04 Mayıs 2015 23:35

Karadolap halkı, parkına sahip çıkıyor

Paylaş

Derya DURSUN
İstanbul

Eyüp Karadolap Mahalle halkı, yeşil alan ve park olarak ağaçlandırdıkları parselin ve hemen yanı başında bulunan başka bir arazinin belediye tarafından ranta açılmasına karşı bir araya gelerek ağaç dikti. Seneler önce kendi emekleriyle ağaçlandırdıkları ağaçlık alanda ağaçları kurdelelerle süsleyen mahalle halkı, daha sonra boş arsaya giderek yine kendi imkanlarıyla aldıkları ağaçları dikti. Mahalleli, yağan yağmura rağmen, ağaç dikme eyleminde parklarına isim koyacaklarını da söyledi.

‘NEFES ALACAK ALANLARIMIZ SINIRLI’
Burada konuşan Mahalle Muhtarı Ali Ekber Binici, mahallede çocukların nefes alacağı alanların çok sınırlı olduğuna söyleyerek, “Yetkili mercilere burayla ilgili sıkıntılarımızı bildirmemize rağmen bir çözüm bulunmadı. Konut alanı olarak ranta açacaklarını söylediler” diye konuştu. Bölgenin imara açılamasına izin vermeyeceklerini söyleyen Binici, “Burası, burada oturan mahalle halkının ve bizim çocuklarımızın” diye konuştu.
Mahalle halkı ağaç dikme eyleminin ardından basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Sevim Kahraman, “Bizler bugün yaşam alanlarımıza yapılan saldırıya karşı mücadele için buradayız. Mahallemizde bulunan yegane boş arsanın da beton yığınına dönüştürülmemesi için buradayız. Çok  katlı binalarla çevrili olan mahallemizde çocuklarımızın ve kadınlarımızın sosyal alan olarak kullanacağı alan kalmamıştır. Gülistan sokak ve Gül sokak arasında kalan ve mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait olan bu parsellerin park olarak ayrılmasını ve planların bu taleplerimizi dikkate alınarak düzenlenmesini talep etmiştik. Çünkü günümüzde çocuklarımız toprağa ve yeşile ayak basamaz oldu” dedi. Kahraman sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklarımız evlere hapsedilerek, arkadaşlığın, sevginin ve paylaşmanın öğrenildiği oyun alanlarından koparılmak isteniyor. İçinde insan olmayan planları istemiyoruz. İnşaat firmalarının emlak danışmanı gibi çalışan Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın tarafından dikkate alınmadık. Biz Karadolap halkı olarak söz konusu olan iki parseli park olarak ilan ediyor ve ağaçlandırıyoruz.”
Taleplerinin bu iki parselin park alanı olarak kalması ve konut planının iptal edilmesi olduğunu söyleyen Kahraman, “Çocuklarımız için yeniden bu alanların düzenlenmesini istiyoruz. Rantçıların yaşam alanlarımızdan parklarımızdan ellerini çekmesi için bugün buradayız ve mücadelemize de devam edeceğiz” diye konuştu.
Mahalleliler ağaçlandırma eylemlerinin sonrasında alana “Ağacıma, yeşilime, parkıma dokunma” pankartı astı.

‘AĞAÇLARI KENDİ ELİMLE DİKTİM’
Bölgenin imara açılma girişimlerine karşı 1994’de yine eylem yaptıklarını ifade eden Erol Ağdağ, “O zaman bize eylemlerinizi sonlandırın buraya dokunmayacağız’ diye söz verdiler.  
Tesadüfen buranın ranta açıldığını öğrendim. İmzalar topladık. Büyükşehir Belediyesi plan ve proje sorumlusu bana, ‘Projenin 2003’te değiştiğini ve şimdiye kadar neredeydiniz’ dedi. Bir çok yetkili mercilere dilekçe verdik. En son bize projeyi değiştireceklerini söylediler ama 2004 aralık ayından beri hâlâ bekliyoruz” diye bilgi verdi. Mahallemizde nefes alacak alanların  az olduğunu söyleyen Ağdağ, “O ağaçları biz diktik. Hani Cumhurbaşkanı soruyor ya ‘Dikili ağacınız var mı?’ diye, benim var. Ben bu ağaçları kendi elimle diktim. Yıkılmasına da izin vermeyeceğim. O ağaçlar 15 yıllık ağaçlar” diye konuştu. Suna Polat da, “ Eskiden sağlıklı bir şekilde yaşıyorduk, ama şimdi öyle değil. Toprağın bereketi vardı, toprağın insana sevgisi vardı. Şimdi her tarafı betonlaştırdılar. Toprağı hissedersen vicdanlı olursun” dedi.

ÖNCEKİ HABER

HDP adayları Kartal’da işçilerle buluştu

SONRAKİ HABER

Diyanet Başkanı HDP'nin gündeme taşıdığı 1 milyonluk Mercedes'i iade edecek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...