01 Mayıs 2015 01:20

‘Seçilen filmler gösterilir’

Uluslararasi 1001 Belgesel Film Festivali sansüre karşı çıkabilmek için bu yılki temasını “Hayaller ve Gerçekler Sansürlenemez” olarak belirledi.

Paylaş

Sevda AYDIN
İstanbul

Uluslararasi 1001 Belgesel Film Festivali sansüre karşı çıkabilmek için bu yılki temasını “Hayaller ve Gerçekler Sansürlenemez” olarak belirledi.
İstanbul film Festivali’nde Bakur filminin gösteriminin engellenmesiyle başlayan sansür krizi halihazırda var olan ve önümüzdeki dönemde yapılacak olan festivallere de yansıdı. 2-7Ekim’de başlayacak 18. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali de sansürü merkezine alan bir tema belirledi. “Sinemacılar festivaller şenliktir, bağ bozumudur, emeğin kutlanmasıdır.” Sinemanın da festivali öyledir; sanatımızı, görüntülerimizi, sesimizi, yasamdan topladığımız öyküleri; hayallerimizi ve gerçeklerimizi paylaşırız. Festivalin teması “Hayaller ve Gerçekler Sansürlenemez” olarak belirlendi.
Festival ekibinden Mustafa Ünlü, Kültür Bakanlığının kayıt tescil belgesi dayatmasının sinemacıları rahatsız eden bir durum olduğunu söyledi. Yıllardır özellikle belgesel sinemacıların bakanlıkla bu yönetmeliğin kaldırılması talebiyle görüştüklerini ama bakanlıktan yanıt alamadıklarını bildiren Ünlü, hükümetin bu yönetmeliği sanatı, sinemayı denetleme, bir biçimde sansürleme izleyiciyle buluşmasını engelleyen bir duruma dönüştürdüğünü ifade etti. Bizim hep savunduğumuz şey düşünceyle ilgili yasaların, normların siyaset üstü olması gerektiğidir. Sansürün, engellemelerin, değerli filmleri seyirciyle buluşmasını engelleyemediğini söyleyen Ünlü, hükümetin de bunun farkına varması gerektiğini söyledi.
2-7 Ekim 2015 tarihleri arasında düzenlenecek 18. 1001’in programa alacağı filmlerin seçiminde yalnızca sinemanın evrensel ölçütlerin geçerli olduğunu vurgulayan Ünlü, 18. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali için seçilen tüm filmlerin gösterileceğini açıkladı.

 

ÖNCEKİ HABER

İşçi filmleri 'yaşamayı' anlatıyor

SONRAKİ HABER

Nepal'de hükümete öfke büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...