04 Mayıs 2015 19:36

Raif Badawi’ye basın özgürlüğü ödülü verildi

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Sınır Tanımayan Gazeteciler İsveç Seksiyonu 2015 yılı Basın Özgürlüğü Ödülü’nün Suudi Arabistanlı blogger Raif Badawi’ye verilmesini kararlaştırdı.
3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla Stockholm’de bulunan Dans Müzesi’nde düzenlenen törende bir konuşma yapan Sınır Tanımayan Gazeteciler İsveç Seksiyonu Başkanı Jonathan Lundqvist, Irak ve Suriye’de devam eden savaşlar nedeniyle tüm Ortadoğu ülkelerinde basın ve ifade özgürlüğüne, gazetecilere ve bloggerlere yönelik baskı ile saldırılarda önemli bir artış gördüklerini söyledi. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülkede gazetecilerin görevlerini büyük bedeller ödeyerek yerine getirmek zorunda kaldıklarına dikkat çeken Lundqvist, Irak ve Suriye’de gazetecileri kaçırma ve fidye istemenin bir sektör haline geldiğini ifade etti. Lunqvist’in konuşmasının ardından konferansa skype aracılığıyla Kanada’dan katılan Badawi’nin eşi 3 çocuğu ile birlikte Kanada’ya iltica etmek zorunda kaldığını belirtti ve İsveç ile batılı ülkelerden eşinin serbest bırakılmasının sağlanması için Suudi Arabistan’a baskı yapmalarını istedi.

‘BADAWI BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAVUNDU’
Uzun yıllar Svenska Dagsbladet Gazetesinin Ortadoğu temsilciliğini yapan Gazeteci Bitte Hammargeren, İsveç Devlet Radyosu Dış Haberler Müdürü Ginnna lindberg, Yemenli Blogger Afrah Nasser ve Ortadoğu’dan pek çok medya kuruluşuna haber geçen Urban Hamid’in katıldığı panelde Ortadoğu ülkelerindeki ifade özgürlüğü ihlalleri ele alındı.
Sınır Tanımayan Gazeteciler İsveç Seksiyonu tarafından yapılan açıklamada,”Badawi toplumsal eleştirinin kafirlik olarak adlandırıldığı bir ülkede basın özgürlüğünü savundu. Bedelini vücuduyla ödedi ama Suudi Arabistan’ın onu susturma girişimi global protesto hareketini başlatan bir kıvılcıma dönüştü” ifadelerine yer verildi.
“Özgür Suudi Liberaller” internet sitesinin kurucusu olan Badawi, 2012 yılında İslam dinini aşağıladığı suçlamasıyla tutuklanmış ve internet sitesi kapatılmıştı. Geçtiğimiz yılın temmuz ayında 7 yıl hapis ve 700 kırbaç cezasına çarptırılan Badawi, karara itiraz etmişti. Temyiz mahkemesinin kararı gereği ikinci kez hakim karşısına çıkan Badawi’ye verilen hapis cezası 10 yıla, kırbaç cezası da 1000 kırbaca yükseltilmişti. 20 hafta boyunca her hafta cuma namazından sonra 50 kırbaç vurularak kırbaç cezasının tamamlanması kararlaştırılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Nizamettin Ariç: Acıların arkasında güzel günler saklı

SONRAKİ HABER

PYD ilk kez Cenevre’ye katılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...