01 Mayıs 2015 11:51

Sıhhiye Meydanı'nda son yılların en kitlesel 1 Mayıs'ı: 'AKP'ye oy yok'

Sıhhiye Meydanı'nda yapılan 1 Mayıs Ankara'da son yılların en kitlesel gösterilerinden biri oldu. Taşeronlaştırma, iş cinayetleri, yolsuzluk ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın maliyetine tepki sendika kortejlerinin ortak noktasıydı. Seçim atmosferi de 1 Mayıs alanına yansıdı. İşçi ve emekçiler “AKP'ye oy yok” mesajı verirken, siyasi partilerin kortejleri de geçmiş yıllara kıyasla kitleseldi. CHP ve HDP'li milletvekili adayları da 1 Mayıs alanındaydı.

Paylaş

Haber ve Fotoğraflar: Cem Gurbetoğlu, Tamer Arda Erşin, Birkan Bulut

Ankara'da Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamaları kitlesel ve coşkulu geçti. Sıhhiye Meydanı'nı dolduran onbinlerce emekçi AKP hükümetinin emek ve demokrasi düşmanı politikalarına öfke kustu. Gençlerin, kadınların, çocukların da kitlesel şekilde katıldığı mitingde işçi ve emekçiler, AKP hükümetine “Seçimde sana oy yok” dediler. Seçimlere barajı yıkma iddiasıyla giren HDP, HDP'ye destek veren siyasi parti ve örgütler ile CHP'nin kitlesel katılımı dikkat çekti.

ORTAK KUTLAMA KATILIMI ARTIRDI

1 Mayıs işçi sınıfının birlik mücadele ve dayanışma günü Ankara'da geçtiğimiz yıllara göre daha kitlesel geçti. Birçok işçi ve emekçi Ankara Garı'ndan başlayan yürüyüşe ailecek katıldı. Çocuklar birçok kortejin en önünde yürüdü. 9 yaşındaki Güneş yaşasın 1 Mayıs yazan bisikletiyle miting boyu gezdi.

Geçtiğimiz yıl DİSK ve KESK'ten ayrı kutlama yapan Türk-İş Ankara Şubeleri, bu sefer ortak mitinge katıldılar. Bu durum hem Türk-İş kortejlerine, hem de 1 Mayıs alanına olumlu yansıdı. Hem Türk-İş korteji daha kitleseldi, hem de miting alanında işçilerin talepleri geçen yıla göre daha yüksekten dillendirildi.

İŞ CİNAYETLERİ VE TAŞERONLAŞTIRMAYA ÖFKE

AKP hükümetinin emeğe yönelik saldırılarına sessiz kalmakla suçlanan Türk-İş yönetiminin aksine, Türk-İş'e bağlı sendikaların kortejlerinde hükümete tepki ve öfke vardı. Taşeron çalıştırmanın yasaklanması, taşeron işçilerin kadroya alınması talebi hemen hemen her sendika kortejinde dile getirilen ortak talepti.

Slogan, pankart ve dövizlere yansıyan diğer bir gündem de işçi cinayetleriydi. Petrol-İş Ankara Şube üyeleri, MKE Elmadağ Barutsan Fabrikası'nda iş cinayetinde yaşamını yitiren arkadaşlarının fotoğraflarını taşıdılar.
301 işçinin öldüğü Soma'da, işten atılan madenciler de Ankara 1 Mayıs'ına misafir oldular.

OSTİM işçileri, Sincan OSB işçileri, Kazan'da ödenmeyen ücretleri için 35 günlük nöbetlerine önceki gün son veren Yılmaz Çelikhasır işçileri, örgütlenme mücadelesi veren taşeron ODTÜ işçileri de alandaydı.

YOLSUZLUK VE KAÇAK SARAY

Yolsuzluk skandalına ilişkin tepkiler bu yılki 1 Mayıs'a da damga vururken, birçok kortejde yüksek maliyetiyle tartışma konusu olan ve “Kaçak Saray” diye adlandırılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na ilişkin dövizler yer aldı. Eğitim Sen kortejinde sarayın üzerinde “Cumborlop Bakanlığı A.Ş.” yazılı maketi taşındı.

Seçimler yaklaşırken parti kortejlerinin geçmiş yıllara göre kalabalık olması dikkat çekti. CHP ve HDP milletvekili adayları parti kortejlerinin önünde yüründü. HDP “Emeğin kurtuluşu, halkların kardeşliği için yaşasın 1 Mayıs” pankartıyla yürüdü. Emek Partisi (EMEP) “İş, ekmek, özgürlük-Yaşasın 1 Mayıs” pankartlarıyla alana girdi.

SOMA İŞÇİSİNDEN BİRLİK ÇAĞRISI

Mitingde konuşan Soma isçisi Arif Şengül, “Selam olsun barış ve demokrasi için mücadele edenlere. Aranızda olmaktan çok mutluyuz. Biz Soma'da halen aynı sorunları yaşıyoruz. Hala daha çok kar için üretim zorlaması var. Yüzlerce kişi işten atıldık ve sarı sendika bize hiç sahip çıkmadı Sermayeye karşı her zaman birlik olmalıyız" dedi.
Yılmaz Çelikhasır fabrikasından Recep Güntutmaz adlı işçi de, “Bize 34 gündür alacaklarımız için destek veren işçi kardeşlerimizle fabrikada direndik. Biz direndik, siz de direnin” diye konuştu.

