06 Mayıs 2015 13:00

Renault işçileri direndi, kazandı

Bursa’da MESS ile imzalanan enflasyona dayalı 3 yıllık sözleşmenin iptal edilerek, talepleri doğrultusunda yenilenmesini isteyen Türk Metal üyesi Renault Otomotiv Fabrikaları AŞ işçileri, patronun işten atma saldırısına karşı örnek bir dayanışma gösterdi.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Bursa

Bursa’da MESS ile imzalanan enflasyona dayalı 3 yıllık sözleşmenin iptal edilerek, talepleri doğrultusunda yenilenmesini isteyen Türk Metal üyesi Renault Otomotiv Fabrikaları AŞ işçileri, patronun işten atma saldırısına karşı örnek bir dayanışma gösterdi.

Renault’da iş başı yapmak için fabrikaya giden işçilerden 2’sinin işe giriş kartlarının iptal edildiği ve işten atıldığının duyulması üzerine, fabrikadaki işçiler direnişe geçti. Direniş üzerine atılan işçiler geri alınırken, patron temsilcileri sözleşmenin yenilenmesi talebi için genel merkezin bulunduğu Fransa’yla görüşecekleri sözünü verdi.

İşçilerin mücadelesinin büyüyerek sürmesi üzerine devreye giren Renault patronu, işçilerin mücadelesini kırmak için Renault’da işten atmalara başladı. 23.30’da içeri giren C vardiyasındaki işçilerden 2 işçinin kartının okunmaması üzerine işçiler içeri girmedi. Daha sonra 3 vardiyadan toplam 16 işçinin işten atıldığı duyumu alındı.

DİRENİŞ BÜYÜDÜ

İçeri girmeyen işçiler direnişe geçerken, içerideki işçilerin de dışarı çıkmamasıyla direniş büyüdü. Bunun üzerine üretimi durdurmak zorunda kalan Renault, 2 saat süren eylemlerin ardından işçilerle masaya oturmak zorunda kaldı. 5 temsilcisi ve 1 polis amiriyle birlikte işçilerin seçtiği 7 temsilciyle görüşen Renault, geri adım atarak atılan 2 işçiye iş başı yaptırdı. Gece 03.00’te işçilere açıklamalarda bulunan Renault işveren temsilcileri, sendikal mücadele nedeniyle hiçbir işçinin atılmayacağını, işçilerin sendikalarını değiştirebileceklerini söyledi. İşçilerin sözleşmenin yenilenerek Bosch’ta imzalanan sözleşmeyle benzer bir sözleşmenin imzalanması talebi için de işçilerden 15 gün süre isteyen patron temsilcileri, bu süre zarfında Fransa’daki genel merkez yöneticileriyle görüşeceklerini dile getirdi. Yapılan açıklamalardan sonra 04.00’te üretim yeniden başladı.

KELLEYİ KOLTUĞA ALTIK

Mücadelelerinde kararlı olduklarını belirten Renault işçileri “Biz bu işe başladığımızda kırmızı çizgimizi ilan etmiştik. O kırmızı çizgimiz de bir tek arkadaşımız işten atılırsa gereğini yaparız demiştik. Kapıları tuttuk. Bu sefer Renault işçisi kazanacak” diye konuşmuştu. “Biz kellemizi koltuğa aldık” diyen işçiler, kendi temsilcilerini seçerek bu mücadeleyi sonuna kadar götüreceklerini söyledi. Sendikadan istifaları hızlandıracaklarını ifade eden işçiler, 3 vardiyadan 12 temsilci seçerek bundan sonraki tüm görüşmelerini bu temsilciler üzerinden sürdüreceklerini duyurdular.  

TOFAŞ, MAKO, COŞKUNÖZ, VALEO

Renault’da başlayan ve günlerdir süren eylemler Tofaş, Mako, Coşkunöz, Valeo gibi Türk Metal’in örgütlü olduğu büyük fabrikalara da sıçradı. Günlerdir bu fabrikalarda da eylemler yapılırken, Mako işçileri ile görüşen Mako Genel Müdürü, işçilere işten atmaları yasakladığını söyledi. “İstiyorsanız sendikanızı değiştirebilirsiniz” diyen Mako Genel Müdürü, şunları dile getirdi: “Biz işçilerin iradesine saygı duyuyoruz. Üretime zarar vermeyin. Renault’daki gelişmelere göre biz de sizin taleplerinizi karşılamaya çalışacağız. İşten atmaları da yasaklıyoruz.”

