03 Mayıs 2015 18:52

Ressamları anlatan filmler Modern’de

Paylaş

İstanbul Modern Sinema, “Ressam ve Resim: Mehmet Güleryüz Retrospektifi” sergisine paralel bir film programı sunuyor. Ressam ve resim ilişkisini inceleyen, tarihte iz bırakmış ressamların iç dünyalarına, özel hayatlarına bakan, resmin sanatsal referanslarından satış pratiğine çeşitli unsurlarını ele alan filmler hem ressamların korku ve tutkularını, hem de yaşadıkları dönemin sanatla ilişkisini yansıtıyorlar.

Seçkide öne çıkan filmler arasında, Mike Leigh’in empresyonizm akımının öncülerinden J.M.W. Turner’ın hayatından bir kesiti anlattığı “Bay Turner” (Mr. Turner), 1950’li yıllarda çizdiği kendine has iri gözlü çocuk tablolarıyla tanınan Amerikalı Ressam Margaret Keane’in eşiyle yaşadığı güç mücadelesini konu edinen “Büyük Gözler” (Big Eyes), yarım kalmış bir tablonun dünyasında geçen Fransız animasyonu “Mutluluğa Boya Beni” (Le Tableau) yer alıyor. 

BAY TURNER

Usta Yönetmen Mike Leigh en son 1999 yılında çektiği Topsy-Turvy filmi ile İngiliz sanat tarihinin en önemli Opera Yazarı Gilbert ve büyük Bestekar Sullivan’ın hayat hikayesini anlatmıştı. Yönetmen bu filmi ile de İngiliz resim sanatının büyük isimlerinden J. M. W. Turner’ın hayat hikayesini anlatıyor. Filmde Timothy Spall ,  Richard Bremmer ,  Jamie Thomas King ,  Tom Wlaschiha ve Lesley Manville rol alıyor. 

BİG EYES

1950’li yıllarda çizdiği kendine has iri gözlü çocuk tablolarıyla tanınan Amerikalı ressam Margaret Keane’in, eşi Walter Keane ile yaşadığı güç mücadelesini beyazperdeye taşıyan film, Keane çiftinin aralarındaki iktidar gerginliğini konu alan biyografik bir uyarlama. Karısının göze çarpan yeteneğini ve ortaya koymuş olduğu orijinal eserleri satış stratejisi adına sahiplenen Walter Keane, para ve şöhreti yakaladıktan sonra eşi Margaret’ı gölgede bırakır. Yaptığı tabloların birisi için bile “Benim tablom!” diyemeyen Margaret, kocasının baskısına karşı çetin bir savaş verecektir. 
Tim Burton’ ‘Ed Wood’dan sonraki en kişisel filmi” olarak yorumlanan filmin başrollerini Amy Adams ve Christopher Waltz paylaşırken, senaryo Scott Alexander ve Larry Karaszewski’ye ait. Filmin müziklerinde Danny Elfman imzası var.

MUTLULUĞA BOYA BENİ

Yarım kalmış bir tabloda çiçek bahçeleri içinde bir şato ve uzayıp giden bir orman... Nedense bir ressam bu manzarayı ve çizdiği 3 karakteri yarım bırakmış: boyanması bitmiş Toupins, birkaç rengi eksik kalmış Pafinis ve sadece eskiz çizgilerinden ibaret Reufs. Aralarında en güçlüsü olduğunu fark eden Toupins bir anda resmin kontrolünü eline alır. 
Yarım kalan resme uyum ve düzenin gelmesi ancak ressamın resmini bitirmesiyle mümkündür; fakat asıl can alıcı soru da buradadır: Ressama ne olmuştur? Neden resmini tamamlamadan gitmiştir? 
Animasyonun yönetmenliğini aynı tür kısa filmleriyle tanınan Jean-François Laguionie üstleniyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Saraya 60 TIR çiçek getirildi mi?

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Kur-an'ın ilk emri okudur çal değildir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...