04 Mayıs 2015 12:38

Savunmaya polis terörü, 8 kişiye ifadesiz tutuklama talebi

İstanbul’da 1 Mayıs’ta yaşanan polis terörü Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’na taşındı. 1 Mayıs gününden itibaren gözaltına alınan müvekkilleriyle görüştürülmeyen, dosyaya ulaşamayan, savcılık katına dahi alınmayan avukatlara adliyenin içinde polis saldırdı. İfade dahi almayan savcı, dosyaya göz gezdirdikten sonra 8 kişiyi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti.

Paylaş

İstanbul’da 1 Mayıs’ta yaşanan polis terörü Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’na taşındı. 1 Mayıs gününden itibaren gözaltına alınan müvekkilleriyle görüştürülmeyen, dosyaya ulaşamayan, savcılık katına dahi alınmayan avukatlara adliyenin içinde polis saldırdı. İfade dahi almayan savcı, dosyaya göz gezdirdikten sonra 8 kişiyi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti.

Bugün gözaltına alınanların aileleriyle görüştükten sonra gözaltına alınanların ifadelerine girmek için adliyenin ana avlusunda bir araya gelen avukatlar, bir anda çevik kuvvet polislerini karşılarında buldu. Polis kalkanlarıyla yerlerde sürüklenerek darp edilen avukatlar daha sonra adliyeden atıldı. Yeniden adliyeye alınmayan avukatların önüne polis etten duvar ördü.Avukatlar dışarıda bir süre oturma eylemi yaparak polis saldırısına tepki gösterdi.

HDP İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da adliyeye gelerek avukatlara destek verdi.

‘KARŞIMIZDA POLİSİ BULUYORUZ’

Bir süre devam eden oturma eyleminin ardından avukatlar adliye önünde açıklama yaptı. Burada ilk olarak konuşan Özgürlükçü Hukukçular Derneği İstanbul Eş Başkanı avukat Sinan Zincir, 1 Mayıs’ta Taksim’in   işçi ve emekçilere kapatıldığını, buna karşı çıkanların polis şiddetiyle karşılaştığını, illegal gözaltıların yaşandığını söyledi. Yakınlarının haber vermesi üzerine 8 kişinin gözaltı kaydı tutulmadan bir depoda tutulduğunu öğrendiklerini belirten Zincir, “Bizler 1 Mayıs kriz masasını oluşturan avukat örgütleri olarak işçi sınıfının 1 Mayıs Bayramında gözaltına alınanların savunma hakkını  korumak istiyoruz. Ve bugün burada bu açıklamayı yapmak üzere buraya gelirken AKP’nin faşist polisleri tarafından yerlerde sürüklenerek, darp edilerek adliyeden atıldık. Gözaltındakileri insanları savunmak amacıyla hazırladığımız basın açıklaması metnimizi polise karşı kendimizi savunmak için fırlatmak zorunda kaldık” dedi. Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı avukat Gökmen Yeşil de AKP’nin İç Güvenlik Yasasından sonra bu tutuklamaları ve gözaltıları yapmasını beklediklerini ancak adliyede avukatlara yaşatılanları beklemediklerini söyledi. Gözaltına alınan kişilerle görüşemediklerini ifade eden Yeşil, “Savcıyı ve hakimi yerinde bulamıyoruz. Dosyalara ulaşamıyoruz. Ancak karşımızda polisi buluyoruz” diye tepki gösterdi.

POLİS, AVUKATIN CEKETİNİ YIRTTI

Avukatlar adliyeye girdikten sonra adliyenin avlusunda etrafı polislerle çevrilen avukatlardan, Semit Karataş'ın ceketi yırtıldı.

Yaşananların 12 Eylül'de bile yaşanmadığını söyleyen Karataş, "Avukatım ve adliyede mesleğimi icra edeceğim. Avukat arkadaşlarım yerlerde sürüklendi. Polisler, üzerinde cüppe olan avukatları kalkanlarıyla yerlere yıktı." dedi.

AVUKATLARA BARİKAT!

Öte yandan adliyeye alınmayan avukatlar, polislerle yapılan görüşmenin ardından adliyeye girebildi. Ancak bu sefer de ifadelerin alındığı 6. kata sokulmadılar. Avukatların önüne barikat kurulurken HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, ÖHD Eş Başkanı Sinan Zincir Savcı Hadi Salihoğlu ile 10 dakikalık bir görüşme yaptı.