Türk Metal’in eli sopalı adamlarının işçilere saldırmasından dolayı sendika temsilcilerine tepkili olan Mako işçileri, hiçbir koşulda mevcut temsilcileri ve yöneticileri istemediklerini ve kendi temsilcilerini seçeceklerini belirtti. Türk Metal’in saldırıları üzerine sessizliğini bozan Tofaş işçileri de gece vardiyasında büyük bir yürüyüş yaparak sendikayı protesto etti. Valeo ve Coşkunöz’de de eylemler sürüyor.

TOFAŞ İŞÇİLERİ TÜRK METAL’İ PROTESTO ETTİ

TOFAŞ’ta gece vardiyasından çıkan ve sabah vardiyasında işbaşı yapacak olan işçiler fabrikanın 1 No’lu kapı girişinde eylem yaptı. Türk Metal’e sloganlarla tepki gösteren işçiler, protestolarını fabrika içinde de sürdürdü. Öğlen yemeğinde kaşık ve çatallarını vurarak protesto eden işçiler, yemek çıkışında da sendika temsilciliği önünde sloganlarla protestolarını sürdürdü.


İŞÇİLER SENDİKACILARIN YAKASINA YAPIŞTI

COŞKUNÖZ’de bugün sabah vardiyasına giden işçiler, dün işçilere saldıran Coşkunöz İşyeri Baştemsilcisi ve Türk Metal Şube Yöneticisi Yalçın Civan’ın boğazına yapışarak “Arkadaşlarımızı dövdüğün gibi bizi de döv” diyerek tepki gösterdi. Sendikadan istifaların arttığı Coşkunöz’de işçiler kendi temsilcilerini seçmekte kararlı.


BİRLEŞİK METAL-İŞ’TEN İŞÇİLERE SALDIRIYA TEPKİ

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu yaptığı açıklamayla Türk Metal yöneticilerinin üyelerine yönelik saldırısına tepki gösterdi. Bir süredir başta Renault fabrikası olmak üzere Türk Metal üyesi işçilerin Türk Metal-patron iş birliğine tepki gösterdiği belirtilen açıklamada “Bu aslında bir tepki değil, yıllardır işçilerin üzerinde oluşturulan baskıcı bir sisteme isyandır. Nitekim, Renault işçileri sarı sendikadan istifa etmeye başlamışlardır” dendi. İstifa etmek için bir araya gelen işçilere Türk Metal’in yönetici ve temsilcilerinin sopalarla saldırarak bir çok işçiyi yaraladığı bilgisi verilen açıklamada, “Bu çete, 2012 yılında kendilerinden kitlesel olarak istifa eden Bosch işçilerine de aynı şekilde saldırmış, birçok işçiyi yaralamıştı. Renault işçilerine yapılan bu hain saldırıyı kınıyoruz. Yetkilileri görevlerini yapmaya davet ediyoruz. Saldırganlar ve bu saldırıyı tertip edenler derhal yakalanmalı ve adalete teslim edilmelidir” dendi.


BOSCH SÖZLEŞMESİ

İşçilerin örnek olarak gösterdiği Bosch sözleşmesi, yılın ardından imzalandı.

Türk Metal ve MESS arasında varılan anlaşmaya göre ücretlere ilk altı ay yüzde 7 artı 70 kuruş, ikinci altı ay yüzde 7 artı 20 kuruş, üçüncü altı ay enflasyon artı 15 kuruş, dördüncü altı ay için ise enflasyon artı 15 kuruş zam yapıldı.
İmzalanan sözleşmeyle Bosch işçilerinin ücretleri MESS sözleşmesi kapsamında olan diğer fabrikaların ücretlerini geçti.

ÖNCEKİ HABER

Müzisyen Değer Deniz evinde öldürülmüş olarak bulundu

SONRAKİ HABER

ABD'den IŞİD liderlerini ihbar edenlere para ödülü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...