05 Mayıs 2015 00:12

Cudi’de doğa katliamı

Ciner Grubuna ait kömür madenleri şimdi de Cudi Dağı’nda neden olduğu doğa katliamı ile gündemde. Cudi Dağı’ndaki doğa katliamı, bölgeden çok uzak bir mesafeden gözle görülebilecek bir büyüklükte.

Paylaş

Beyar ÖZALP
Şırnak

 
Çözüm sürecinin ardından çatışmaların sonlanmasıyla birlikte, ‘bölgeyi Türkiye’nin Çin’i yapacağız’ diyen AKP iktidarının, teşvikiyle bölgeye yerleşen şirketlerden ilki olan Ciner Grubu, Cudi Dağı zirvesine kurduğu termik santralle hem Şırnak bölgesindeki emekçileri güvencesiz ortamda ucuz iş gücü olarak çalıştırıyor, hem de termik santralin bacasından çıkan zehirli gazlarla doğada büyük tahribata neden oluyor.

CİNERLER CUDİ’Yİ TALAN EDİYOR
Ocak ayında Sayıştay tarafından açıklanan raporlarda, Cudi Dağı’nda, Cinerler tarafından kurulan termik santralin olduğu bölgede ve yine Cinerler tarafından çıkartılan madenlerde işçiler için yeterli iş güvenliği önlemi alınmadığını belirtilerek, bir an önce önlem alınması istenmişti. Ciner Grubuna ait kömür madenleri şimdi de Cudi Dağı’nda neden olduğu doğa katliamı ile gündemde. Açık kuyu sistemiyle, dinamitlerle kömür çıkarılan madenlerle büyük bir doğa katliamı yapılıyor. Cinerlerin yaptığı maden aramaları sonucu bölgede birçok ağaç kesildi, geniş bir yeşil alan yok edildi. Cudi Dağı’ndaki bu doğa katliamı, bölgeden çok uzak bir mesafeden gözle görülebilecek bir büyüklükte. Bölgede bulunan onlarca endemik bitki türü de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

AKP DOĞAYA SAVAŞ AÇTI
Cudi Dağı’ndaki doğa katliamına ilişkin Evrensel'e konuşan Cudi Ekoloji ve Kültür Derneği Başkanı Fadıl Tay, böyle devam ederse Cinerlere ait madenlerin, birkaç yıl içinde bölgedeki birçok bitki türünü yok edeceğini söyledi. Termik santral nedeniyle bölgede artan hava kirliliği ile beraber sağlık sorunlarının da artığını vurgulayan Tay, sadece 2014 yılında hava kirliliğine bağlı Şırnak’ın Silopi ilçesinde 370 düşük vakası yaşandığını söyledi.
AKP’nin yaptığı HES’ler, santraller  ve barajlarla doğaya karşı savaş açtığını söyleyen Tay, AKP’nin doğa düşmanı politikalarına karşı toplumun tüm kesimlerini ortak mücadeleye çağırdı.

ÖNCEKİ HABER

HDP gönüllüleri de HDP gibi çok renkli

SONRAKİ HABER

HDP Antep Adayı Toğrul: Sistemin sillesini yiyenler birleşmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa