04 Mayıs 2015 07:34

Sansürlü Bakur'un galası Diyarbakır ve İstanbul’da yapıldı

Paylaş

Sansür nedeniyle izleyiciyle buluşamayan Bakur belgeselinin galası 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde Diyarbakır ve İstanbul'da yapıldı. Diyarbakır'da alkış alan belgeselde, kimi izleyicilerin gözyaşlarını tutamadıkları görülürken, Yönetmen Ertuğrul Mavioğlu, filmin İKSV'de Kültür Bakanlığı'nın baskısı sonucunda sansürlendiğini belirterek, "Biz de sansürü aşmanın tek yolunun onu ezmek geçmek olduğunu düşündük, yasaklar çiğnenmek için vardır dedik ve 3 Mayıs gününde İstanbul ve burada bir gala gerçekleştirdik. Ruhen, kalben filmimizin özgürleştiğine inanıyoruz artık rahatlıkla gösterilebilir" dedi.

İstanbul Film Festivali'nde Kültür Bakanlığı tarafından "tescil kayıt belgesi" olmadığı gerekçesiyle sansür uygulamasına maruz kalan Bakur (Kuzey) belgeselinin galası Diyarbakır'da yapıldı. Ortadoğu Sinema Komünü tarafından Cegerxwin Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe yüzlerce kişi katıldı. Yoğun ilgi nedeniyle dolup taşan salonda yer bulamayanlar filmi ayakta izledi. Kuzey Kürdistan kamplarında yaşayan gerillaların yaşamlarına dair birçok ayrıntının yer aldığı filmin bazı bölümleri uzun süre alkışlanırken, kimi yurttaşların gözyaşlarını tutamayarak ağladıkları görüldü. 

Filmin, dağlarda kamerası ile gerillanın gözü-kulağı olan Halil Uysal'a (Dağ) adanmış olması da izleyici tarafından coşkuyla alkış aldı. 

Belgesel, HPG gerillalarının Mezopotamya'nın geleneksel Birê oyunu ile başlıyor. Sadece savaşçı kimlikleri ile ön plana çıkan gerillanın dağlarda, doğa ile iç içe kurdukları yaşamı yine gerillanın dilinden izleyiciye sunan filmde, PKK'nin üst düzey komutasında yer alan isimlerin PKK'nin örgütlenme tarihi, gerilla eğitimi, Kuzey Kürdistan topraklarından çekilme ve çözüm süreci gibi konularda görüş verdikleri sahnelere de yer veriliyor. 

Özellikle PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 2013 Newroz'unda geri çekilme kararının ardından çekilen belgeselde, gerillanın verilen karar doğrultusunda çekildikleri anlatılıyor.

'KENDİ HAKİKATİMİZİ BİR KEZ DE SANATIN GÖZÜYLE GÖRMÜŞ OLDUK'

Büyük alkış alan filmin gösterimin ardından konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, filme emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Kendi hakikatimizi bir kez de sanatın gözüyle görmüş olduk. Son derece önemli bir çalışmaydı. Bu yürüyüş devam edecek" dedi. 

Filmin yönetmenlerinden Ertuğrul Mavioğlu ise, filmin izleyiciyle buluşmasının çok önemli olduğunu belirterek, uygulanmak istenen sansüre değindi. 

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle hem İstanbul hem de Diyarbakır'da gala gerçekleştirdiklerini ifade eden Mavioğlu, "Filmimiz İKSV'de kültür bakanlığının baskısı sonucunda sansürlendi. Biz de sansürü aşmanın tek yolunun onu ezmek geçmek olduğunu düşündük, yasaklar çiğnenmek için vardır dedik ve 3 Mayıs gününde İstanbul ve burada bir gala gerçekleştirdik. Ruhen, kalben filmimizin özgürleştiğine inanıyoruz artık rahatlıkla gösterilebilir" dedi.

'ÖZGÜRLÜK BÖYLE BİR ŞEY OLSA GEREK'

Sansürlendiği gün "Bakur'u izlemeyen kimse kalmayacak" dediklerini belirten Mavioğlu, filmin sadece Kürt halkı tarafından değil Türk halkı tarafından da mutlaka izlenmesi gerektiğini ve batıda göstermek için de mücadele edeceklerini vurgulayarak "Onlar nasıl yasaklamak için ellerinden geleni ardlarına koymuyorlarsa biz de bu çabamızı devam ettireceğiz" şeklinde konuştu. 

Mavioğlu filmi birlikte yaptığı arkadaşı Çayan Demirel'in de sağlık durumunun iyiye gittiğini belirterek, Demirel'e selam gönderdi. 

Belgesel sırasında görüştükleri tüm gerillalara selam gönderen Mavioğlu, "Arkadaşımız hala bir matın üzerinde gecelerini geçiriyorlar. Özgürlük böyle bir şey olsa gerek" diye sözlerini tamamladı. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

'Uluslararası Dersim Mahkemeleri kurulsun'

SONRAKİ HABER

Polonya'da 'ultra' isyan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa