04 Mayıs 2015 00:58

Türkiye, insani yardımlar için sınır kapısını açmalı

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Serkan DELİDERE
Diyarbakır

Hafta sonu düzenlenen ‘Kobanê’yi Yeniden İnşa Konferansı için Diyarbakır’a gelen Kobanê Kantonu Başbakanı Enwer Muslîm, yeniden inşa sürecini, ve Kobanê’deki son durumu Evrensel’e anlattı. IŞİD saldırılarının devam ettiğini belirten Müslîm, 80 bine yakın Kobanêlinin dönüş yaptığını söyledi. Direniş sırasında ortaya çıkan enternasyonal dayanışmanın, IŞİD kent merkezinden çıkarıldıktan sonra azaldığını dile getiren Muslim, “Türkiye’deki halkın çocukları gelip Kobanê’de bizimle birlikte IŞİD’e karşı savaştı. Yeniden inşa konusunda da Türkiye halklarının üzerlerine düşeni yapacaklarını biliyoruz. Türkiye halkına çağrım şudur;  Tıpkı direniş sürecinde kurduğumuz kardeşlikle, Kobanê’yi birlikte inşa edelim” dedi. Kobanê Kantonu Başbakanı Enwer Muslîm’e Kobanê’ye dair merak edilenleri sorduk

Öncelikle kentteki son durumu aktarabilir misiniz?  Kentte şu anda ne kadar insan var? 
IŞİD saldırıları devam ediyor. Özellikle kentin doğusunda ve güney doğusunda sürüyor saldırılar. Mücadele devam ederken, bir taraftan da insanlar topraklarına geri dönüyor. Şu ana kadar yaklaşık 70-80 bin insan dönüş yaptı. Yaşam gerçekten zor ve ihtiyaçlar kolaylıkla karşılanamıyor. Üç tarafımız çevrili vaziyette. Geriye bir tek Mürşitpınar Sınır Kapısı kalıyor. Ki orası da resmi olarak açık değil. Zaman zaman bazı ihtiyaçlar veya yaralılar için açılıyor. Fakat resmi olarak açık değil. Bu nedenle çok fazla problem yaşıyoruz. Halen köylerde ve birçok yerde mayınlar var. Şehrin birçok yerinde ve enkaz altlarında çok fazla cenaze var. Kobanê’nin eğitim, sağlık, yerel yönetimler olmak üzere hayatın birçok alanına dair problemleri var. İnşa çalışmaları başladığında umut ediyoruz ki, Türkiye devleti sınır kapısını açar. 80 bin insan Kobanê’de IŞİD tarafından hâlâ tehdit ediliyorken, Türkiye’nin Kobanê’ye destek çıkması gerek. Türkiye yetkilileri IŞİD’in kendileri için düşman olduğunu söylemişlerdi. Biz bir yıldır bu çetelere karşı savaşıyoruz. Dolayısıyla sınırın açılması konusunda Türkiye devletiyle ortaklaşmamız lazım. Kobanê insanlığın bir savunusudur. Bu nedenle umut ediyoruz ki yakın zamanda sınır kapısı açılır ve halkımızda huzurlu bir yaşam için ihtiyaçlarını karşılayabilir bir duruma gelir. 

Sınırın açılması konusu sürekli gündemde ancak Türkiye hükümeti bu konuda hâlâ bir adım atmadı. Bu konuya ilişkin Türkiye ile görüşmeleriniz oldu mu?
Diplomatik düzeyde bazı görüşmelerimiz var. Çabalarımız devam ediyor. Sınır kapısının açılması için çabalarımız sürüyor. Şu an Kobanê’den dünyaya açılan tek kapı Mürşitpınar Sınır Kapısıdır. Bunu herkes bilmeli. O kapının açılması çok önemli. Çocuklarımızın bazen sütleri bitiyor, bazen ekmekleri olmuyor. Gıda maddelerimiz tükeniyor. Bu nedenle 80 bine yakın insanın üç tarafı hâlâ IŞİD tarafından sarılı olduğundan ben Türkiye’nin bu kapıyı açacağına inanıyorum. 

Kobanê direnişin başlamasıyla birlikte enternasyonal dayanışmanın da sembolü oldu Kentin IŞİD’ten temizlenmesinden sonra da bu dayanışma sürüyor mu?
Tabi dediğim gibi savaş devam ediyor. Koalisyon güçleri ile diplomatik ve askeri ilişkilerimiz devam ediyor. Uluslararası alanda daha çok insan hakları örgütlerinin destekleri sürüyor. Fakat önceki dayanışmalara nazaran bugün istediğimiz düzeyde değil. Son süreçte daha çok Kuzey Kürdistan’daki halkımız ve sivil toplum kuruluşları desteğini sürdürüyor. Uluslararası örgütler bu son süreçte Kobanê’de 80 bin insan olduğunu, binlerce çocuk olduğunu herhalde düşünmediler ki sorma gereği de duymuyorlar. Uluslararası insani yardım örgütlerinin Kobanê’ye desteği artmalıdır. Buna ihtiyaç duyuyoruz. Özellikle gıda, çocuk ihtiyaçları ve sağlık malzemeleri acil ihtiyaçlarımızdandır. Savaş hali uzayabilir. Bu kadar insanı öylece bırakmak insan haklarına aykırıdır. 80 bin insana sadece Kuzey Kürdistan halkı baksın demek doğru değil. Bu desteği uluslararası örgütlerden beklemek durumundayız. Fakat maalesef bu son süreçte parmakla gösterilecek kadar az sayıda uluslararası örgüt bize destek sunuyor. Örneğin BM ve AB gibi üst düzey kurumların destek sunması gerekiyor.

KOBANÊ’Yİ BİRLİKTE YENİDEN İNŞA EDELİM

Kuzey Kürdistan’daki Kürt halkının desteğinden söz ettiniz. Peki, Türkiye halklarının desteği konusunda neler söylersiniz..
Türkler ve Kürtler yüzyıllardır birlikte yaşıyor. Kobanê topraklarında Türkler de Kürtlerle birlikte IŞİD’e karşı savaştı. Kobanê toprağı üzerinde yaşayan sivil insanları savunmak, korumak için insani bir tavır göstermeleri sonucu Türk kardeşlerimizin de kanı aktı. Bu uğurda onlar da şehit düştü. Bu nedenle yüzlerce yıldır birlikte yaşadığımız gibi bundan sonra da birlikte yaşayacağımıza inancımız tamdır. Her ne kadar siyasi uyuşmazlıklar da olsa biz iki kardeş halktan bahsediyoruz. Bundan ötürü Kobanê’ye destek vereceklerine dair inancımız vardır. Türkiye’deki halkın çocukları gelip Kobanê’de bizimle IŞİD’e karşı savaşarak desteklerini sundu. Yeniden inşa konusunda da Türkiye halklarının üzerlerine düşeni yapacağını biliyoruz. Türkiye halkına çağrım şudur; Tıpkı direniş sürecinde kurduğumuz kardeşlikle, Kobanê’yi birlikte inşa edelim.

ÖNCEKİ HABER

‘Cisr eş Şuğur’ bir eğit-donat projesi mi?

SONRAKİ HABER

AKP, sosyal yardımı 7 Haziran’a bağladı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...