05 Ağustos 2011 06:06

Piyasalar kriz korkusuyla düşüşte

Avrupa'daki borç krizinin yayılması endişesi ABD ve Asya piyasalarını derinden etkiledi. ABD piyasaları 2009 krizinden bu yana görülen en düşük seviyelere geriledi. Asya piyasaları düşüşte, Avrupa ve Türkiye piyasaları da güne düşüşle başladı.Dünya piyasalarındaki küresel düşüş Türkiye&#

Piyasalar kriz korkusuyla düşüşte
Paylaş

Dünya piyasalarındaki küresel düşüş Türkiye'yi de etkiledi. Serbest piyasada bu sabah itibarıyla 1,732 TL’den alınan dolar 1,733 TL’den satılırken, 2,449 TL’den alınan euronun satış fiyatı ise 2,451 TL olarak gerçekleşiyor. Euro-dolar paritesi 1,408 seviyesinde.

KÜRESEL PANİK

ABD piyasalarında dün 2009 krizinden bu yana yaşanan en sert düşüş yaşandı. Dow Jones endeksi yüzde 4.31, Nasdaq endeksi yüzde 5.05 değer kaybetti. ABD'deki düşüş Asya borsalarına da yansıdı. Japonya'nın Nikkei endeksi, açılışından dakikalar sonra yüzde 3.7, Hong Kong borsası ise yüzde 4.6 düşüş gösterdi.

Küresel düşüşler Avrupa'da da etkisini gösterdi. İngiltere'deki Financial Times 100 endeksi yüzde 3,2 puan düşerken, Almanya'da Dax'ta yüzde 3,5 ve Fransa'daki Cac 40 endeksinde ise yüzde 2,8 düşüş gözlendi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avrupa'daki borç krizinin, Avro bölgesi ülkelerinin ötesine de sıçramaya başladığı uyarısını yaptı. Barroso, Avrupa hükümetlerine gönderdiği mektupta, ülkeleri Avro bölgesindeki krizi aşmak için "tam destek vermeye" çağırdı ve hükümetlere Avrupa Mali İstikrar Fonu'nu(EFSF) yeniden gözden geçirmeye davet etti. Almanya Başbakanı Angela Merkel'ın Euro Bölgesi krizindeki son durumu görüşmek üzere Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile bir telekonferans düzenlemesi bekleniyor.

İMKB DE GÜNE DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Düşüş, Türkiye'de de yansıdı. İMKB güne yüzde 3'e yakın düşüşle açıldı ve artan satışlara endeksin kayıpları yüzde 3.5'in üzerine çıktı. İMKB 100 Endeksi, 57 bin puanın altına inerek son 13 ayın en düşük seviyesini gördü. Endeks 56 bin 925 puana kadar geriledi.

Serbest piyasada bu sabah itibarıyle 1,732 TL’den alınan dolar 1,733 TL’den satılırken, 2,449 TL’den alınan euronun satış fiyatı ise 2,451 TL olarak gerçekleşiyor. Euro-dolar paritesi 1,408 seviyesinde.

Dolar'ın yeniden 1.73'ler seviyesi görmesi üzerine Merkez Bankası,  yeni bir hamle yaptı. Yabancı para zorunlu karşılık oranlarını bütün vadeler için 0,5 puan düşürdü. Böylece mevcut verilere göre piyasaya yaklaşık 930 milyon ABD doları likidite sağlanmış olacak. Ayrıca ağırlıklı ortalama zorunlu karşılık oranı yüzde 11’e gerileyecek.

Merkez Bankası'ndan 'Zorunlu karşılıklara' ilişkin yapılan basın açıklaması şöyle:"4 Ağustos 2011 tarihinde yapılan Para Politikası Kurulu toplantısında belirlenen strateji çerçevesinde yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm vadeler için 0,5 puan azaltılmıştır. Söz konusu düzenleme 5 Ağustos 2011 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve yeni oranlar üzerinden hesaplanan zorunlu karşılıklar 19 Ağustos 2011 tarihi itibarıyla tesis edilmeye başlanacaktır. Böylece mevcut verilere göre piyasaya yaklaşık 930 milyon ABD doları likidite sağlanmış ve ağırlıklı ortalama zorunlu karşılık oranı yüzde 11’e gerilemiş olacaktır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bitlis'te 13 kişiye ait bir toplu mezar daha

SONRAKİ HABER

KESK: Yasal düzenleme grevi kapsamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...