; Türkiye’de yürütülen arama sonuçları değerlendirme projesinin dönemsel olarak değişim gösterebilen yoğunluğu azalmış ve dışarıdan serbest olarak destek veren 750 kişinin tamamına ihtiyaç duyulmayacağı bir konuma gelinmiştir. Projenin bir kısmı, halka açık bir kitle kaynaklı çalışma platformu olan Yandex. Toloka’ya devredilmiştir. Yandex’e değerlendirme hizmetini sunan Kelly adlı iş ortağının kurmuş olduğu ‘assessor’ adı verilen serbest destek ekibinin yaklaşık yarısı ile çalışmalarını durdurması talep edilmek durumunda kalınmıştır.

Süreçten etkilenen kişiler için üzücü olduğu anlaşılır bir durumdur. Söz konusu kişiler Kelly adlı iş ortağının bünyesinde olmasına rağmen, optimizasyon süreci ile ilgili olarak hassas bir şekilde bilgilendirilmişlerdir. Nisan ayı sonuna doğru, yaşanacak olan ekip küçültme sürecinden tüm assessor ekibi haberdar edilmiş ve Kelly’den ilgili gruba dahil olan kişi sayısının azaltılması talep edilmiştir. Ancak, söz konusu kişilere, kontratları gereği Yandex projeleri için tamamladıkları görev başına gelir elde ettikleri göz önünde bulundurularak, 15 Mayıs 2015 tarihine kadar Yandex. Toloka kapsamında hizmet üreterek gelir elde etmeye devam edebilecekleri de bildirilmiştir.”

NE OLMUŞTU?

Yüzlerce Yandex çalışanı 1 Mayıs’tan hemen önce e-postadan gelen mesajlar işten çıkarıldıklarını öğrenmişti. Parça başı iş üzerinden çalışan işçilerin ücretleri daha önce 0.1 avrodan 0.1 dolara düşürülmüştü. İşten çıkarılmayıp çalışmaya devam edeceklerin ücretleri bir kez daha azaltıldı. Ücretler 0.08 dolara geriledi. Sosyal medya üzerinden örgütlenen çalışanlar Türkiye ve Rusya’daki Yandex yöneticilerine seslerini duyurmaya çalışıyor. Sosyal medya üzerinden örgütlenen çalışanlar Change.org üzerinden işe geri alınmak ve yöneticilerle görüşmek için imza kampanyası başlattı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Haseke’de bombalı saldırı

SONRAKİ HABER

Bismil'de ev baskınları: 16 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...