03 Mayıs 2015 19:02

Demirtaş: Kur-an'ın ilk emri okudur çal değildir

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekilli Adayı Selahattin Demirtaş, Manisa'daki programının ardından İzmir Buca'da düzenlenen dayanışma yemeğine katıldı. Yemeğe, HDP İzmir milletvekilli adayları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve birçok iş insanı katıldı. 

Yoğun bir ilgi ile karşılanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 7 Haziran seçimlerinin önemine dikkat çekerek, seçimlerin kader belirleyecek nitelikte olduğunu söyledi. Seçimlerde, Türkiye halklarının önünde iki seçeneğin olacağını belirten Demirtaş, "O kabine girdiğinizde önünüzde iki seçenek olacak. Aslında çok partili ama iki seçenek sizi bekleyecek. Biri ülkeyi tek başına yönetme sevdası olan tek başına diktatörlük özlemi ile 'ülkeyi ben yönetirim' diyen kendini pazarlayan bir parti ve çizgiyi görecek, ikincisi olarak barış ve kardeşlik adına ne varsa, bütün hakları anayasa güvenceye kavuşturmak isteyen bir çizgi göreceksiniz" dedi. 

'ONURLU YAŞAMAK İSTEYENLER İÇİN BİR SEÇENEK YARATTIK'

Ülkede onurlu yaşamak isteyenler için bir seçenek yarattıklarını belirten Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bu çizgiyi tüm ülkeye anlatma gayretinde bulunduklarını ve Türkiye'nin her yerinde bu anlamlı çizgiye cevap, destek ile dua aldıklarını ifade etti. Demirtaş, bu çizgiyi parlamentoda hakim kılmak istediklerini belirterek, verilecek her oyun bu iki çizgi ortasında çocukların geleceğini belirleyeceğini tekrarladı. 

'AKP GERİLİM VE ŞİDDETTEN BESLENMEK İSTİYOR'

HDP'ye yönelik ırkçı saldırıları hatırlatan Demirtaş, provokasyonlara karşı temkinli olunulmasını istedi. AKP hükümetinin hiçbir dönem olmadığı kadar bu süreçte gerilim ve şiddetten beslenmeye çalıştığını ifade eden Demirtaş, saldırı ve tehditlerle HDP'yi çalışamaz hale getirmeye çalıştıklarını kaydetti. 

'SENİ O SARAYDA YETERİ KADAR TERLETECEĞİZ'

AKP hükümetinin, ellerindeki devlet olanak ve kaynaklarına rağmen, hazine yetmediği gibi vali ve kaymakamlık, bakanlık bütçelerini de kullanarak kendilerine çalıştıklarını dile getiren Demirtaş, "Tüm bunlara rağmen karşımızda kazanamayacaklar. Helal lokma yiyenler kazanacaktır. Ülkenin en tarafsız cumhurbaşkanı olduğunu söylüyor ya meydan meydan dolaşarak bir partiye oy istiyor. Hangi partiye olduğunu söyleyemeyeceğiz tarafsızlığını ortaya koymamak için. HDP için. Kendisinden rica ediyorum. Bizim için alanlara, meydanlara çıkmayın. Sarayında otur. Terlemek istiyorsan biz seni orada yeteri kadar terleteceğiz. Eğer parlamentoya güçlü bir şekilde girersek, yaptığınız bütün usulsüzlüklerin hesabını soracağız" dedi. 

'ONLARA İNSANLIĞI ÖĞRETECEĞİZ'

AKP Teşkilat Başkanı Süleyman Soylu'nun kendisine yönelik "Orayı kafana yıkarız" tehditlerini hatırlatan Demirtaş, açık bir şekilde tehdit edildiklerini ancak bu ülkenin ne Cumhurbaşkanı ne de Başbakan'ının çıkıp tek bir kelime dahi söylemediğini belirtti. Seçim günü sandığın, koltuğun ve seçimin insandan daha değerli olmadığını her saat yürüttükleri çalışma ile onlara göstereceklerini söyleyen Demirtaş, "Onlara insanlığı öğreteceğiz' dedi. 

