02 Mayıs 2015 09:05

'Kobanê'yi direndiğimiz gibi yeniden inşa edelim'

Paylaş

IŞİD saldırıları sonucu yıkılan Kobanê'nin yeniden inşası için çağrılar yanıt bulmaya başladı. Diyarbakır'da düzenlenen Kobanê'nin yeniden inşası konferansına Türkiye'den ve uluslararası alandan yüzlerce kişi katıldı. Konferans yürütülen tartışmaların ardından inşa sürecinin startını verecek. Konferansta konuşan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, "Konferanstan çıkan kararlarla beraber, artık kendi topraklarımızı kendimizin inşa edeceğini göstereceğiz" derken DTK Eş Başkanı Hatip Dicle'de eğitimden savunmaya, sağlıktan birçok alana kadar kentin yeniden inşa edileceğini bu konuda Türkiye'nin yardımlar için koridoru biran önce açması gerektiğini vurguladı. Kobanê Kantonu Eş Başkanı Enver Müslim'de tüm kesimlere yaptığı çağrıyla Kobanê'nin kurtuluşunda gösterilen çabayı inşa sürecinde de gösterme ve yeni bir özgürlük kenti kurmaya davet etti.

Türkiye'den ve uluslararası alandan 350 delegenin katılımıyla gerçekleştirilen iki günlük konferansın açılışı dün Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi Konferans Salonu'nda başladı. Konferansa PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Kobanê Kantonu Eş Başkanı Enver Müslim, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek gibi çok sayıda konuğun yanı sıra İHD, TMMOB, EMEP, HDP gibi çok sayıda siyasi parti ve kurum temsilcisi katıldı. "Kobanê'yi yeniden inşa etmek insanlık değerlerine sahip çıkmaktır" başlığıyla düzenlenen konferansa Rojava ve Güney Kürdistan'dan çok sayıda delege de katılırken, KDP'den temsilcileri de  katıldı. Dün ilk olarak "Kobanê savaşının toplumsal ve siyasal sonuçları" başlığıyla tartışmalar yürütüldü. 

Saygı duruşunun yapılmasıyla başlayan konferansta oluşturulan divan Başkanlığı'na DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek getirildi. 

'KOBANÊ DÜNYA KENTİ OLDU'

Yüksek, divan adına yaptığı konuşmada, Kobanê'de yaşamını yitirenleri andığını ve hayatını kaybedenlerin verdiği büyük mücadele gibi yeniden inşa için de büyük çaba sarf edileceğini söyledi. Kobanê'nin kurtuluşunun sadece Kürtlerle değil enternasyonal dayanışma ile başarıldığına vurgu yapan Yüksek, "Bizler yeniden bir bütün olarak Kobanê'nin yeniden inşa edilmesini istiyoruz. Kobanê, dünyanın bir kenti olmuştur. Bu nedenle böylesi bir anlamla yeniden insanlık onuruyla inşa etmek istiyoruz" dedi. 

Daha sonra söz verilen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı, Kobanê'nin zorlu mücadeleler karşısında IŞİD gibi bir barbarlığa karşı direndiğini, bugün bu direnişin tarih yarattığını dile getirdi. Kobanê'nin yeniden inşasının bir insanlık görevi olduğunu ifade eden Anlı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Kobanê düştü düşecek" sözlerini hatırlatarak, "Kobanê tarihi bir direniş gösterdi. 'Kobanê düştü düşecek' deniliyordu. Ancak Kobanê düşmedi ve dünyada bir direniş sembolü oldu. Bu insanlık açısından çok önemli bir tarih yazmıştır" diye konuştu. 

'İNSANLIK VE ONUR KENTİNİ BİRLİKTE İNŞA EDELİM'

Anlı'nın ardından Kobanê Kantonu Yürütme Meclisi Enver Müslim sözü aldı. Müslim, Kobanê'de yaşamını yitiren savaşçıları anarak konuşmasına başladı. Özellikle kadın savaşçıların devrimci bir savaş verdiğini dile getiren Müslim, Arin Mirkan, Zozan, Viyan Peyman ve Sibel Bulut gibi  kadınları bir kez daha andığını söyledi. Kobanê'nin savunulmasının barış ve kardeşliğin savunulması anlamına geldiğini belirten Müslim, "Bir barış tarihi yazılmıştır. Kobanê insanlığın başkenti olmuştur. Kobanê'nin yeniden inşası aynı zamanda bitirilmeye çalışılan Kürt halkının ve kültürünün de yeniden inşası demektir" diye konuştu. Müslim, enternasyonal mücadelenin bu direnişte önemli rol oynadığını anlattı. Özellikle farklı kesimlerden ve ülkelerden Kobanê'yi savunmaya gelenlerin bir insanlık dersi verdiğini kaydeden Müslim, "Kobanê bir insanlık ve onur şehri olmuştur. Bu onuru ve insanlığı daha fazla büyütmek istiyoruz ve aynı çabaların yeniden inşa için gösterilmesini istiyoruz. " dedi. 

