03 Mayıs 2015 08:41

Askerlerin kaldırdığı Lenin heykelini halk yerine koydu

Ukrayna askerlerinin Novoazovsk kentinde parçalamak üzere yerinden kaldırdığı Lenin heykelini kaçırarak aylarca saklayan halk topladığı paralarla heykeli restore ederek törenle yerine geri koydu.

Paylaş

Okay DEPREM
Novoazovsk

Ukrayna askerlerinin Novoazovsk kentinde parçalamak üzere yerinden kaldırdığı Lenin heykelini kaçırarak aylarca saklayan halk topladığı paralarla heykeli restore ederek törenle yerine geri koydu.
 
Ukrayna’nın başkenti Kiev’in ünlü “Meydan”ında 2013 sonunda başlayan gösteriler esnasında meşhur Lenin Heykeli’nin aşırı sağcı-ırkçı güruh tarafından yıkılıp parçalanması ile başlayan tarihi anıtlara dönük vandalizm kampanyası, 2014’ün şubatındaki yönetim değişikliğinin ardından tüm ülkeye yayıldı. Bölgenin sayısız yerleşim biriminde Lenin ve genel olarak Sovyetler Birliği kahramanlarına ait yüzlerce heykel Ukrayna Hükümeti’nce desteklenen gruplar tarafından harap edildi.

1 YIL İÇİNDE 500 ANIT YIKILDI

Yakın zamanda Ukrayna Kültür Bakanı ve aynı zamanda insani yardımdan sorumlu Başbakan Yardımcısı Vyaçeslav Kirilenko’nun yaptığı açıklamaya göre 2014 yılı boyunca 500 küsur anıtı yok edildi. Kirilenko, kendisine bağlı ilgili birimlerin, ‘komünist liderlere’ ait heykellerin yerlerinden indirilip sökülmesine dönük tüm ‘toplumsal inisiyatifleri’ destekleyeceklerini söylemişti.  

UKRAYNA’YA MEYDAN OKUMA TÖRENİ

Ukrayna Hükümeti’nin bu tavrına karşı Ukrayna’dan ayrılan Donbass bölgesinde bir kente Lenin Heykeli dikilerek hükümete sembolik bir yanıt verildi. Bölgedeki en büyük liman kenti Maryupol’a 40 kilometre mesafede yer alan yerleşim birimi Novoazovsk’ta, Donetsk Halk Cumhuriyeti Komünist Partisi (KP-DNR) ile Rusya Federasyonu Komünist Partisinin (KPRF) yardımları ile Ukrayna askeri birlikleri tarafından indirilen Lenin Heykeli büyük bir törenle yerine geri dikildi.

HALKI HEYKELİ KAÇIRIP, SAKLADI

Heykelin hikayesi ise dikkat çekici: Novoazovsk’taki Lenin Heykeli geçtiğimiz yaz sonunda Ukrayna askerleri tarafından yerinden indirilerek geçici olarak bir yere konuldu. Anıt parçalanmak istenirken Novoazovsklu sivil halkın inisiyatifiyle heykel bulunduğu yerden kaçırılarak aylar boyu saklanılacağı gizli bir mekana taşındı. Kent Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) ve YeniRusya Orduları tarafından alındıktan sonra vatandaşlarca özel bir fon oluşturulur. Bölgenin en yoksul ve zor zamanında, binlerce insan ceplerinden verebildikleri paraları KPRF’in maddi desteğiyle de birleştirerek, kısmen hasar gören anıtı restore ettirir.  

BÜYÜK AÇILIŞ

Rusya’dan verilen teknik yardımın da sayesinde anıtın onarılarak açılışı gerçekleştirildi.

KPRF merkez komitesi üyeleri aynı zamanda Rusya Devlet Duması Milletvekilleri Kazbek Taysayev, Vladimir Rodin, KP-DNR Genel Sekreteri ve DNR Halk Sovyeti Mebusu Boris Litvinov ile KP il başkanının art arda konuşma yaptıkları açılış törenine, Makyeevka’dan gelen, DNR’in tek kent orkestrası çaldığı ezgilerle renk kattı. Görkemli açılış bölgede büyük etki yarattı.     

ÖNCEKİ HABER

Şên köylüleri HES'e isyan etti

SONRAKİ HABER

Edincik'te kuş gribi karantinası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa