06 Mayıs 2015 10:46

Bitlis'in ilk kadın vekil adayı

Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana Bitlis'te tek kadın milletvekili adayı olan HDP'li Mizgin Irgat, kadınların iradesini temsil etmek için parlamentoya gitmeye aday olduğunu belirtti.

Paylaş

Bitlis'te gösterilen tek kadın aday olan Mizgin Irgat, Bitlis'te kadının rengi ve sesi olmaya aday. 1978 yılında Tatvan'da dünyaya gelen Irgat, İlkokulu Tatvan'da okudu. Devletin bölgede yürüttüğü savaş politikalarından kaynaklı baskı ve zulmü yaşayan bir ailenin çocuğu olan Irgat, ortaokul ikinci sınıftayken köylerinin yakılmasının ardından zorunlu göçe maruz kaldı.

MÜCADELESİ DEVAM ETTİ

Irgat, devletin Kürt coğrafyasında yürütmüş olduğu zorunlu göç ettirme politikaları nedeniyle İzmir'e göç etti. O tarihlerde Irgat, okuluna devam ederken bir yandan da gençlik çalışmalarında yer aldı.
Çalışmalarından dolayı gözaltına alınan Irgat, 6 ay Buca, 6 ay ise Diyarbakır Saraykapı Cezaevi'nde kaldı. Tahliye olmasının ardından gerek Kürt kimliği ile gerekse de kadın kimliği ile yaşadığı hukuksuzluklardan dolayı hayalinde ki hukuk fakültesini okumayı bir süre ertelemek zorunda kalan Irgat, hayalini gerçekleştirmek için okuluna devam etti. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazanan Irgat, eğitiminin ardından İzmir'de serbest avukatlığın yanı sıra insan hakları savunuculuğu yaptı.

KADINLARIN RENGİ VE İRADESİ OLMAK İÇİN ADAY 

Irgat, Devlet Güvenlik Mahkemeleri ve Özel Yetkili Mahkemelerde birçok siyasi davanın müdafiliğini yaptı. Aynı zamanda PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın da avukatlığını yapan Irgat, KCK operasyonları döneminde icra ettiği avukatlık mesleğinden ve siyasi kimliğinden dolayı 2011 yılında 50 meslektaşı ile birlikte "önderlik komitesi" suçlamasıyla gözaltına alınarak tutuklandı. 2 yıla yakın bir süre Bakırköy Cezaevi'nde kalan Irgat, tahliye olmasının ardından çalışmalarına devam etti. Aynı süreçte HDP İzmir İl Eşbaşkanlık görevini yürüten Irgat, şimdi Bitlis'te kadınların sesi ve rengi olmak için aday oldu. 

'KADINLARIN SESİ OLMAK İSTİYORUZ' 

Yaşamının önemli bir döngüsünü Kürdistan coğrafyasında geçirdiğini belirten Irgat, "Zorla göç ettirilmemize rağmen ruhen buradan kopmadım hiç. Hiçbir zaman Van Gölü'nün kıyısında oturma hayallerim bitmedi. Bu topraklardan zorla koparılmışlığın acısını damarlarımıza kadar hissettik. Bundan dolayı bir siyasi mücadeleyi doğduğum topraklardan başlatmak benim için çok anlamlı. Buradan kadınlar adına aday olmak benim için ciddi bir adım. Bu çalışmayı parlamentoya taşımak ve kadınların sesi olmak istiyoruz" diyerek, özellikle kadın seçmenlerden destek beklediğini vurguladı.

'TALEPLERİ PARLAMENTOYA TAŞIYACAĞIZ' 

Bitlis'te bugüne kadar bir partiden vekil adayı olarak gösterilen tek kadın olduğunu hatırlatan Irgat, kadın aday olarak gösterilmesinin tek başına çok anlamlı olduğunu ve mesajın çok güçlü verildiğini söyledi. Aday gösterilmesinin kadınların eşitliği ve özgürlüğü adına çok önemli bir adım olduğunu söyleyen Irgat, "Biz kadınların arasına gireceğiz. Kadınların taleplerini birebir parlamentoya taşıyacağız. Bugüne kadar Bitlis'i hep erkek vekiller temsil etti. Partimizin erkek temsilcileri belli bir noktaya getirdiler. Ancak kadının direk kadınla temsil edilmesi eşitlik adına, kadının iradesini ön plana çıkarma adına çok önemlidir" dedi. (Bitlis/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay Hanefi Avcı'ya verilen cezayı bozdu

SONRAKİ HABER

Haseke’de bombalı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa