03 Mayıs 2015 17:57

Avukat Gülizar Tuncer: Polis gözaltına alırken de sonrasında da işkence yaptı

Paylaş

Avukat Gülizar Tuncer 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü’nü Taksim’de kutlamak isteyen işçi ve emekçilere saldıran polisin gözaltı yaparken de sonrasında da işkence yaptığını belirtti

Öncelikle ilk günden itibaren gözaltılarda yaşanan işkencelerin artarak devam ettiğini vurgulayan Tuncer; “Gözaltına alınırken yapılan coplu saldırılar, tekmelemeler, ters kelepçe uygulaması, çeşitli biçimlerde insanların darp edilerek yerlerde sürüklenmesi biçimindeki işkence ve kötü muamele uygulamalarının dışında araçlarda bekletilirken ve karakollarda da işkence görmeye devam ettiler. Özellikle polis araçlarında-ki bunların büyük çoğunluğu otobüslerdi- saatlerce ters kelepçeli biçimde bekletilen insanlara su ve yiyecek dahi verilmeyişi, tuvalet vb. ihtiyaçlarının gecikmeli olarak yerine getirilmesi, sürekli biçimde aşağılanmaları, hakaret ve tehditlere maruz kalmaları, bütün bu uygulamalara karşı çıkanların saldırıya uğramaları sıkça tanık olduğumuz uygulamalardı” dedi.

‘POLİS AVUKATLARIN ÜSTÜNE ARAÇ SÜRDÜ’

Beşiktaş’ta daha ilk gözaltılar olduğunda 4 otobüs dolusu insanın bulunduğu araçlardan yalnızca birinde bulunanların isimlerini alabildiklerini diğerlerinin isimlerini bile almalarına  izin verilmediğinin altını çizen Tuncer; “Bu adam kaçırma uygulamasına karşı çıkan avukatların üzerine polis amirinin ‘ezin bunları’ talimatı üzerine araçların sürülmesi, sonrasında ‘gözaltına alın hepsini’ talimatının üzerine avukatların kalkanlı polislerce etrafının çevrilerek darp edilmeleri, tekmelenip yumruklanmaları ve devamında da vatandaki emniyet müdürlüğünde otobüslerde yaşanan işkencelere karşı çıkan Recep Sancaktar adlı avukat arkadaşımızın kafasından yaralanması özellikle belirtmemiz gereken durumlardan biri” diye konuştu. 

‘SAVCILAR AVUKATLARA HAKARET ETTİ’

Avukatların adliyede günlerdir dilekçe vermek ve dosyaları inceleyebilmek için nöbetçi savcı bulamadığını ifade eden Tuncer şunları söyledi; “Bulduğumuz savcılar da polisleri aratır vaziyette avukatların üzerine yürüyerek ‘çıkın dışarı lan’ biçiminde konuşmaları, savcı ve hakimlerin katiplerinin dahi bizi kalemlerden kovmaları, adliye koridorunda sürekli biçimde itilip kakılmamız, polis zoruyla dışarı atılmamız, bu hukuk dışı uygulamalara karşı hiç bir şekilde muhatap bulamayışımız, dilekçelerimizin elimizde kalması ayrı bir sorun” 

‘GÖZALTINDAKİLERE İŞKENCE YAPILDI’

Gözaltındaki insanların hangi karakola veya şubeye götürüleceklerinin belli olmayışından ötürü sürekli biçimde oradan oraya taşındığını belirten Tuncer; “Her gittikleri yerde saatlerce araçta bekletilmeleri ayrı bir eziyet iken araçların içinde işkencelere maruz kalmaları Akman Şimşek adlı sendikacının kolunun kırılması, aralarında ağır yaralı biçimde getirilen U. O. U.'nun da olduğu  18 yaşından küçük 6 çocuğun tüm ısrarlarımıza rağmen hastaneye götürülmeyip saatlerce araçlarda bekletilmeleri bunun örneklerinden.