Avukatlar özel güvenliğin çelik barikatını sökerek müvekillerinin ifade verdiği kata girebildi ancak savcı sorgulama yapmadan, keyfi bir şekilde dosyaya göz atarak karar verdi.

8 KİŞİ TUTUKLAMA İSTEMİYLE MAHKEMEYE SEVK EDİLDİ

8 kişi tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilirken 5'i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 25 kişi ise serbest bırakıldı.

Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilenlerin isimleri şöyle Fuat Ortayurt, Eren Keçeli, Erdal Güneri, Serdar Demir, Ercan Tilmaş, Ayşe Durmuş, Arda Ataç, Doğukan Çınar.

Aileler serbest kalan çocuklarını görmek için c blok önünde beklemek için aşağı indi.

MUHABİRİMİZE DE SALDIRI

Emniyet müdürü, adliye önünde serbest kalan çocuklarıni bekleyen ailelere "siz provokatörsünüz" dedikten sonra çevik kuvvet, kalkanlarıyla ailelere saldırdı. Aileler yerlerde sürüklendi.

Polis, yere düşen bir gence tekme atan polisi(yukarıdaki fotoğraf) görüntüleyen muhabirimiz Tolga Alp Turgut'a da "Ne çekiyorsun" diyerek cop ve tekmeyle saldırdı.

Aileler adliye çevresinden uzaklaştırılırken adliyeye girişler kapatıldı.


‘GÖSTERE GÖSTERE SUÇ İŞLİYORLAR’

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’de 1 Mayıs’ta yaşananları protesto etmek üzere İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaptı. Burada açıklama yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Taksim’e çıkmak isteyen yüzlerce kişiye polisin TOMA, biber gazı ve plastik mermilerle saldırdığını söyledi. Sokağa çıkanların yerlerde sürüklenerek ve  darp edilerek gözaltına alındığını ifade eden Çerkezoğlu, “AKP iktidarı bu kez aynı hukuksuzluğu kendi oluşturduğu yargısıyla, çıkarttığı İç Güvenlik Yasası hükümleriyle sürdürüyor. AKP’nin yargı üzerindeki baskıları nedeniyle göstere göstere işlenen bu suçlar cezasız kalırsa, önce Anayasa Mahkemesine sonra da AİHM’e başvuracağız. 1 Mayıs’ta 1 Mayıs Meydanında olmak için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

EMNİYET’TEN 1 MAYIS AÇIKLAMASI: 10 KİŞİ TUTUKLANDI

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 1 Mayıs gözaltılarıyla ilgili yapılan yazılı açıklamada adli soruşturmalar sonucunda 10 kişinin tutuklandığı ve 173 kişinin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını söyledi.

Emniyet 1 Mayıs’ı kutlamak isteyenleri “Kalabalığı  fırsat bilerek toplantı ve gösteri yürüyüş hakkını kötüye kullanmak” ve “iyi niyetli” olmamakla suçlarken, sokağa çıkanlara kanunlar çerçevesinde müdahale edildiğini savundu.

Toplam 408 kişinin gözaltına alındığını açıklayan Emniyet, molotof, havai fişek, ses bombası ve el yapımı bomba, tabanca, telsiz, kelepçe, polis yeleği çıktığını ileri sürdü. Gözaltına alınan toplam 408 kişiden 10’unun İç Güvenlik Paketi’yle değiştirilen 2911 Sayılı Toplantı Ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu 33. maddesi kapsamında iki yıl altı aydan dört yıla kadar hapis ile cezalandırmayı öngören kanun hükümleriyle tutuklandığını, 173 kişinin  tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını, 225 kişinin ise hala gözaltında olduğunu açıkladı.


GÖZALTINA ALINANLAR ADLİYEYE GETİRİLİYOR

İstanbul'da 1 Mayıs’ta gözaltına alınan ve  dün adliyeye sevkedilen 29 Komünist Partiliden 3’ü tutuklandı. 1 Mayıs günü Taksim Meydanına girmek isterken  gözaltına alınan Komünist Parti üyeleri Deniz Sinan Tunaboylu, Bahtiyar Şahin ve Ali Adıgüzel, "görevli memura mukavemet" iddiasıyla tutuklanırken, 26 kişi adli denetim şartıyla serbest bırakıldı.

Öte yandan bugün de Vatan’da bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğünde tutulan 90 kişi İstanbul Adliyesi’ne getirildi. (İstanbul/EVRENSEL)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Almanya demiryollarında en uzun grev başlıyor

SONRAKİ HABER

İSİG: Nisan ayında 130 işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...