 

'YARDIMLAR İÇİN SINIR BİRAN ÖNCE AÇILMALI'

DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle de  Kürt halkının yıllardır katliamlara uğradığını ve bu kez IŞİD eliyle yok edilmek istendiğini ancak kadın, erkek, genç yaşlı binlerce kişinin verdiği savaşın bunu geri püskürttüğünü söyledi. Bu mücadeleden onur duyduklarını belirten Dicle, Kobanê'de Stalingrad direnişinin yeniden yaşandığını ve bu direnişin de bir tarih yazdığını anlattı. Çok sayıda destek ve katılımlar ve peşmergenin desteğiyle destan yazıldığını belirten Dicle,"Kobanê insanlık ve onur kenti olarak yerini aldı" dedi. Yapılan konferansın yoğun çabalara vesile olmasını isteyen Dicle, Kobanê'de eğitimden savunmaya, sağlıktan birçok alana kadar kentin yeniden inşa edileceğini bu konuda Türkiye'nin yardımlar için koridoru biran önce açması gerektiğini vurguladı. Dicle, "Güney Hükümeti de Rojava'yı resmi olarak tanımalıdır" dedi. 

ASYA ABDULLAH: BU KONFERANS TARİHİ BİR KONFERANSTIR

PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, " Bugün Şengal ve Kobanê'yle devam eden katliamlara karşı bir aradayız. Kobanê kendi direnişiyle ulusal direnişin öncülüğünü yaptı. Dört parça Kürdistan'dan gelen genç kadın ve erkekler Kobanê'de hayatını kaybetti. En büyük birlik örneği Kobanê'de dökülen dört parça Kürdistan'dan gençlerin direnişinin kanıdır. Biz farklı fikirleri konuşurken gençler Kobanê'ye sahip çıktı ve biz Kürtlere en güzel örneği sundu. Bu ayrıntıyı kaçırmamamız gerekiyor ve onların mesajını iyi okumamız gerekiyor. Kürt gençlerinin göstermiş olduğu bu direnişi bir miras olarak görüyor ve inşa çalışmasıyla ulusal birliğimize bu şekilde sahip çıkmalıyız" diye konuştu. Bu konferansın ayrımsız Kürt halkı için ulusal bir konferans olduğunun altını çizen Abdullah, "Bu konferans tarihi bir konferanstır. Bugün bu konferansla tarihi bir sorumluluk, geliştirilecektir. Bu konferansta tartışılacak olan öneri, fikir ve düşüncelerle  önemli kararlar çıkacaktır. Bu konferans bütün bölge güçleri için ve komşu ülkeler için önemlidir. Kapalı sınır kapıların açılması, kapılar üzerine oluşturulan siyasetten vazgeçilmelidir. Rojava, 5 yıldır savaşın içerisinde kendi imkanlarıyla kendi devrimini geliştiriyor. Kendi bölgesini koruyabildi. Bu yüzden de demokratik Suriye'nin önünü açılması için kapıların biran önce açılması gerekir. Bütün güçler ve sivil toplum örgütleri hepsi el ele verip özellikle Kobanê için 24 saat açık kalacak bir sivil kapının açılması gerekiyor ki Kobanê için gerekli olan her şeyin buradan geçmesi gerekiyor" diye konuştu.

'KÜRTLER ULUSAL BİRLİĞİYLE KOBANÊ'Yİ İNŞA EDECEK'

KNK Temsilcisi Rizgar Gaffur da Kürtlerin ulusal bir birlik istediğine vurgu yaptığı konuşmasında, "Artık Kürt halkının birliğinden bahsediyoruz. Artık kanıtlanmıştır ki Kürtler ulusal birlik istiyor. Tarihte katliamdan soykırımdan başka bir şey değildi, ama artık bir araya gelip birlikte çalışıyoruz. Artık sorunları nasıl çözebileceğimizi tartışıyoruz. Bu noktada birliğin önemi büyüktür" dedi. Gaffur, 
Kürtlerin birliği her parçada çok önemli, Artık sorunlar çıkınca değil, öncesinde de bir araya gelmeliyiz. Kürt halkı Kobanê halkı direndi şehit verdi ve sonra uluslararası güçler desteğe geldi. Kürtler burada kendilerini koruyacaklarını kanıtladılar. Bu çok önemlidir. Bu perspektifle Kobanê'nin inşasını hep birlikte yapalım" diye konuştu. Açılış konuşmaların ardından  Kobanê direnişinden kesitlerin yer aldığı bir belgesel gösterimi izlendi. Konferans bu günde inşa için somut planların tartışılacağı gündemlerle devam edecek. (Diyarbakır/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu Gazete çıktı

SONRAKİ HABER

1 Mayıs gözaltılarına polis, savcı ve doktor şiddeti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa