02 Mayıs 2015 12:01

'Cumartesi Annelerinin yüreğine dokunmadan barış gelmez'

Paylaş

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle adalet arayışlarını sürdüren Cumartesi Anneleri eylemine katılan HDP İstanbul Milletvekili Adayı Pervin Buldan, adı faili meçhullerle anılan Eski MİT Başkanı Mehmet Eymür'ün faili meçhullerle ilgili itiraflarını hatırlatarak, "Cumartesi Anneleri'nin yüreğine girmeden, dokunmadan bu ülkeye gerçek anlamda bir barış asla ve asla tesis edilemeyecektir" dedi. 

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri adalet arayışlarının 527'nci haftasında da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. HDP İstanbul Milletvekili Adayı ve İmralı Heyeti'nden Pervin Buldan ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun da katıldığı eylemde, "Failler belli, kayıplar nerede?" pankartı açılarak, gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları ile kırmızı karanfiller taşındı. Cumartesi Anneleri, bu haftaki eylemde Diyarbakır'ın Heribe (Sason Balbaşı) Köyü'nde 1994 yılının Mayıs ayında gözaltına alınarak katledilen Mustafa Erzik'in faillerini sorarak adalet istedi. Eylemde ilk konuşan, 10 Aralık 1981'de gözaltında kaybedilen Nurettin Yedigöl'ün kardeşi Muzaffer Yedigöl, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da emekçilere yönelik uygulanan devlet şiddetini hatırlattı. "Demokrasiyi serbest bırakın, özgürlüğü serbest bırakın" diyen Yedigöl, "Faşizm bir gün sizin de canınızı yakacak ama biz sizin yakanızı asla bırakmayacağız. Faili meçhulleri unutmayacağız, hep sizin kabusunuz olmaya devam edeceğiz" dedi. 

'1 MAYIS'TA KATLEDİLENLER İLE ÖYKÜLERİMİZ ORTAK'

Ardından konuşan Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren de 1 Mayıs'ta uygulanan polis şiddetine değindi. 1 Mayıs 1977 günü 34 emekçinin devlet tarafından katledildiğini söyleyen Eren, "1 Mayıs 1977 bizim için çok anlam ifade ediyor. 1 Mayıs'ta katledilenler ile öykülerimiz o kadar ortak ki, 34 kişi de burada her hafta adalet aradığımız kaybedilen yakınlarımız da aynı devlet terörüyle katledildi" diye konuştu. 

'HER BİRİMİZ İÇİN MEZAR OLDU BU MEYDAN'

Eylemde konuşan HDP İstanbul Milletvekili Adayı ve aynı zamanda bir kayıp yakını da olan Pervin Buldan, "Her birimiz için mezar oldu bu meydan. Sesimize ses verildi ama hukuki irade, siyasi irade Cumartesi Anneleri'nin sesini duymadı, görmedi, tanımadı. Üç maymunu oynadı" dedi. Adı faili meçhullerle anılan Eski MİT Başkanı Mehmet Eymür'ün 10 Nisan günü Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmadaki itiraflarını hatırlatan Buldan, "Ama buna rağmen bu ülkede cinayetler, faili meçhuller hiçbir zaman sorgulanmadı. O nedenle katliamlar, faili meçhuller devam etti. İsyanımız, feryadımız bunadır" diye konuştu. 

'MEZAR BULUNMADAN TAZİYE, YAS BİTMEZ'

Hükümete seslenen Buldan, "Cumartesi Annelerinin yüreğine girmeden, dokunmadan bu ülkeye gerçek anlamda bir barış asla ve asla tesis edilemeyecektir" ifadesinde bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise, "Mezar bulunmadan taziye, yas bitmez. Eğer gerçekten barış arayışı varsa Türkiye Cumhuriyet Devleti'nin, bu meydana adaleti getirmeden toplumsal barışı da mutabakatı da sağlayamaz" dedi.

ASKERLER CENAZEYİ KAÇIRDI 

Haftanın açıklamasını ise Cumartesi İnsanı Gülsüm Kav yaptı. Asker tarafından korucu olmaya zorlanan; ancak kabul etmediği için yoğun baskılara maruz kalan 4 çocuk babası Mustafa Erzik'in Diyarbakır'ın Heribe Köyü'nde 1994 yılının Mayıs ayında köye yapılan baskınla gözaltın alındığını belirten Kav, oğlu da devlet tarafından katledilen Erzik'e oğlunun PKK'liler tarafından öldürüldüğü yönünde ifade vermesi için ağır işkence yapıldığını söyledi. Yalan beyan vermeyi reddettiği için katledilen Erzik'in cenazesinin gözaltına alındıktan 4 gün sonra Batman Çayı'nda bulunduğunu söyleyen Kav, "Aile bedenini teşhis etti. Mustafa Erzik ateşli silahla göğsünden vurularak öldürülmüştü. Bedenindeki izlerden panzere bağlanarak sürüklendiği de anlaşılıyordu" dedi. 

ERZİK DEVLET KAYITLARINDA 'ÇATIŞMADA ÖLDÜRÜLEN 'TERÖRİST'

Erzik'in cenazesinin ailenin bilmediği bir yere defnedildiğini belirten Kan, Erzik ailesinin ve İnsan Hakları Derneği'nin yürüttüğü hukuk mücadelesi sonucunda kemiklerine ulaşılan Erzik'in devlet kayıtlarına ise, "çatışmada öldürülen terörist" olarak geçtiğini vurguladı. Kav, Erzik için adalet istediklerini söyledi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Akıncı, HDP heyetini kabul etti

SONRAKİ HABER

TGC: Vatandaşın gerçeği öğrenmesinden korkmayan bir Türkiye istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...