01 Mayıs 2015 13:06

Hak-İş ve Memur Sen işçi sorunlarını görmezden geldi

Hak-İş ve Memur-Sen, 1 Mayıs’ı Konya Şehir Meydanı’nda kutladı. Kutlamalara, her yıl binlerce işçinin iş cinayetlerine kurban gittiği, ağır çalışma koşullarının dayanılmaz hale geldiği, işçilerin sefalet ücretine mahkum edildiği bir ülkede değilmişçesine bir hava hakimdi.

Paylaş

Hak-İş ve Memur-Sen, 1 Mayıs’ı Konya Şehir Meydanı’nda kutladı. Kutlamalara, her yıl binlerce işçinin iş cinayetlerine kurban gittiği, ağır çalışma koşullarının dayanılmaz hale geldiği, işçilerin sefalet ücretine mahkum edildiği bir ülkede değilmişçesine bir hava hakimdi.

‘Daha Güçlü Demokrasi İçin Yeni Anayasa’ sloganıyla düzenlenen kutlamalarda, CHP ve HDP hedefe konurken, hükümete tek bir eleştiri yapılmadı.

10 bini aşkın kişinin katıldığı kutlamalarda yapılan saygı duruşundan ve de İstiklal Marşı ile Kur’an okunması sonrasında protokol konuşmalarına geçildi.

TAŞERON İŞÇİLERİN KADROYA ALINMASI

Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Habibe Öçal ve Hak-İş Kadın Komisyonu Başkan Yardımcısı Fatma Yavuz, iki sendikanın ortak 1 Mayıs bildirgesini okudu. Bildirgede, taşeron işçilerin kadroya alınması, geçici ve mevsimlik işçilerin sorunlarının çözülmesi, iş sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin artırılması, kıdem tazminatı haklarının korunmasını, eşit işe eşit ücret, 2005’den sonra göreve başlayan kamu görevlilerine derece verilmesi, 4/B ve 4/C’li personelin kadroya geçirilmesi, 12 Eylül ve 28 Şubat başta olmak üzere antidemokratik süreçlerde oluşan mağduriyetlerin giderilmesi, kılık kıyafette tam özgürlük, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, annelik hakkının korunması, kreş ihtiyacın karşılanmasını istedikleri belirtildi. Bildirgede, sendikasız ve örgütsüz çalışanlara da ‘Ne olursan ol, Yine Gel’, ‘Örgütlü ol, sendikalı ol’, ‘Hak-İş’li ol, Memur-Sen’li ol’ şeklinde çağrıda bulunuldu.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ GİBİ...

Bildirinin okunmasının ardından kürsüye çıkan Hak- İş Genel Başkanı Mahmut Aslan niçin Konya’da olduklarını şöyle anlattı: ‘‘Hz. Mevlana’nın mesajlarını doğru okuduğumuz için Konya’dayız. Küreselleşen dünyada kavgasız yaşamak istediğimiz için Konya’dayız. Emeğin, alın terinin gerçek değerine kavuşmasını istediğimiz için Konya’dayız. Mevlana’nın dediği gibi, bizim derdimiz var onun için alanlardayız.’’

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da Gezi olayları ile 17-25 Aralık operasyonlarına değinerek hükümetin söylemine paralel şekilde şu ifadeleri kullandı: “Kumpas kuranlara, operasyon yapanlara, millete tuzak kuranlara müsaade edecek miyiz. Elbette ki hayır.”

7 Haziran’da yapılacak seçimlere de değinen ve siyasi partilerin kendilerinden oy istediğini belirten Yalçın, ‘‘28 Şubat’ta paşaların dayattığı 8 yıllık kesintisiz eğitimi getirmeye ahdeden 4+4+4 eğitim sistemini kaldırmaya ahdeden, CHP ve HDP’nin bizden neden oy istediğini, neden oy vermememiz gerektiğini düşünüyorum. Onun için milletin değerleriyle kavga eden, milletin diniyle, imam hatip lisesiyle sorunları olanların, bize neden oy vermemizi değil, vermememiz gerektiğini düşünüyorum’’ dedi.

PANKARTA İZİN YOK!

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Milletvekili Adayları Halil Etyemez, Mustafa Baloğlu, AK Parti İl Başkanı Musa Arat, İl Başkan Yardımcısı Mustafa Varol da işçilerle alanda kutlamalara katıldı.  
Sendikaların üyeleri gruplar halinde davul, zurna eşliğinde yerlerini aldı. İşçiler, “Bize her yer Taksim”, “Geçici işçiye kadro istiyoruz”, “Taşerona kadro, iş cinayetine son” dövizleri taşıdı. Kutlamada, pankart açılmasına izin verilmedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)


KAMU-SEN POLİSE GÜL SUYU SIKTI

Adana’da, Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Kamu-Sen) tarafından gerçekleştirilen 1 Mayıs mitinginde, toplumsal olaylarda biber gazıyla gündeme gelen polislere, Ispartalı üyelerin getirdiği gül suyu sıkıldı.

Farklı illerden gelerek  İnönü Caddesi üzerinde bulunan sendika binasında toplanan yaklaşık 2 bin kişi, 2 kilometre uzaklıktaki Atatürk Parkı’na yürüdü. Aralarında Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ile MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı’nın da bulunduğu göstericiler, ‘Hırsız var’ sloganı, alkış ve pankartlarla hükümete tepki gösterdi.

‘İKTİDARIN İŞİNE GELİYOR’

Mitinge Isparta’dan katılan bir kişi, üzerinde ‘Hükümetin biber gazına karşı Türk memurunun gül suyu’ yazılı zirai ilaçlama bidonundaki gül suyunu polislere ve eylemcilere sıktı. Üzerine gül suyu sıkılan polisler kısa süreli şaşkınlık yaşarken, sonrasında gülümsedi.

Mitingde konuşan İsmail Koncuk, Taksim Meydanı’ndaki 1 Mayıs tartışmalarına değindi. 1 Mayıs’ta çalışma hayatının sorunlarını gündeme getirmek istediklerini ve Adana’da kutlama yaptıklarını anlatan Koncuk, “Taksim’de yaşananlar iktidarın işine geliyor. Mağdur olan çalışanlar ama, hep iktidar mağduru oynuyor” dedi. (ADANA)

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş Zonguldak’ta kutladı

SONRAKİ HABER

Erdoğan işçiyi bin TL asgari ücrete ikna etmeye çalıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...