'KARALAMA KAMPANYASI YÜRÜTÜLÜYOR'

Diyanet ve Kabe ile ilgili tartışmalara dikkat çeken ve söylemediği bir cümle üzerinden kendisine yönelik iftira ve karalama kampanyasının yürütüldüğünü belirten Demirtaş, "Buradan kendilerine çağrı yapıyorum. Bunu söylediğime dair bir görüntü bir ses kaydı yok mu? Onu yayınlayarak bir dinleyin. Ona rağmen bu kampanyayı sürdüreceksiniz o sizin küçüklüğünüzdür" dedi. 

'KABENİZİN PARA OLDUĞUNU BİLİYORUZ'

Din tüccarlığı ile karalama kampanyasının yürütüldüğünü söyleyen Demirtaş, "Yalanlarınızı her gün tekrarlamaya ve teşhir etmeye devam edeceğiz" diye belirtti. Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz sizin kabenizin para olduğunu peşin biliyoruz. Merak etmeyin. Gerçek kabenin neresi olduğunu siz göreceksiniz. Hiçbir zulüm hükümeti ve zalim devleti, hiçbir efendi tarih boyunca baki kalmamıştır. Gün gelmiş o ezilenler onları tahtan indirmeyi bilmiştir. Onlar bu felaket ile karşı karşıyalar. 7 Haziran'da HDP'nin parlamentoya gitmesi hırsızlığın, soygunun bitmesi günüdür." 

'TAKSİM'İ İŞKENCEHANEYE ÇEVİRDİLER'

1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmaya çalışan işçi ve emekçilere yönelik yaşanan müdahale ve gözaltıları hatırlatan Demirtaş, "Hala o insanlar suçlanıyor. Taksim'e çıkmak suçmuş gibi o işçi ve emekçiler suçlanıyor. Almış oldukları tedbirler yetmiyor gibi kendilerine bağlı sivil güç ile Taksim'i işkencehaneye çevirdiler" tepkisinde bulundu. Demirtaş, HDP'nin güçlü bir şekilde parlamentoya girmesi halinde, Taksim yasağının tarihe karışacağını sözlerine ekledi. 

'SELAHATTİN EYYÜBİ YAŞIYOR OLSAYDI ŞÜPHESİZ HDP'DE OLURDU'

Demirtaş, konuşmasının devamında, AKP hükümetinin bu seçimlerde dürüst siyaseti hesaba katmadığını söyledi. Başbakan Davutoğlu'nun bir daha kendisine "Selahattin" demeyeceğinine dönük sözlerini hatırlatan Demirtaş, "Evet 40 gün daha sabrederse bana sayın Başbakan diyecek" dedi. Bu sırada hep bir ağızdan "Demirtaş Başbakan" sloganı atıldı. "Selahattin" isminin tarihselliğini iyi bildiğini söyleyen Demirtaş, rahmetli dedesinin Selahttin Eyyübi'den feyz alarak kendisine Selahattin ismini verdiğini kaydetti. "Selahattin gibi olmayı hedefliyoruz" diyen Demirtaş, Kudüs'te bütün inançları bir arada yaşatmayı başaran Selahttin Eyyübi'nin bugün yaşıyor olsaydı şüphesiz HDP'de yer alıyor olacağını kaydetti. 

'ELDE KUR-AN OY İSTİYORLAR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinde Kur-an ile alanlara çıkmasına da tepki gösteren Demirtaş, "Meydanlarda elinizde Kur-an ile oy toplamaya çalışmak işe yaramayacaktır. İnşallah içindekileri okumuşsunuz dur. Çünkü ilk emri okudur, çal değildir" diye belirtti. 

Yapılan konuşmaların ardından gece müzik eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ressamları anlatan filmler Modern’de

SONRAKİ HABER

Gazeteci örgütlerinden çağrı: Gazetecilik için ayağa kalk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...