05 Ağustos 2011 03:11

Polise ballı börek, memura kırıntı

Seçim döneminde üç ay boyunca gece gündüz çalışan nüfus memurlarına sadece 1 aylık ‘üç kuruşluk’ fazla mesai ücreti ödeyen devlet polise çok cömert davrandı. 137 bin polise 2 ila 25 maaş arasında ek maaş ödenecek.Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), 12 Haziran seç

Polise ballı börek, memura kırıntı
Paylaş

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), 12 Haziran seçimlerinde görev alan 137 bin polise maaş ödülü verdi. İl emniyet müdüründen polis memuruna kadar olan tüm rütbedeki polisler görev yaptığı birim ve görevin niteliğine göre 2-25 maaş arasında ek maaş alacak. Emniyet Genel Müdürlüğü Taltif Komisyonu, daha önce referandum sonrasında bir kerede 102 bine yakın polise ek maaş vermişti. Polis memurları rütbeleri ve görevleri nedeniyle 2-5 maaş arasında taltif alırken, il emniyet müdürleri ile merkez teşkilatındaki bazı daire başkanları da 25’er maaş ikramiye almaya hak kazandı.

Polise çok cömert davranılırken, seçim döneminde ağır çalışmaya isyan eden nüfus ve vatandaşlık işleri çalışanlarına doğru dürüst fazla mesai ücreti bile ödenmedi. “Mart 2011-Mayıs 2011 arasındaki fazla mesailer ödenmezken, sadece 15 Mayıs-15 Haziranı kapsayan 1 aylık ilave yüzde 53 ek ödeme kararı verilmişti. Polise verilen ikramiye miktarını duyan nüfus çalışanları soruyor: “Bizim emeğimizin karşılığı bu mudur?​”

EYLEM YAPMIŞLARDI

Büro Emekçileri Sendikası (BES) ödenmeyen mesailer için eylem yapmıştı. Eylemlerde büro emekçilerinin yıllardır başta seçim dönemleri olmak üzere hafta sonu, tatil demeden çalıştırıldığına dikkat çekilmişti. Nüfus çalışanlarının görmezden gelinen mali ve özlük haklarının kangrenleştiğine vurgu yapılmış, BES’in İçişleri ve Nüfus Vatandaşlık Müdürlüğü nezdinde yaptığı girişimler sonucu kurumdan kendilerine taleplerle ilgili çalışmaların sürdürüldüğü yazısının geldiği bilgisi verilmişti.

Verilen sözler tutulmamış, Mart 2011-Mayıs 2011 arasındaki fazla mesailer ödenmezken, sadece 15 Mayıs-15 Haziranı kapsayan 1 aylık ilave yüzde 53 ek ödeme kararı verilmişti.

Seçimin yükünü sırtlayan nüfus çalışanları sadakaya razı edilmişti. Büro emekçileri taleplerinde ısrarlı: “14 Mart-15 Mayıs 2011 tarihleri arasında zorunlu fazla mesai ücretleri ödensin. Yüzde 15 gelir vergisi kesintisi kaldırılsın. Kurum idarecileri kurum çalışanları arasından sınavla atansın. Nüfus Genel Müdürlüğü sıçrama tahtası olarak kullanılmasın, çalışanlara sahip çıkılsın.”

APOLETLİLER KAYIRILIYOR

Polise verilen ikramiyeleri hatırlattığımız BES Genel Sekreteri İlknur Bilgen, nüfus çalışanlarının mesailerinden bile vergi kesildiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Burada zaten bir hukuksuzluk var. Bununla ilgili yıllardır mücadele yürütüyoruz sendika olarak. Nüfus çalışanları her seçim döneminde gece, gündüz çalışıyor. Yani mesainin başlama ve bitiş saati belli değil. Bu çalışma anayasanın ilgili maddesi gereğince angaryadır, çünkü zorunlu yaptırılıyor. Dolayısıyla bir angarya çalışmanın zorunlu haline getirilmesine de karşıyız. Yaptırılan fazla mesai de Cumartesi ve Pazar hiçbir mazeret yerinde görülmeyerek zorunlu haline getiriliyor. Seçim döneminde nüfusta çalışan arkadaşlarımız 3 ay zorunlu mesai yaptı. Bununla ilgili, ilgili genel müdürlükle yapılan yazışmalarda talebimizin haklı olduğu ve gerekli düzenlemenin yapılacağına dair cevapları var. Genel müdürlük çalışanların durumlarının iyileştirilmesi konusunda adımlar atılması gerektiğini kabul ediyor. Emniyet teşkilatında çalışan polislere seçim dönemindeki çalışmaları karşılığında 2-25 maaş arasında ek ödeme yapılacak olması ayrımcılıktır. Kamu emekçileri arasındaki eşitsizlik, aynı kurumda çalışanlar arasında dahi eşitsizlik giderek derinleşiyor. Apoletli, apoletsiz, din adamı ve diğer personel arasında ayrımcılık yapılıyor. Bu her alanda yapılıyor. Yıpranma payı meselesinde yapılıyor, emeklilik hakkında yapılıyor.” (HABER MERKEZİ)


BES ÜYELERİNDEN MESAİ AYRIMCILIĞINA TEPKİ

Öte yandan Büro Emekçileri Sendikası (BES) üye ve yöneticileri Maliye Bakanlığının ayrımcı fazla mesai uygulamasını kabul etmeyeceklerini bir kez daha bildirdi.

Bakanlık önünde toplanan maliye emekçileri üst düzey bürokratlar ve yöneticilere geçiş kontrol sistemine bağlı olmaksızın ayda 75 saat üzerinden mesai ödenirken, kendilerine turnike sistemine bağlı düşük ücretli fazla mesai dayatılmasına tepki gösterdi. Dün öğle saatlerinde Maliye Bakanlığı önünde toplanan emekçiler, “Eşit işe, eşit ücret istiyoruz”, “Ayrımcı uygulamalardan vazgeçilmelidir” dövizleri taşıdılar. BES 1 No’lu Şube Başkanı Fikret Aslan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre ödenen ek ücretin üst düzey çalışanlar için değiştirildiğini, ancak diğer kadrolarda bulunan memurlar için herhangi bir iyileştirme yapılmadığını kaydetti. Aslan, aynı birimde aynı koşullarda çalışanların bir kısmı için fazla mesai ödenmesi “ücret iyileştirmesi” gibi uygulanırken, aynı uygulamanın diğer çalışanlar için zorunlu ve fiili olarak çalışma dayatması anlamına geldiğini söyledi. Maliye Bakanlığı ve AKP iktidarını ayrımcı uygulamalardan vazgeçmeye çağıran Aslan, sorun çözülene kadar mücadele edeceklerini vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bu dava halkın iradesine karşıdır

SONRAKİ HABER

15 yaşında, 13 aydır tutuklu iddianamesi bile hazırlanmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...