'HÜKÜMETİN GERÇEK YÜZÜNÜ GÖRDÜK'

DİSK Ankara Temsilcisi Remzi Çalışkan, Sıhhiye Meydanı'nın tarihi bir gün yaşadığını söyledi. 1 Mayıs'ta birlik dayanışma vurgusu yapıldıkça hükümet ve sendikal bürokrasinin bunu çarpıtmak için elinden gelen herşeyi yaptığını belirten Çalışkan, en demokratik talepleri bile şiddetle bastıran hükümetin gerçek yüzünün artık daha iyi görülmeye başlandığını söyledi. Hepimiz birlik ve dayanışma duygularını 1 Mayıs'tan sonra da sürdürmekle sorumluyuz” diye konuştu. Çalışkan, “Türkiye'de yaşayan herkes için yoksulluk ve baskının temsilicisi haline gelen AKP hükümetine karşı barış, adalet ve özgür bir yaşam için tek çıkış yolu birliktir. Farklı düşüncelerden ve iş kollarından sendikalar olarak buradaki gibi emeğe dönük saldırılara karşı birlikte mücadele etmeliyiz” dedi.

7 HAZİRAN VURGUSU

Türk-İş Ankara İl Temsilcisi Halil İbrahim Alpoğlu, "Emeğin çıkarlarının savaşta değil, barışta olduğunu biliyoruz. Biz herkes için daha çok demokrasi ve insanca yaşam koşulları istiyoruz. 7 Haziran genel seçimlerinde içinde bulunduğumuz şartları dikkate alarak geleceğimizi ve nasıl bir ülkede yaşamak istediğimizi belirleyeceğiz. Özgürlükçü bir demokrasi için gereken adımların atılmasını istiyoruz. Basın ve ifade özgürlüğü önündeki kısıtlamalar kaldırımalıdır. Taşeron çalışmadan vazgeçilmesi ve bununla ilgili yargı kararlarının uygulanmasını istiyoruz. Kıdem tazminatı işçiler açısından vazgeçilmez ve tartışılmaz bir haktır" dedi.

'HERKESE GÜVENCELİ İŞ İÇİN'

KESK Ankara Dönem Sözcüsü Özgür Bozdoğan, "Eşitlik, özgürlük ve demokrasi taleplerinin haykırılması için, başta eğitim ve sağlık olmak üzere kamusal hizmetlerin parasız ve nitelikli olması, taşeron ve esnek çalışmanın yasaklanması ve herkesin güvenceli bir işte çalışması için, işçilerin iş cinayetlerine kurban gitmemesi, iş cinayetlerinin son bulması, kadın cinayetlerinin son bulması, ülkemizde ve dünyada barışın sağlanması ve halkların kardeşliği için Ankara'da olduğu gibi tüm ülkede alanlardayız. Yaşasın emekçilerin birliği, halkların kardeşliği" dedi. Konuşmaların ardından miting Kibele'nin sahne almasıyla devam etti.

MİTİNGDEN NOTLAR

- KESK Kortejinde, Eğitim Sen'li kadınların oluşturduğu bando büyük ilgi topladı.
- Eğitimciler, öğrencilerinin önünde vali tarafından azarlandıktan sonra yaşamını yitiren Halil Serkan Öz öğretmeni de unutmadılar.
- Büro Emekçiler Sendikası'nın (BES) kortejinde 13 Mayıs'ta yapacakları greve çağrılar dikkat çekti.
- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Ankara Tabip Odası, TTB Tıp Öğrencileri Kolu (TÖK), Sosyal Hizmet Uzmanları Dernekleri de sağlık ve sosyal hizmet alanında hükümetin politikalarını teşhir eden dövizler taşıdılar.
- Üniversite öğrencileri de kendi pankartlarıyla alandaydı. Şenliklerin Rektörlükçe iptal edilmesiyle gündeme gelen ODTÜ'nün korteji en kitleseliydi.
- Alevi örgütleri, yöre dernekleri de alandaydı. Alevi örgütleri “Katil IŞİD Ortadoğu'dan defol” sloganları attı.
- Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu ilk kez ortak 1 Mayıs kutlamasında yer aldı.
- Tiyatrocular ve sinemacılar da pankartlarla yürüdüler. Hükümetin baskı ve sansür politikasına tepki gösterdiler.
- Taraftar grupları ve LGBTİ örgütleri yine 1 Mayıs'ın en renkli ve heyecanlı kortejlerini oluşturdular.
- TGS Ankara Şubesi ve ÇGD'de “Özgür basın susturulamaz” sloganlarıyla yürüdü.

İLÇELERDE KUTLANDI

Ankara’nın birçok ilçesinde sabah saatlerinde yerel kutlamalar yapıldı. Sincan, Mamak, Yenimahalle ve Keçiören’de sendikalar, dernekler ve siyasi partiler yaptıkları eylem ve basın açıklamalarının ardından alana topluca geldiler. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gebze'de 1 Mayıs: ‘İnsanca yaşayabilmek ve çocuklarımızın geleceği için...’

SONRAKİ HABER

Batman’da binler 1 Mayıs’ı kutladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...