01 Mayıs 2015 17:53

Adana en kalabalık 1 Mayıs’ı yaşadı, şehir 1 Mayıs’ı hisseti

Paylaş

Halil İMREK

Adana’da 1 Mayıs bu yıl diğer yıllardan farklı kutlandı. Bu fark hem 1 Mayıs’a katılım olarak hem güzergâh olarak hem de alanda ayrılmayan kitle ile kendini gösterdi. Geçtiğimiz yıllarda 1 Mayıs için Mimar Sinan Açık Hava önünde toplanılır ve buradan uzun bir yürüyüş güzergâhından sonra Uğur Mumcu Meydanı (İstasyon alanına) gelinirdi. Bu uzun yürüyüş güzergâhı Adana sıcaklarını da düşününce hem yorucu olurdu hem de halktan ve gözlerden uzak bir güzergâhtı. Dolayısıyla Adana’da 1 Mayıs yeterince hissedilmez ve kente yayılmazdı.

Bu yıl miting alanı aynı yerdi ancak şehir merkezinin iki ana ve en işlek caddesinden yüründü. Öncesinden her sendika ve siyasi parti dernek kendi kurumu ve çarşının başka noktalarında toplandı. Küçüksaat, Beş Ocak Meydanı, Sun Sinema Sokağı, İnönü Caddesi Türk İş önü vb. birçok alan 1 Mayıs için ilk toplanma durakları oldu.  Ve herkes sloganlarla ana toplanma noktalarına geldi. İnönü parkı ve Seyhan Belediyesi ana toplanma noktaları oldu. Buralarda 1 Mayıs Emek ve dayanışma bayramını gösteren renkli görüntülere yaşandı. Böylece bu yıl Adana’da şehir 1 Mayıs’ı hissetti, yaşadı.

İnönü parkında toplanan kitle Atatürk caddesinden, Seyhan Belediyesi önünde toplanan kitle ise Ziyapaşa bulvarından Uğur Mumcu Meydanına yürüdü. Bu iki cadde de şehrin en işlek caddesiydi ve bu caddeler sağlı sollu olarak apartman ve işyerlerinin dizili olduğu yerlerdi. Sürekli apartmanlardan alkışlı ıslıklı destekler geldi. 

Ambar, kargo işçileri sendikaları TÜMTİS ile en kalabalık işçi sendikasıydı. Yol İş, Demir Yol İş, Petrol İş, Türk Harb İş, Koop İş, Belediye İş, Tarım İş ve Tez Koop İş gibi birçok sendika Türk İş Konfederasyonu arkasında yerini almışlardı. TÜMTİS dışında Tez Koop İş üyesi işçiler çocukları ile önce kortej oluşturmuşlardı. İşçi çocukları Tez Koop İş’i renkli ve canlı kılmıştı.

DİSK’e bağlı Genel İş, Devrimci Sağlık İş, Lastik İş ve Emekli Sen, Sun sinema sokağı Disk Bölge önünde toplanmışlardı. Genel İş sendikası kadrolu bütün işçi üyelerini katmıştı. Katılımı ile göz doldurmuştu. Dev Sağlık İş ise Tez Koop İş gibi çocuk katılımı ile dikkat çekiyordu. Petka Kalıp’ta çalışan ve Sendikalaşıp TİS imzalayan Lastik İş üyesi genç işçiler ilk kez 1 Mayıs’a katılıyorlardı. Sayıları az da olsa 1 Mayıs’a katılmanın heyecanını yaşıyorlardı. 

KESK’e bağlı Eğitim Sen en kalabalık memur sendikasıydı onu SES, BES ve diğer sendikalar takip etti.

SEYHAN BELEDİYESİ TAŞERON İŞÇİLERİ

Seyhan Belediyesinde taşeron bünyesinde çalışan temizlik işçileri 1 Mayıs’a damgasını vurdu. Ancak işçiler sendikasız ve Seyhan Belediyesi organizasyonu ile katılmış görünüyorlardı. Zira “İşçi dostu Zeydan Karalar” pankartı buna örnekti. İşçilerin bu kadar kitlesel olarak 1 Mayıs’a katılmaları kuşkusuz anlamlı ve önemliydi. Ancak işçiler sabah 05.00-06.00’da işe gitmiş ve ardından öğleden sonra 1 Mayıs’a gelmişlerdi. Taşeron işçileri sendikasız ve iş güvencesizlerdi. İşçiler işverene dayalı olurlarsa bu yıl işveren 1 Mayıs’a katar ama başka zaman da katmayabilir. Veya işveren değiştiğinde bu durum ortadan kalkar. İşçiler yöneticilerinden kopmadıkça, sendikalaşıp iş güvencelerini sağlamadan sorunlarını çözemezler. Bununda yolu taşerona karşı mücadele vermek ve sendikalaşmaktan geçiyor. 

Siyasi partilerden HDP en kitlesel katılım sağlayan partiydi. Emek Partisi ve Emek gençliği HDP’den sonra katılımı ile dikkat çekti. Yine CHP, SYKP, ESP, KP, SDP-Devlis, Halkevleri, Birleşik Haziran ve çok sayıda sol sosyalist grup ve yöre derneği katılım göstermişti.

Adana Spor ve Demir spor ile Çarşı grubu taraftarları da 1 Mayıs’a coşku kattılar. 

Adana’nın en kalabalık 1 Mayıs bu yıl yaşandı. Katılımın 20 bin civarında olduğu konuşuluyordu. Önceki yılları katlamıştı. 1 Mayıs’a bu kadar yoğun katılımın olmasını kimi seçimlere denk gelmesine bağlıyordu. Kimi AKP zorbalığına karşı herkeste bir tepkinin oluştuğunu ve bunun 1 Mayıs’a yansıdığını söylüyordu. 

Sonuç olarak; ülkemiz yeni bir dünyanın sancılarını yaşıyor. İşçiler, emekçiler, ezilen halklar; kapatıldıkları bu kör kuyudan bir çıkış arıyor, bir çıkış… Çıkış işçilerin emekçilerin tarihinde. Çıkış 1 Mayısı yaratan sınıf kardeşlerimizin gösterdiği yolda. İşçiler, Kürt ulusu, kadınlar, Aleviler, toprağını savunan köylüler, bilimsel eğitim isteyen gençler… Ülkenin bütün ezilenleri, başka bir hayat için tek tek mücadele edenler 1 Mayıs günü birleşti. 1 Mayıs’ta her türlü sömürü ve baskıya son vermedikçe kurtulamayacak olan işçi sınıfı aynı zamanda bu mücadeleleri birleştirecek tek sınıf olduğunu bir kez daha gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

Kriz Merkezi : 356 kişi özgürlüğünden mahrum bırakıldı

SONRAKİ HABER

Beyaz yakalılar 1 Mayıs’ı kutladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...