Yine yapılan işkencelerin en çarpıcı örneklerinden biri  HDP 2. bölge 5. sıra milletvekili adayı Dr. Salih Şahin in yaşadıkları. Biliyorsunuz 1 Mayıs günü Beşiktaş’ta yerlerde sürüklenerek tekmelenerek gözaltına alınmıştı. Televizyondaki görüntülerin dışında Beşiktaş’ta gözaltına alındığında ağzını kapatmaya çalışıp bileklerini arkadan kıracak gibi büktükten sonra yere yatırmışlar ve o haldeyken ortaya atmışlar ve onlarca polis gelip gidip tekmelemiş. Salih yıllar önce siyasi şubede gözaltındayken ağır işkenceler görmüş ve kaburga kemikleri kırılmıştı, karaciğerinde sorun var ve yüksek tansiyon hastası. ancak ona iki gün boyunca (dün gece verebildik) ilaçlarını veremediğimiz gibi sürekli biçimde işkence yaptılar. Onları ilk aldıklarında 6 saatten fazla bir zaman Beşiktaş’ta araç içinde ters kelepçeli biçimde beklettikten sonra önce ‘Vatan’daki güvenlik şubeye götürüyoruz” dediler. ancak orada da araç içinde bekletip 22.00 sıralarında ifadeleri alınıp bırakılmak üzere Beşiktaş Karakoluna getirdiler, karakolda bir saatten fazla bir zaman tuttuktan sonra tekrar Vatan’a götürdüler. Ama orada da araçtan indirilmeyip gece 24.00 den sabah 05.00 e kadar araçlarda bekletilmişler. 05.00-05.30 civarı ise aracın içindeki 14 kişiye işkence uygulanmış..06.30 civarı Çağlayan Adliyesi’ne getirilmişler ve 09.00 civarı Şişli Etfal Hastanesi’ne götürülmüşler. Çağlayan Adliyesi’nde saat 15.00’e kadar araçların içinde aç susuz bekletilmişler, daha sonra adliyenin nezaretine atılmışlar

Gözaltındakilerin bize anlattığına göre vatandayken saat 05.00 civarı araca gelen ve içerdekilere hakaret ve tehditlerde bulunan polislere Salih Şahin bağırarak tepki gösterince iki polis Salih’in kollarından tutmuş, diğeri kafasından  tutmuş, öbürleri de tekmelerle ve dirsekleriyle vücudunun değişik bölgelerine şiddetli biçimde vurmuşlar. ağrıları arttığı için ağrı kesici de götürdük. Yani gözaltına alınırken yaşananların dışında araçlarda devam eden işkenceler de önemli” diye konuştu

ADLİYELER KARAKOL OLARAK KULLANILDI

Avukat Gülizar Tuncer adliye binasındaki savcılığa veya mahkemeye çıkarılmak üzere geçici bir süreliğine bekletilenlerin konulduğu nezarethanelerde günlerdir gözaltındaki insanların bekletildiğini söyleyerek adliyelerin karakol olarak kullanıldığını, polis amirlerinin isterlerse parelelcilere yaptıkları gibi 7-8 gün daha tutabileceklerini söylediklerini dile getirdi. 

GÖZALTINDAKİLERİN AÇLIK GREVİNDE

Kriz merkezine gelen rakamların son durum itibariyle 459 olduğunu vurgulayan Tuncer şunları söyledi; “İlk gündeki listelerimizde var olan rakam sürekli artıp azalıyor, ancak bu yanıltıcı olmasın çünkü ilk günden itibaren pek çok insan -çocuk bürolardaki çocuklar da dahil- karakollardan savcılık talimatıyla serbest bırakıldılar ve yeni gözaltılar da oldu. Bu yüzden sayı sürekli artıp azalıyor.  Dün gece itibarıyla elimizdeki listelerde mevcutlu olanlar: Çağlayan adliyesi 51, Vatan’daki İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube 85, Terörle Mücadele 86, Gayrettepe 47 bunlar halen tutuluyorlar. Bu toplu gözaltıların dışında sürekli biçimde Nurtepe, Okmeydanı gibi farklı yerlerden gözaltılar yaşanıyor, bunlardan dün adliyeye getirilen 3 kişi bırakıldı 5 kişi tutuklandı. Beyoğlu Çocuk Şube’den getirilen 16 çocuk serbest bırakıldı. Yine dün Gaziosmanpaşa’dan alınan BHH üyesi 23 kişi bugün adliyeye getirildi, Komünist Parti’den alınan 33 kişi de adliyeye getirildi. yani rakamlar sürekli değişiyor, 1 Mayıs gözaltıları da devam ediyor.

Ancak gözaltındakilerin durumları hiç iyi değil. Şubedekiler de kötü durumda ama adliyenin 7. bodrum katında pis ve havasız yerlerde tıkış tıkış vaziyette tutulanlar daha kötü. Bir kısmı da açlık grevinde. Onlara dün su şeker, tuz ve limon götürdük” (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Kocamustafapaşa'da BHH standına yapılan saldırı protesto edildi

SONRAKİ HABER

Karşı Lig: 1 Mayıs'ta gözaltına alınanlar serbest bırakılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa