04 Mayıs 2015 12:31

Yüksekova'da polisler sokağa karargah kurdu!

Hakkari Yüksekova'da, halkın geçiş güzergahı olan Eczaneler Sokağı, iki yıldır emniyete ait zırhlı araçların ve özel harekat timlerinin ablukası altında.

Paylaş

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yer alan ve 3 okul, bir dershane, bir sağlık ocağı ile adliye binasının bulunduğu Eczaneler Sokağı, 2 yıldır polisler ve onlara ait zırhlı araçların işgali altında. Sokağın giriş ve çıkışlarının yanı sıra ortasında günün her saati çok sayıda zırhlı araç ve polis konumlandırılmış durumda.

Emniyet Müdürlüğü ve MİT binasının da bulunduğu bu sokağın giriş çıkışlarına yine nöbet kuleleri kuran polisler, sokaktan gelip geçeni günün 24 saati mobeselerle izliyor. Çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu her gün binlerce yurttaş da sokaktan geçmek için bu zırhlı araç ve polislerle oluşturulmuş güvenliği aşmak zorunda kalıyor. 

İki yıldır var olan bu görüntünün yol açtığı sorunlar, seçim öncesi ilçeye gönderilen polis takviyesi ile son günlerde iyice katmerlendi. Bu duruma dair halktan gelen tepkilere ise iki yıldır kulak asan yok. 

POLİSE SERBEST, HALKA YASAK! 

Sokaktaki söz konusu polis işgaline karşı, daha önce okul aile birliği başkanları ve esnaflar, valilik ve kaymakamlığa başvurularda bulunsa da bu talepler "Güvenliğimizi alıyoruz" gerekçesi öne sürülerek her seferinde reddedildi.

Sokakta polis araçlarının geçişine izin verilirken, sivil araçların geçişine de yine izin verilmiyor. Girenler ise Mobeseler ile tespit edilip, sonrasında plakalarına ceza kesiliyor. Sokağın içinde bulunduğu bu durumdan en çok şikayet edenler ise sokak esnafı. Zırhlı araç ve polislerin varlığı nedeniyle yurttaşların buradan alışveriş yapmak istememesi nedeniyle sokak esnafı iflasla karşı karşıya. Girişimleri her seferinde sonuçsuz kalan esnaf, ellerinden başka bir şey gelmemesinin sıkıntısı içerisinde. 

'BARIŞ GELİNCE BU ARAÇLARI HURDACILARA SATACAĞIZ' 

İlçedeki bu işgali değerlendiren DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Adayı Selma Irmak, Yüksekova sokaklarında savaşın izlerinin kol gezdiğini dile getirerek, bu durumun provokasyonu güçlendiren ve tahrik unsuru yaklaşımın yansıması olduğunu ifade etti.

Sokağın içinde bulunduğu görüntüye işaret ederek, "Bizim bu savaş araçlarına ihtiyacımız yok. Bu sokaklarda barışa ihtiyacımız var. Halkımız bu savaş araçlarını buralardan istemiyor. Silahlı adamları sokaklarda görmek istemiyor. Biz bu sokaklara barış gelsin istiyoruz" diyen Irmak, kimin savaş, kimin barış istediğinin aslında mevcut bu tablodan anlaşılıyor dedi.

Irmak, sözlerinin devamında ise "Barış illaki bu topraklara gelecek, özgürlük bu topraklara gelecek. Bu araçları hurdacılara satıp başka şeylerde kullanacağız. O günler yakındır uzak değil" ifadelerini kullandı.

'EMNİYET VE KAYMAKAMLIK BİLDİĞİNİ OKUYOR'

Belediye Eşbaşkanı Tacettin Sefalı ise sokağın tüm araçlara kapatılması yönünde İlçe Trafik Komisyonu'nun kararı olduğunu ancak, alınan bu kararın polislerce uygulanmadığını ifade etti.

Akşamları sokakta araçlar bir yana insanların bile rahat geçemediğini aktaran Sefalı, bu duruma dönük tepkisini "Polisin keyfiyetçi tavrı sonucunda insanlar mağdur edilerek günde binlerce öğrencinin gelip geçtiği bu sokakta psikolojik baskı oluşturuluyor. Öğrenciler ve öğretmenler de çok rahatsız. Ancak emniyet ve kaymakamlık bildiğini okuyor" sözleriyle dile getirdi.

Söz konusu polis işgali konusundaki halkın ve esnafın şikayetlerini sormak için ulaşmaya çalıştığımız Yüksekova Kaymakamı İbrahim Çenet, telefonlarımıza cevap vermedi. (Hakkari/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Boko Haram'dan kurtulan kadınlar: Her gün birimiz ölüyordu

SONRAKİ HABER

Şık’tan gazeteciler belgeseline itiraz: Eşit değiliz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...