04 Ağustos 2011 11:01

Bozdağ: YAŞ’taki oturma düzeni kalıcı olacak

YAŞ’taki oturma düzenini yorumlayan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Başbakanın ortağı, eş başkanı yoktur. Çünkü YAŞ’ın başkanı başbakandır” dedi.Gazeteci Ömer Şahin’in Kanal A daki “Görüş Farkı” programına katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, hükümetin bundan sonra

Bozdağ: YAŞ’taki oturma düzeni kalıcı olacak
Paylaş

YAŞ’taki oturma düzenini yorumlayan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Başbakanın ortağı, eş başkanı yoktur. Çünkü YAŞ’ın başkanı başbakandır” dedi.

Gazeteci Ömer Şahin’in Kanal A daki “Görüş Farkı” programına katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, hükümetin bundan sonra atacağı adımların sinyalini verdi.

Genelkurmayı Milli Savunma Bakanlığına bağlamak istediklerini belirten Bozdağ, şöyle dedi: “Genelkurmay ne başbakana ne de ‘Başkomutanı’ olan cumhurbaşkanına bağlı değil. Sadece başbakana karşı sorumlu. Bağlılığın olmadığı yerde sorumluluk ne kadar olur? Bu demokrasi açısından bir ayıptır. Bu ayıbın uzlaşma zemininde düzeltilmesi, demokratik devletlerde olması gereken yer nereyse onu temin etmek hepimizin görevidir.”
Bu konunun anayasa değişikliği görüşmelerinde gündeme geleceğini ifade eden Bozdağ, uzlaşma sağlanması durumunda gerekli adımların atılacağına dikkat çekti.

Askeri yargı-sivil yargı ayrımının demokratik olmadığına işaret eden Bozdağ, “Devlet bir tane ise yargıda bir tanedir. İki tane yargı olmaz. Yargının tekliği, devletin de tekliğini gösterir” dedi. Bozdağ, Mecliste uzlaşma sağlanması durumunda askeri yargının kaldırılması ve yargı birliğinin sağlanmasından yana olduklarını da kaydetti.

KOMUTANLARIN İSTİFASI

TSK’daki istifaları da değerlendiren Bozdağ, “Bu tavrı millet doğru karşılamadı. Komutanların emeklilik talebi sonrası kamuoyunda memnuniyet çıktı” dedi. Geçmiş yıllarda “Genç subaylar rahatsız” manşetleri atıldığına dikkat çeken Bozdağ, “TSK’da huzursuzluk olduğunu düşünmüyorum. Olsaydı kamuoyuna yansır, yansıtılır, emareleri ortaya çıkardı” dedi.

OTURMA DÜZENİ

Bozdağ, YAŞ toplantısında Başbakan Erdoğan’ın masanın başında tek başına oturmasının geçici değil, kalıcı bir görüntü olacağını savundu. Başbakan ile genelkurmay başkanının yan yana oturmasının kanun ve teamül değil, fiili durum olduğunu ileri süren Bozdağ, “O görüntü doğru değildi. Başbakanın ortağı, eş başkanı yoktur. Çünkü YAŞ’ın başkanı başbakandır” dedi.

Bozdağ, 30 Ağustos törenlerinde TBMM Başkanı ve başbakanların ev sahibi olan Genelkurmay başkanlarını beklemesi ve sıraya girmesi uygulamasının da kalktığını söyledi. Bu konuda daha önceden yapılan bir düzenleme olduğunu söyleyen Bozdağ, ilk uygulamanın önümüzdeki 30 Ağustosta olacağını kaydetti.

Tutuklu subayların Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörle mücadelesinde bir zafiyete yol açmayacağını savunan Bozdağ, başka ülkelerle karşılaştırıldığında TSK’da general, subay fazlalığı olduğunu belirterek, şöyle dedi:
“Terörle mücadele dahil pek çok alanda sevk ve idareyi yapacak olgunlukta subay, general, astsubayımız vardır. Görevlerinin de başındadırlar. Boşluk da yoktur.”

Bozdağ, cezaevinde tutuklu olan subaylardan hiçbirisinin görevleriyle ilgili suç iddialarından dolayı içeride olmadıklarına da dikkat çekti. (ANKARA)


‘27 NİSAN E-MUHTIRASI ÇÖPE ATILMIŞ BİR BELGEDİR’

27 Nisan e-muhtırasının Genelkurmay Başkanlığı’nın İnternet sitesinden halen kaldırılmamış olmasını da değerlendiren Başbakan Yardımcısı Bozdağ, şunları söyledi: “27 Nisan e-muhtırası hükümet tarafından yırtılmış, layık olduğu yere, çöpe atılmış bir belgedir. Kıymeti harbiyesi de yoktur. Orada durmasının, kaldırılmasının bir anlamı yoktur. O bir utanç belgesi olarak nerede durursa dursun. Herkes nezdinde çöpteki bir kağıt parçasıdır.”

ÖNCEKİ HABER

Mahkeme ATO’yu ‘yetkisiz’ buldu!

SONRAKİ HABER

AKP’nin Yeni Konsepti: Milli Beraberlik vs.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...